avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele si ce poate pati romanul corect ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele si ce poate pati romanul corect ...

Buna Ziua,
Locuiesc intr-un bloc in care toate apartamentele sunt proprietate personala. In urma cu 5 ani s-au montat repartitoare de caldura pe toate caloriferele, mai putin cele de pe casa scarii. Citirea repartitoarelor se poate face numai daca ai acces in apartament. Firma care a montat repartitoarele, are un salariat care se prezinta lunar pentru citirea acestora, la o data anuntata cu cel putin 7 zile inainte. In sezonul de iarna 2007/2008 inainte de a se furniza agent termic, s-au readus repartitoarele la zero, insa pe parcursul sezonului, s-a impamantenit obiceiul la tot mai multi locatari, de a nu se permite accesul reprezentantului firmei in apartament pentru citire si doar i se comunica citirea (corecta sau nu) de catre locatar , sau de catre un vecin . La sfarsitul sezonului nu s-a facut o citire in comisie cum ar fi fost normal (asa zic eu)
Eu am in acest bloc un apartament cu trei camere si in conditiile in care intre orele 6.30-17.30 caloriferele au fost inchise (pe pozitia de inghet) iar in intervalul 17.30-6.30 robinetele erau deschise (pe pozitia 3 economic) numai la 3 calorifere din 5 (sufragerie, dormitor si baie) am avut cheltuieli lunare doar cu incalzirea intre 280-390 RON lunar (cea mai mare suma sau printre primele 3 din bloc). Daca repartizarea cheltuielilor s-ar fi facut pe pausal, as fi platit in jur de 160-230 RON (stiu asta, intrucat am facut o simulare de calcul, pe programul utilizat de administrator la defalcarea cheltuielilor cu incalzirea inainte de montarea repartitoarelor de caldura).
In vara aceasta s-a propus inlocuirea actualelor repartitoare cu repatitoare care pot fi citite electronic fara accesul in apartament si care detecteaza frauda ( mutarea acestora sau demontarea lor) dar majoritatea locatarilor nu au fost de accord si in concluzie vom ramane cu cele vechi. Ma gandesc cu groaza la sezonul de iarna 2008/2009 cand probabil voi plati la fel de mult sau chiar mai mult si voi avea si frig in casa.
Va intreb: pot refuza pur si simplu defalcarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor si astfel pentru apartamentul meu sa se faca calculul pausal? Este acest lucru un delict, o contraventie (nu stiu cum sa-i spun)?Eu sunt convinsa ca in acest caz voi plati mai putin. Pot incheia un act aditional cu firma care face defalcalea cheltuielilor in acest sens? (Spun cu firma, fiindca nu administratia a facut contract de defalcare a cheltuielilor de incalzire, ci fiecare locatar in parte)
Daca nu se poate acest lucru ce iesire am din situatia aceasta? Cum pot actiona sa determin inlocuirea repartitoarelor?
Multumesc anticipat tuturor celor care ma vor ajuta sa gasesc o solutie convenabila.
Cel mai recent răspuns: adm. , utilizator 16:26, 10 Octombrie 2008
Buna ziua. Si eu sunt in aceeasi situatie ca Dvs, doar ca eu am 2 camere, si am tinut doar 2 calorifere deschise, noaptea, la treapta 1...si am platit la fel ca Dvs. Pentru mine solutia acum este sa imi pun centrala, din mai multe motive, insa acesta fiind cel mai important.
In cazul in care veti dori sa treceti la pausal - eu una stiu ca aveti dreptul sa faceti asta oricand doriti - si toata lumea de pe scara are repartitoare, trebuie sa fiti constienta ca vi se vor imputa Dvs toate pierderile de pe scara. De aceea mi-e frica si mie sa fac acest lucru.Teoretic, la pausal, eu una nu ar trebui sa platesc mai mult de contravaloarea a 2 gigacalorii (maximul de energie termica ce poate fi furnizat fizic in casa mea). Practic, cu repartitoarele, platesti mult mai mult, desi consumi mai putin. Puteti incerca sa va treceti la pausal pentru o luna si apoi sa reveniti daca nu este mai bine.
Cereti sa fiti debransati de la caldura intrucat nu aveti cu ce plati. In functie de raspuns vom gasi o rezolvare.
Dupa cum stiti repartitoarele au un ciclu complet de inregistrare care incepe cu 1 ian si se termina la 31 dec al aceluiasi an. In momentul in care se reseteaza, pe 1 ian, ele inregistreaza la indexul M consumul pe intreg anul trecut. Deci este foarte important ca pentru luna Dec a fiecarui an calculul caldurii sa se faca luand ca index de iesire cel indicat pe litera M, astfel incat in acel moment se poate face reglarea balantei consumului fiecarui apartament. Este de cea mai mare importanta ca citirea repartitoarelor sa se faca de catre o persoana alta decat proprietarul apartamentlui. Chiar daca tot anul a citit proprietarul rau-voitor si si-a declarat un consum mai mic, procedand cum am spus mai sus vine si momentul scadentei, la 31 Dec cand pe indexul M va aparea adevaratul consum si va plati caldura de i-ar sari ochii din cap si i-ar trece pofta de a mai pacali pe ceilalti.
Repartitoarele sunt un indicator foarte obiectiv, nu numai al energiei consumate, dar si al capacitatii pe care o avem de a intelege sau nu cum devine treaba cu civilitatea traiului in comun.
Deci nu trebuie sa inlocuiti repartitoarele pe care ati dat bani, numai ca trebuie sa va fie corect citite de catre o persoana, alta decat proprietarul, pe indexul M la 31 dec. Repet, caldura pentru luna Dec va avea la baza de calcul valoarea de pe indexul M (memorie, adica).
Pe de alta parte, exista niste reguli pe care trebuie sa le respecte posesorul repartitoarelor si care sunt consemnate intr-un pliant care i se da la montarea repartitoarelor, ca de ex. repartitoarele sa nu fie acoperite de mobile sau perdele groase, draperii etc. Daca aveti in bloc apartamente care nu si-au montat repartitoare si daca consumul de caldura este calculat de firma montatoare (cum este normal) veti constata ca apartamentele necontorizate platesc mai mult decat cel mai mare consumator dintre cele contorizate. Deci n-as sfatui pe nimeni dintre cei care si-au montat repartitoare sa renunte la ele. Cu siguranta ar plati mai mult decat plateste contorizat fiind.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 August 2008
elga50, moderator
maiam a scris:

Cereti sa fiti debransati de la caldura intrucat nu aveti cu ce plati. In functie de raspuns vom gasi o rezolvare.

Nu se pune problema ca nu am cu ce plati...Nu-mi place sa fiu inselata! X-(Ne-am pus repartitoare tocmai pentru a plati doar ceea ce consumam. Din pacate e o mare pacaleala!
repartitoarele se reseteaza inainte de a inceppe furnizarea caldurii..si mentine ultima citire un an de zile..Nu are cum sa inceapa de la 1 ian.

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Un calorifer in plus la plata andreistan andreistan In blocul nostru s-au mutat de 2 ani o familie in un apartament de 2 camere. Cand au cumparat [b]apartamentul acesta avea 4 calorifere cu 4 ... (vezi toată discuția)