avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna ziua,
Cautam ceva informatii pentru matusa mea care a ramas vaduva acum 2 saptamani.Ea are o pensie mai mica decat fostul ei sot.In legea pensiilor pe 2011 am gasit articolul de mai jos.Dupa priceperea mea am inteles ca ea ar putea renunta la pensia ei in favoarea pensiei fostului ei sot care este mai mare.Nu cu mult doar cu 200 lei dar pentru un pensionar conteaza mult.

Art. 92. – Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:33, 4 Septembrie 2011
matusa dvs poate renunta la pensia dansei uin favoarea pensiei de urmas.
1. Da, se poate, merge la Casa de Pensii si face o cerere in acest sens.

2. Numai ca poate beneficia numai de jumatate din pensia sotului decedat.

3. Din Legea 263/2010:

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
art 92 se refera la legea pensiilor din 2011
1. Legea 263/2011 = Legea sistemului unitar de pensii publice = "legea pensiilor din 2011"
2. Dvs. ati citat numai articolul care care va era favorabil, la o prima citire, dar nu ati citit si mai sus la art.89.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie mariana genoiu mariana genoiu buna Tata a murit acum 2 luni.Avea o pensie de 1100, mama are pensia de 550 si nu se prea ajunge .Intrebarea mea este:exista posibilitatea ca sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas manuela10 manuela10 Buna seara. Sunt pensionara de limita de varsta cu o pensie de 1215 lei. Sotul meu a decedat fiind si el pensionar de limita de varsta. Am fost casatoriti 42 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas karina25 karina25 as avea o intrebare am 25 de ani,tatal meu a lucrat in cadrul armatei si beneficiez de pensie de urmas as vrea sa va intreb daca dupa ce implinesc varsta de ... (vezi toată discuția)