avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cancer - neplata concediului medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cancer - neplata concediului medical

Buna ziua.

In urma cu doi ani am fost diagnosticata cu cancer de col stadiul II B, am urmat tratamentele de chimioterapie,radioterapie,branhiterapie si operatia de histerectomie radicala in Institutul oncologic. Pe toata aceasta perioada am beneficiat de concediu medical cod 14. Toate c.m. au fost inmanate neantarziat in ficare luna patronului. M-am umilit zile intregi verbal, telefonic si scris in fata patronilor. Dar totul fara nici-un rezultat.
Nu am reusit sa-mi primesc banii in totalitate desi am facut sesizari la i.t.m. si la c.n.a.s. Am fost sfatuita sa-i dau in judecata pentru nerespectarea drepturilor. Am strans toate c. medicale (copii ) iesirile din spital, toate analizele,scrisorile catre patroni, sesizarile , multe alte dovezi si le-am depus catre judecatorie (fiind ajutatata de o cunostinta ).

Pe 25 oct. 2011 am prima infatisare si sunt foarte nelinistita.

Intrebarile mele sunt : - ce se intampla la proces?
- voi fi intrebata ceva?
- daca nu inteleg termenii juridici cui ma pot adresa cu eventuale intrebari?
- am nevoie de avocat ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: andreea-culcea , utilizator 14:03, 10 Octombrie 2011
1. Din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47
....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. Daca nu se rezolva asa atunci puteti apela la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul..
meryiob a scris:

Buna ziua.

In urma cu doi ani am fost diagnosticata cu cancer de col stadiul II B, am urmat tratamentele de chimioterapie,radioterapie,branhiterapie si operatia de histerectomie radicala in Institutul oncologic. Pe toata aceasta perioada am beneficiat de concediu medical cod 14. Toate c.m. au fost inmanate neantarziat in ficare luna patronului. M-am umilit zile intregi verbal, telefonic si scris in fata patronilor. Dar totul fara nici-un rezultat.
Nu am reusit sa-mi primesc banii in totalitate desi am facut sesizari la i.t.m. si la c.n.a.s. Am fost sfatuita sa-i dau in judecata pentru nerespectarea drepturilor. Am strans toate c. medicale (copii ) iesirile din spital, toate analizele,scrisorile catre patroni, sesizarile , multe alte dovezi si le-am depus catre judecatorie (fiind ajutatata de o cunostinta ).

Pe 25 oct. 2011 am prima infatisare si sunt foarte nelinistita.

Intrebarile mele sunt : - ce se intampla la proces?
- voi fi intrebata ceva?
- daca nu inteleg termenii juridici cui ma pot adresa cu eventuale intrebari?
- am nevoie de avocat ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Pentru ca aveti temeri legate de imposibilitatea de a va sustine cauza datorate necunoasterii procedurilor judiciare sau terminologiei utilizate,cel mai bine ar fi sa contactati un avocat care sa va asigure consultanta si sa va asiste in instanta.Daca castigati,cheltuielile de judecata (inclus onorariu avocat)vor putea fi recuperate de la fostul angajator,parat.
Va multumesc stimate domn Tudor Valeriu, tot ce ati enumerat dvs. au fost inscrise la dosar.
Stimata d-na ondino va multumesc ptr. sfat.
Dar totusi pentru litigiu in munca am nevoie neaparat de avocat ? Si daca DA de ce nu mi se da din oficiu ?
Nu,nu este neaparat nevoie de un avocat care sa va reprezinte.V-am dat aceasta sugestie pentru ca v-ati exprimat niste temeri in legatura cu faptul ca s-ar putea sa nu intelegeti anumiti termeni sau ca nu cunoasteti procedura.
In functie de venitul dvs. si al familiei,puteti inainta instantei o cerere pt. solicitarea de asistenta judiciara -reprezentare avocat ,daca ca este aprobata,veti putea beneficia de serviciile unui avocat numit din oficiu,care va va reprezenta gratuit in instanta.

Alte discuții în legătură

Certificat concediu medical panzarumitica panzarumitica angajatorul nu ia in considerare concediul medical acordat in urma unei operatii de histerectomie totala. Ce acte normative incalca, ce ar trebui sa faca ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Andileontin Andileontin Ce se intampla in cazul in care ordonatorul principal de credite nu doreste sa vizeze certificatul de concediu medical?am avut 5 zile de cm si este inregistrat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical zoltan19 zoltan19 patronul nu vrea sa ami plateasca concediul medical de 7 saptamani.miam rupt picorul la munca.ce pot face an acest caz? (vezi toată discuția)