avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca SI contract de colaborare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca SI contract de colaborare?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati. Curand o sa plec sa muncesc in Italia iar viitorul patron(italian) mi-a spus ca doreste sa lucrez acolo legal. Asta inseamna contract de munca sau contract de colaborare. Alta varianta n-ar exista,nu?
Am 2 intrebari:

1. daca in Italia o sa lucrez in baza unui contract de colaborare, aici in Romania imi pot plati asigurarile etc astfel incat sa nu mi se suspende cartea de munca?

2. indiferent ca voi lucra pe contract de munca sau contract de colaborare la ce trebuie sa fiu atent referitor la semnarea contractului? :"> (cateva sfaturi sigur imi vor fi de folos)
Atat CM(munca) cat si CC(colaborare) reprezinta munca legala?

Multumesc anticipat tuturor pentru ajutor.

Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:34, 5 Septembrie 2011
Angajarea in unele domenii in Italia este condiţionata de parcurgerea unei proceduri simplificate, respectiv obţinerea in prealabil de catre angajator a unei autorizari pentru angajare de la Ghişeul Unic pentru Imigrare. Acest regim a fost pana acum reconfirmat in fiecare an.

Mai multe detalii privind angajarea in Italia gasiti in Ghidul lucratorului roman in Italia
[ link extern ]
Multumesc Dl Vasile,

Inteleg din postul dvs ca la italieni nu se uziteaza termenul de "contract de colaborare" deci pica ideea de a-mi continua sa-mi platesc asigurarile in tara pentru a nu mi se suspenda CIM-UL.

"Acest regim a fost pana acum reconfirmat in fiecare an" - asta inseamna contract pe perioada determinata de 1 an si reinnoit permanent incepand cu anul 2?

Plec impreuna cu sotia si lasam un copil in grija bunicilor in Romania. In conditiile mai sus relatate (contract de munca) stiu ca statul Italian este obligat sa-i acorde copilului "alocatie de stat" , 124 euro la ei - 10 euro la noi. Este adevarat?

Pentru a beneficia de aceasta alocatie toate actele se depun in Italia sau trebuie completat ceva si in Romania?
Ce formulare trebuie MAI EXACT sa fie cuprinse in dosar?

Multumesc mult pentru ajutor!

Cu respect,

katanyc a scris:

Multumesc Dl Vasile,

..........
"Acest regim a fost pana acum reconfirmat in fiecare an" - asta inseamna contract pe perioada determinata de 1 an si reinnoit permanent incepand cu anul 2?
....

era vorba despre obţinerea in prealabil de catre angajator a unei autorizari pentru angajare

.......
Plec impreuna cu sotia si lasam un copil in grija bunicilor in Romania. In conditiile mai sus relatate (contract de munca) stiu ca statul Italian este obligat sa-i acorde copilului "alocatie de stat" , 124 euro la ei - 10 euro la noi. Este adevarat?

Pentru a beneficia de aceasta alocatie toate actele se depun in Italia sau trebuie completat ceva si in Romania?
Ce formulare trebuie MAI EXACT sa fie cuprinse in dosar?

Multumesc mult pentru ajutor!

Cu respect,

pentru a beneficia de o alocatie europeana, minorul trebuie sa aiba unul sau ambii parinti plecati la munca în strainatate si sa lucreze cu contract legal.
Pentru obtinerea „alocatiei europene” trebuie sa va adresati institutiei competente cu plata prestatiilor familiale din Romania (AJPS) si/sau din statul in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea. Aceste institutii se numesc diferit de la un stat la altul (de exemplu, in Italia acestea se numesc institute de securitatea sociala).
In Romania, institutia responsabila cu plata prestatiilor familiale este Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale care la nivel local este reprezentata de Agentiile Judetene pentru Prestatii Sociale. Astfel, formularul va fi depus la AJPS-ul de care copiii lucratorului migrant apartin ca domiciliu.

katanyc a scris:

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati. Curand o sa plec sa muncesc in Italia iar viitorul patron(italian) mi-a spus ca doreste sa lucrez acolo legal. Asta inseamna contract de munca sau contract de colaborare. Alta varianta n-ar exista,nu?
Am 2 intrebari:

1. daca in Italia o sa lucrez in baza unui contract de colaborare, aici in Romania imi pot plati asigurarile etc astfel incat sa nu mi se suspende cartea de munca?

2. indiferent ca voi lucra pe contract de munca sau contract de colaborare la ce trebuie sa fiu atent referitor la semnarea contractului? :"> (cateva sfaturi sigur imi vor fi de folos)
Atat CM(munca) cat si CC(colaborare) reprezinta munca legala?

Multumesc anticipat tuturor pentru ajutor.

Informatii utile gasiti si pe portalul "EURES",in sectiunea :"Conditii de viata si munca in Italia,aveti si link-ul aici:

[ link extern ] >

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatii in italia ulmanu ulmanu buna , am o mare nelamurire : ce acte sunt mai exact necesare pt a beneficia de alocatia din italia in romania , in conditiile in care unul dintre parinti ... (vezi toată discuția)
Alocatia in italia AlexandruBT AlexandruBT Buna ziua! Sunt student in anul 2 in Bucuresti si am un frate de 15 ani . Tatal meu lucreaza cu contract de munca in Italia de 6 ani. Scriu acest mesaj cu ... (vezi toată discuția)
Alocatie anto_riana anto_riana Buna ziua.Poate ma poate ajuta cineva in privinta alocatiei pt un minori in italia. Fiul meu lucreaza legal in italia iar copilul in varsta de 10 ani cu sotia ... (vezi toată discuția)