avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbarea din functie a unei persoane?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbarea din functie a unei persoane?

buja seara,

se poate cere schimbarea din functie a unei persone in urma abaterilor disiciplinare? Stiu ca cea mai dura sanctiune este desfacerea CIM. Eu intreb daca se poate trece la o functie inferioara, compatibila cu studiile persoanei in cauza.

Problema este ca fapta care a condus la incalcarea regulam intern a fost in 12.03.2015. Nu stiu de ce cercetarea disciplinara a fost facuta 19.08.2015. Exista un raport in care este aprobat si de conducere, in care se solicita acest lucru, de schimbare din functie.

Care este temeiul legal? La o eventuala constestatie. Eu una nu vad nici o aplicare a acestei decizii, dar.........na.


Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:28, 20 Septembrie 2015
1. Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

2. Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. (art.252 alin.1 C.mun.).

3. Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii. (art.252 alin.5 C.mun.).

Instanta competenta : Tribunalul in raza caruia are domiciliul sau locul de munca salariatul sanctionat.
Problema ca e mi se pare deja tardiva sanctionarea, avand in vedere ca fapta produsa a fost in martie 2015. Faptul ca cercetarea disiciplina a fost realizata in august, nu cred ca intrerupe acest termen de 6 luni de zile (de la data savarsirii faptei).

E adevarat ca nu a stiut nimic angajatorul pana la cercerarea propriu zisa.
Cercetarea disciplinara nu intrerupe termenul de 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara razzu razzu Buna ziua, O sanctiune disciplinara (chiar incetarea contractului de munca) se poate da pentru o fapta care s-a intamplat acum 2 ani in urma? Mai ... (vezi toată discuția)
Termen comunicare decizie cercetare disciplinara LOPY LOPY Buna ziua, in cat timp primesti decizia luata de comisie dupa cercetarea disciplinara prealabila? Exista un termen limita, sau o poti primi cand ... (vezi toată discuția)
Avertisment verbal werepairit werepairit Buna dimineata, Stiu ca avertismentul verbal este singurul care se poate da fara cercetare prealabila. Ceea ce nu stiu este modalitatea exacta. Exista un ... (vezi toată discuția)