avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AVERTISMENT SCRIS PRIMIT PE NEDREPT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AVERTISMENT SCRIS PRIMIT PE NEDREPT

Buna ziua,
Am primit avertisment scris din partea anagajatorului fara sa fiu vinovata(consider eu). As avea nevoie de cateva sfaturi. Lucrez part-time, venind la munca atunci cand colega mea full-time este libera. Coordonatorul meu se ocupa in fiecare luna cu conceperea programului nostru de lucru. Tin sa mentionez ca atunci cand m-am angajat mi-a fost adus la cunostinta un program pe care l-am respectat intocmai pana cand actualul coordonator a inceput sa "se ocupe" de noi. In prima saptamana din aceasta luna am fost libera, necunoscand modificarile facute pentru luna septembrie. Coordonatorul a facut programul in asa fel incat eu trebuia sa fiu la munca pe 1 si 2 septembrie, neanuntandu-ma absolut nimeni de asta. Tin sa precizez ca programul a fost trimis pe data de 1 septembrie la ora 13:00 si eu ar fi trebuit sa vin la munca la ora 16:00. Datorita faptului ca in ultima zi in care am fost prezenta la lucru nu stiam programul de pe luna septembrie si nici nu mi-a fost comunicat ulterior, nu am fost prezenta la munca in data de 1 si 2 septembrie. Ca apoi sa aflu ca pentru acest lucru am primit avertisment. Inca o data nu am fost anuntata inainte, coordonatorul limitandu-se doar la a o intreba pe colega mea daca am fost la lucru.
In acest caz este plauzibil avertismentul pe care l-am primit?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:28, 14 Octombrie 2022
1. Ar fi bine sa cititi art.247-252 din Codul muncii, articole in care se tratreaza raspunderea disciplinara.

2. Va redau din Codul muncii, sa vedeti daca s-a respectat procedura si sa vedeti ce puteti face:

Art. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1—3 luni cu 5—10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1—3 luni cu 5—10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.


Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) , nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.


(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.



In cazul avertismentului nu se efectueaza cercetarea disciplinara prealabila ...
Bună seara. Dacă am primit ,avertisment pe nedrept, cum pot sa acționez în cadrul companiei, fără sa ajung la instanta?
Sancțiunile disciplinare se contesta in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea din functie a unei persoane? andreya1202 andreya1202 buja seara, se poate cere schimbarea din functie a unei persone in urma abaterilor disiciplinare? Stiu ca cea mai dura sanctiune este desfacerea CIM. Eu ... (vezi toată discuția)
Ce decizii pot lua ca si coordonator productie? b_mario77 b_mario77 BUNA ZIUA!SUNT COORDONATOR PRODUCTIE ,CONDUC O ECHIPA DE 4 OAMENI.UNUL DINTRE ANGAJATI ARE UN COMPORTAMENT DEPLORABIL(IINJURA,AMENINTA CU BATAIA),NU-SI POARTA ... (vezi toată discuția)
Penalizare 50 la suta din salariu pe nedrept subwooofer26 subwooofer26 Buna ziua , la locul de munca , o firma srl ce comercializeaza materiale de constructii , s-a produs avarierea unei usi metalice in valoare de 4 mii de lei . ... (vezi toată discuția)