avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de colectiv munca impotriva Regulamentului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de colectiv munca impotriva Regulamentului intern?

Mai multe articole din Codul Muncii contin prevederi precum"se va stabili prin contractul colectiv de munca".In alte articole se ofera alternativa "contractul colectiv de munca sau regulamentul intern".Codul de dialog social recunoaste dreptul partilor de a incheia si alte intelegeri care reprezinta legea partilor.Este vreo problema legala daca angajatorul stabileste un drept prin Regulamentul intern in loc de C.colectiv?Evident ca o intelegere precum CCM are o alta stabilitate...
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 13:19, 4 Septembrie 2011
CCM nu e obligatoriu, ROI-ul este (ma refer la existenta lor). Daca nu s-a incheiat CCM, legea nu prevede sanctiune. Dar Roi-ul e obligatoriu .
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
elena138, utilizator
Multumesc...si pentru ca sunteti cam singurul specialist care se pricepe la "jungla" din invatamant...prin R.intern se pot preciza si alte conditii referitoare la restrangerea de activitate in afara de cele "clasice" ale ministrului stabilite prin "Metodologia miscarii"?...Pin R.intern se pot cuprinde si modalitati concrete de aplicare a unor norme generale
Restrangerea de activitate, transferul si pretransferul, detasarea, suplinirea sunt reglementate exclusiv de minister, prin OM. Regulamentele de ordine interioara pot - si trebuie - sa cuprinda prevederi legate de sanctiuni disciplinare, organizarea si desfasurarea activitatilor in cadrul institutiei de invatamant, recompense, drepturi si obligatii prevazute de LEN si Statut, eventuale ordine si instructiuni etc. Dar nu mai mult decat poate ministerul de resort.
Modalitati concrete ar fi, de ex. "alte sanctiuni" si aici venim cu:
este interzis elevilor sa intre in scoala avand asupra lor migi de tenis/borcane de sticla sau stiu eu ce le trece prin minte celor din comisia de intocmire a ROI

Insa pot exista si prevederi clare, referitoare la orarul zilnic, la conditiile de modificare a orarului intr-o situatie impusa de lipsa mijloacelor de transport sau cursuri care se desfasoara in 2 ture (de la ora x la ora z) si tot asa.
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
elena138, utilizator
nu prea i asa...se pot cita mai multe exemple prin care au fost stabilite si alte criterii ca:
1.nu poti avea restrangere daca mai ai 3 ani pana la pensie
2.gravidele sunt exceptate
3.personale cu vechimea cea mai mare in unitate pentru ca buna functionare a unei scoli sunt date si de experienta profesionala...
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
arhontele, utilizator
unde sunt astea? eu nu le stiu. a aparut noul regulament de organizare si functionare a inv. preuniversitar?
punctele 1 si 2 sunt preluate din CCMRI vechi, dar 3 este aberant

Alte discuții în legătură

Legea invatamantului - ambiguitati DanaDeac DanaDeac Voi descrie o situatie concreta dintr-o unitate scolara referitoare la miscarea personalului didactic, situatie in care noua Metodologie permite luarea ... (vezi toată discuția)
Departajare candidati Radamante Radamante Metodologia de mobilitate a personalului didactic precizeaza: \\"Art. 28(2) Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ poate stabili (...) ... (vezi toată discuția)
Retroactivare,ultraactivare? arhontele arhontele In momentul de fata in invatamant exista 2 tipuri de titulari; 1. Cu diploma de licenta \"acreditata\"; 2. Fara diploma de licenta \"acreditata\"; Acum ... (vezi toată discuția)