avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna seara. Sunt pensionara de limita de varsta cu o pensie de 1215 lei. Sotul meu a decedat fiind si el pensionar de limita de varsta. Am fost casatoriti 42 de ani.
As dori sa va intreb daca in urma decesului sotului pot solicita pensie de urmas?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:01, 9 Mai 2013
Buna ziua,
Daca renuntati la pensia dumneavoastra.
av. Gabriel Klein Kiritescu
multumesc pentru raspuns. In cazul in care as renunta la pensie,ce valoare ar avea pensia de urmas?
Legea nr.263/2010 prevede :
Art. 89
(1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.

(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

Art. 92 - Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de pe urma sotului ? viomitrea viomitrea Buna ziua, sunt o pensionara la limita de virsta ,cu o pensie de 800 de lei ,. Mentionez ca dupa o casatorie de 43 de ani, mi-a murit sotul acum un an de ... (vezi toată discuția)
Pensie mariana genoiu mariana genoiu buna Tata a murit acum 2 luni.Avea o pensie de 1100, mama are pensia de 550 si nu se prea ajunge .Intrebarea mea este:exista posibilitatea ca sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie invaliditate cu pensie de urmas Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, In cazul in care sotul a decedat intr-un accident de munca (sotul fiind salariat) poate sotia- beneficiara a unei pensii de invalidate sa ... (vezi toată discuția)