Metodologia de mobilitate a personalului didactic precizeaza:
"Art. 28(2) Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ poate stabili (...) precum şi condiţii specifice de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante în cadrul etapelor de transfer consimţit între unităţile de învăţământ preuniversitar şi de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ preuniversitar.
Condiţiile specifice de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante se avizează de comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar constituită la nivelul inspectoratului şcolar, luând în considerare faptul că acestea trebuie să nu fie discriminatorii, să nu încalce şi să nu fie contrare prevederilor prezentei Metodologii şi legislației în vigoare.'
Activitatile rezultate din munca suplimentara , din munca desfasurata sambata sau duminica/in timpul concediului de odihna, din munca nenormata sau formarea profesionala din initiativa salariatului "nedecontata" de catre angajator sunt discriminatorii?Exista scoli care respecta dreptul salariatului la durata zilei de munca,repausul saptamanal,concediu de odihna sau isi indeplinesc obligatiile legate de formare profsionala! Dar exista si scoli care nu respecta as ceva! Cum poti fi impartial daca ai 2 candidati aflati in cele 2 situatii?
Se face punctaj, conform fisei de evaluare a candidatilor. Daca au punctaje egale, indiferent de unde le aduna (activitate didactica, extrascolara, formare etc), se trece la departajarea dupa criteriile date de metodologie (nivel de studii, medii, criterii sociale).
Angajatorul nu poate forta pe nimeni sa lucreze suplimentar fara sa-l plateasca. Daca se intampla asta, e pentru ca profesorii accepta. In acest caz, si-o merita.
Directorul poate solicita maxim 2 ore pe saptamana activitati in cadrul postului, restul sunt contra-cost. Aratati-i LEN, art 262-263.
Eu spun ca fisa ministerului nu respecta principiul egalitatii....
Sunt scoli care asigura formarea profesionala si scoli care nu au nicio "treaba" cu asa ceva! Formare profesionala care inseamna puncte in plus la departajare!Aceasta inseamna ca mereu "unii" sunt favorizati! Sunt Primarii care platesc pentru alcatuirea unor monografii! Deci...profesorii din aceste localitati sunt favorizati!Sunt profesori care au banii si isi 'cumpara' cursuri de formare, carti de specialitate" ...si sunt profesori care nu au banii pentru asta!
Din asemenea motive consider ca "fisa Ministerului" nu respecta principiul egalitatii!
4) Participarea la activităţi desfăşurate în cadrul programelor de formare continuă acreditate de Ministerul Educaţiei Naţionale în ultimii 5 (cinci) ani calendaristici (la data depunerii dosarului la inspectoratul şcolar), finalizate cu Certificat de competenţă profesională sau adeverinţă echivalentă:
a) program de lungă durată (90 de credite);
b) program de durată medie (60 de credite);
c) program de scurtă durată (30 de credite);
d) program cu mai puţin de 30 credite – 0,5 p.
Toate sunt efectuate acum contra cost.
1.Un candidat are bani(de la angajator/'personali'),iar un alt profesor nu isi permite sa isi cumpere formarea profesionala.
2. Un canditat isi permite sa mearga sambata /duminica/concediu la cursuri de formare....dar "oponentul' sau nu poate participa. Din mai multe motive- de exemplu,starea de sanatate.