Duapa ce un administrator al unei societati a efectuat tot felul de matrapazlacuri apoi a cesionat firma unui boschetar ( schema clasica). Perfect legal deoarece neinregistrand documentele in evidenta firma nu avea datorii la bug statului.
Este razpunzator si vinovatul principal dpdv al legii si la care articol ar putea fi incadrat ???
este evaziune fiscala si admnistratorul respectiv este raspunzator. daca se reuseste probarea faptelor, aici este toata problema si din aceasta cauza se si face cesiunea respectiva.
atit timp cit nu se poate dovedi ca nu a existat o predare efectiva a actelor contabile, se prezuma ca acestea au existat, au fost corect intocmite si atunci nu exista nici o raspundere a fostului administrator indiferent cui si de ce a cesionat firma.
daca parchetul dovedeste ca actele contabile nu au existat sau au fost distruse atunci exista infractiunea de evaziune contabila cf lg.
dar daca administratorul vechi preda actele societatii pe baza de proces verbal impreuna cu un raport intocmit de un expert contabil privind datoriile si creantele firmei ??? Este specificat ca prevedere legala o astfel de posibilitate ?
existenta unui pv nu inseamna ca actele chiar existau in forma fizica sau ca erau legal intocmite. PV si raportul nu garanteaza ca toate veniturile erau inregistrate, ca toate cheltuielile inregistrate erau aferente unor operatiuni reale, etc etc.
Temei legal ar fi art. 138 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, dar dupa specifica si colegul Matachiro este greu de probat ca predarea si intocmirea actelor s-a facut in conformitate cu legea. Ramane la latitudinea judecatorului sindic in functie de probatoriul administrat sa ia decizia ca vechiul administrator sa raspunda sau nu.
Evaziune fiscala?
anucy
IN 2007 AM INFIINTAT O FIRMA ,PE PARCURS AM DESFASURAT O ACTIVITATE DE PRESTARI SERVICII,DAR FOARTE PUTIN PT CA NU NE-AM MAI INTELES CU COLABORATORUL.AVEAM 7 ... (vezi toată discuția)