avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Un cetatean :Legatura dintre rezultatele execrabile ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Un cetatean :Legatura dintre rezultatele execrabile ale examenelor de bacalaureat si viata de zi cu zi

Probabil ca lumea are sentimente contradictorii in legatura cu rezultatele execrabile ale celor doua sesiuni ale examenelor de bacalaureat.
Probabil ca unii sunt socati mai mult sau mai putin , ca altii -si vreau sa cred eu , cei mai multi - isi dau seama ca rezultatele acestea vin ca urmare a 20 de ani de de dezinteres social si politic pentru viitorul generatiilor de maine.
Analizand situatia ca simplu cetatean , fara partipris-uri politice sau de orice fel , eu cred ca din 1989 si pana in prezent s-au perindat guverne si ministri pentru care cercetarea si invatamantul nu au reprezentat "nici cat o ceapa degerata" , s-au perindat profesori pe care nu i-au interesat pregatirea elevilor sau pe care i-au interesat doar meditarea acestora , profesori , pe care eventual ii interesa doar bunastarea lor personala si mai putin "materialul uman" , profesori care, pe de o parte faceau greve datorita unor salarii care nu le puteau oglindi munca , dar care , la usa scolii aveau parcate masini de 8-9000 de euro.
Ar fi incorect sa dam vina numai pe unii dascali , deoarece multi sunt de buna credinta , dar ei nu trebuie sa uite , asa cum nu trebuie sa uitam multi dintre noi , ca sunt , ca eventual , suntem , produsul unui sistem defectuos al unor conceptii defectuase , ai propriilor noastre limite si racile.
Cred eu ca problema grava este atunci cand acuzam , desi in realitate rezultatele din acest an , difera in mod vadit de cele anterioare si numai ca difera , sunt intr-o discrepanta certa.
Mai mult decat atat , daca comparam rezultatele din acest an ale examenelor din liceele unde au existat si unde nu au existat montate sisteme de securitate , se pare ca enorma discrepanta se mentine.
Ca simplu cetatean care priveste cu detasare rezultatul , neavand copii angrenati in aceste examene , dar si cu vadita ingrijorare in ceea ce priveste viitorul nostru national raspunsurile par brutal de simple :
1.Lipsa de interes al tuturor membrilor clasei politice care au fost la guvernare.
2.Slabul management al celor aflati vremelnic in structurile de conducere ale invatamantului , fiecare venind cu idei noi , desfiintate in scurt timp de urmatorii guvernanti , care la randul lor , au vrut sa iasa in evidenta prin alte idei , tot atat de paguboase sau de nerealizabile
3.Slaba sau de multe ori , infima contributie bugetara a statului pentru invatamant si cercetare , situatie care a facut sa nu existe nicio atractie pentru aceasta munca a absolventilor de facultati.
4.Numirea unor profesori suplinitori , proveniti din medii care nu au nimic comun cu invatamantul si fara abilitatile necesare unor dascali.
5.Manipularea politica exercitata de sindicate asupra unora dintre cadrele didactice.
La acest punct , trebuie avut in vedere ca de mai multi ani , liderii de sindicat , sunt aceiasi si servesc cam aceleasi partide ( unii din anii 1991-1992 ) , dar in acest rastimp , ei , prin acumulari de capital , au averi de sute de ori mai mari decat cei pe care ii reprezinta.
6.Dezinteresul corpului didactic fata de munca pe care o exercita si interesul pentru racolarea elevilor la meditatii datatoare de venituri considerabile , de cele mai multe ori nedeclarate.
7.Aceasta situatie , a dat nastere la o stratificare pe baza de acumulari a cadrelor didactice , cei care dau meditatii , in dauna celor care nu pot da meditatii la materiile pe care le predau (exemple :muzica , desen , sport , tehnologie, etc).
8.Lipsa de interes a unor parinti , cei mai multi dintre acestia , preocupandu-se de a asigura , de cele mai multe ori , justificat o viata mai buna familiei , dar in dauna educatiei prorpriilor copii .
Aceasta se petrece fie pe fondul unei pauperitati generale(cei mai multi) sau din dorinta de a-l ajuta pe baiat sau pe fata sa nu trasca cum a trait mama sau tata in trecut.
Nu cred ca este productiv un astfel de mod de gandire pentru ca in educarea propriilor copii , trebuie sa existe niste principii pedagogice , dintre care cele mai importante ar fi crearea unei scari a valorilor si a cultului pentru munca.
9.Lipsa unor modele reale pentru tineret intr-o "societate a valorilor rasturnate" si dizarmonica , in care se propaga kitsch-ul si balacareala , in care sunt scoase in fata prin mass-media tot felul de "personulitati" , de oameni cu comportamente primitive sau aberante.
De fapt aici , merita de mentionat "eticheta aplicata" de genialul artist Tudor Gheorghe , care numea actuala societate intr-un interviu dat ziarului Adevarul in 02.09.2011, ca fiind o "societate a tepuitorilor"
10.Existenta in mass-media romaneasca a unor personaje , cel putin inculte , cu multe ore de aparitie pe ecrane , care nici macar nu isi cunosc propria limba , care mamanifesta o reala "incontinenta ideatica"
Eu cred ca topicul deschis de mine va va da masura reala a acestor ultime afirmatii:


Perle ,bijuterii , marcutii in mass-media romaneasca


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Cred ca enumerarile unor astfel de cauze pot continua , dar tot atat de mult , cred ,ca acest popor are dreptul la un mai mult si la un mai bine , dar mai ales la demnitatea de a le putea obtine.
Cred de asemenea , ca repetarea eventualelor alegeri proaste din trecut , nu poate da nastere decat la eventuale vaiete intr-un viitor mai apropiat si mai dureros decat am putea crede.
Mai cred ca acest popor , acum , mai mult ca oricand , chiar are nevoie de o binecuvantare a Celui de Sus !
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: cicidaniela , utilizator 14:02, 12 Noiembrie 2011
doar guvernantii trec toate examenele in tara aceasta.
draga r.gabi,
ti-am citit subiectul....e sugestiv si incisiv la adresa societatii mai ales contra profesorilor.....nu uita insa ca nu toti pot fi la fel(ma refer la profesori)...si cum in orice sector economic sunt oameni ce n-au aptitudini pentru acea meserie....asa si aici in educatie e la fel.....vina e a multora...eu am o vorba cand educ,,daca nu ai aluatul care trebuie....degeaba framanti sa iasa cozonac"....ma refer ca de nu-s elevi care sa primeasca invatatura, in van efortul nostru ....cat de bine am fi pregatiti didactic si uman..
Buna seara @rgabi si buna regasire.

Opinia mea privind subiectul propus de dvs. este aceea ca rezultatele slabe de la examenul de bacalaureat, procentul atat de scazut si sub orice asteptare, este de fapt oglindirea unei realitati si a unui lucru cat se poate de firesc: Niciunde in lume nu exista un fenomen ca acela in care toti tinerii au diploma de bacalaureat. Montarea camerelor de supraveghere nu a facut decat sa faca lumina in privinta faptului ca pana anul trecut obtineau diploma de bacalaureat si tinerii care se pregatisera temeinic si aceia care se pregatisera mai putin,dar si aceia care , fara se fi pregatit in niciun fel, obtineau diploma de bacalaureat, indiferent cu ce medie.Iar daca ei obtineau aceasta diploma, si aici ma refer la ultima categorie mentionata, aveau apoi inlesnit drumul catre invatamantul superior, unde , cu ceva noroc , deveneau si posesorii unei deiplome de licenta.Apoi, cu inca putin noroc si ceva sustinere, ar fi putut avea sansa de a ocupa un post in care sa sa contribuie , direct sau indirect , la destinul unei comunitati, poate al tarii, poate al unui sector important de activitate.Iar asta in conditiile in care el ar fi fost un incompetent, un om ajuns acolo doar prin noroc, prin ingaduinta unui sistem putred si dezinteresat , al unor oameni polititci care ocupa toate scaunele importante, fiindca acum criteriul in functie de care se ocupa scaunele inalte, este cel politic.
Opinia mea este ca a iesit adevarul la iveala .S-a intamplat ceea ce trebuia, fiindca nu exista si nu poate exista in nicio societate decat un anumit procent de oameni cu studii medii si un anumit procent de intelectuali.Cum ar fi o tara in care ar fi cu totii intelectuali sau toti, avand fie si studii medii, sa lucreze la birou?Trebuie sa existe si o,,clasa muncitoare,, si lucratori in agricultura , si in alte sectoare .....Aceasta orinduire este una normala .
NU as blama profesorii, nu as face-o deloc.Este usor sa aruncam vina pe ei.Ce ar trebui sa faca un profesor atunci cand elevul este dezinteresat ,cand nu se preocupa de invatatura, cand se duce la scoala doar sa se distreze , sau cand chiuleste peste masura? Faptul ca acesti profesori acorda elevilor meditatii nu e de blamat.Avand salarii mizerabile, ei obtin un castig cinstit, tot prin munca.Profesorii sunt oameni cinstiti, domnule @r.gabi, poate ca este singura categorie profesionala care a ramas astfel.
NU i-as blama atat de tare nici pe parinti.Sau nu i-as baga in aceeasi oala.Am convingerea ca orice parinte , chiar daca nu are cunostintele necesare pentru a-si ajuta copilul, de pilda, la matematica sau la limba romana, isi doreste ca acesta sa invete, daca ii da mana il da la meditatii , si daca nu-i da mana, nu inseamna ca nu e interesat.Avand in vedere ca unii elevi reusesc si in conditiile amintite, iar altii, nici meditati nu reusesc, demonstreaza ca ii deosebeste lipsa ambitiei si , de ce nu, a capacitatii intelectuale.Cunosc copii care nu au reusit sa ia vreodata la matematica mai mult de nota 5.Nici macar meditati.Matematica nu este pentru oricine, asta e clar.Si acel copil , ce sanse are sa treaca de bac, in caz ca-l da si la matematica?Niciuna, in conditiile in care in sala exista o camera de supraveghere.Asta acum, fiindca pana anul trecut treceau si acestia.Cunosc bine sistemul , stiu intocmai cum se facea de treceau .Dar, aceasta discutie nu-si are locul.
Privind clasa polititca, va marturisesc ,nu mai reprezinta demult un domeniu de interes pentru mine.Nu stiu ce mai fac si ce mai pun la cale,stau cat pot de departe de tv si , intr-o masura ,si de presa scrisa :)
aurelia dragan a scris:

draga r.gabi,
ti-am citit subiectul....e sugestiv si incisiv la adresa societatii mai ales contra profesorilor.....nu uita insa ca nu toti pot fi la fel(ma refer la profesori)...si cum in orice sector economic sunt oameni ce n-au aptitudini pentru acea meserie....asa si aici in educatie e la fel.....vina e a multora...eu am o vorba cand educ,,daca nu ai aluatul care trebuie....degeaba framanti sa iasa cozonac"....ma refer ca de nu-s elevi care sa primeasca invatatura, in van efortul nostru ....cat de bine am fi pregatiti didactic si uman..



Despre profesori...

Profesorul este formatorul. Rezultatele la bacalaureat sunt obtinute de catre cei formati de acest formator. In conditiile in care 84% dintre acesti elevi nu au trecut examenul de maturitate, vina nu este numai a lor ci si a celor care i-au format (profesori + parinti).

Scuze se vor gasi! Important este rezultatul... Si rezultatul se vede...

Dragi profesori, as fi fost de acord cu "aluatul prost din care nu poate iesi un cozonac", daca procentul celor picati nu ar fi depasit 15-20% (parerea mea este ca acesta ar fi fost un procent de bun simt, iar cei picati ar fi putut fi incadrati in ceea ce in limbaj popular reprezinta "uscaturile din padure")!

Dar... este vorba de un procent de 84%!

Stimati profesori, este vorba de o intreaga generatie care timp de 12 ani a fost pregatita de dvs.

Puteti sa va priviti senini in oglinda si sa spuneti cu mana pe inima: "eu nu am nici o vina pentru ceea ce s-a intamplat"?

Cred ca inainte de a invinovati elevii (ca nu au invatat) sau parintii (ca nu si-au controlat odraslele), fiecare profesor ar trebui sa isi recunoasca greseala si sa o corecteze.

Cati profesori il au ca model pe Domnul Trandafir?
Cati profesori il au ca model pe Mariu Chicos Rostogan?


Despre parintii celor picati la bacalaureat si vinovatia lor... putin mai tarziu!

P.S.: Stimati profesori v-ati gandit vreodata ca peste ani de zile din munca celor pe care ii pregatiti acum veti primi pensiile? Cum i-ati pregatit pe ei asa v-ati asigurat viitorul!
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Stimata d-na profesor A.Dragan,
Tocmai pentru ca dvs , cunoasteti mai bine situatia ar trebui sa aratati situatia reala , astfel cum o vedeti sau cum o credeti dvs , dar simpla mea opinie , de"cetatean" , astfel cum m-am exprimat este ca desi racilele aratate in mod succint de dvs exista , ele nu sunt neaparat definitorii si ca de multe ori , exact ca la liderii sindicali , aceste racile devin pentru cei mai multi doar niste scuze pentru a-si dovedi propria incapacitate sau lipsa de profesionalism , eventual pentru a-si apara membri cotizanti.
De fapt cred ca este singurul serviciu prestat de acesti lideri pentru membrii lor
Am scris foarte clar ca nu generalizez .
Din nefericire , in majoritatea cazurilor lucrurile merg cum nu trebuie si am sa va dau un simplu exemplu.
Un amic are un copil la scoala in clasa a IV -a , profesorul de matematica de la acea scoala invita cativa copii la meditatie , acasa la unul dintre acestia , care , bineinteles , da mai putini bani pentru ca doar isi pune casa la dispozitie.

l
La ce credeti ca ii mediteaza ?
Exact la temele de a doua zi.
A doua zi , acelasi profesor ii asculta la ce au pregatit impreuna pe toti cei meditati de el impreuna cu alti copii nemeditati de acesta , iar celor meditati de el , bineinteles , ca le acorda note mai bune.
Ca sa nu existe dubii , copilul acestui amic , desi nu este meditat de acel profesor , de fapt de niciun profesor ,are rezultate bune la invatatura.
Cazul a fost pus in discutia parintilor la sedinta de parinti.
Rezultatul : niciunul , totul continua , desi directorul scolii a fost prezent la sedinta.

Distinsei d-ne Margu am sa ii raspund urmatoarele:

Sarut mana si la fel !

Nu generalizez , asa cum scriam si mai sus , dar atunci de ce aceste persoane , chiar daca dau meditatii nu isi dau silinta la ore sa le explice copiilor tot si ii indruma tot spre a a avea un meditator , eventual cel care le preda ?
Si fac aceasta tocmai prin asigurarea in mod deliberat la ore a unei pregatiri incomplete.
Se numeste cumva numai rea credinta ?
Pai , nu prea este vorba despre cinste , atata timp cat ii noteaza diferit pe cei carora le dau meditatii , fata de cei care desi invata la acelasi nivel si ii duce mintea , nu au meditator.
Pai , nu este castig cinstit , atat timp cat nu isi declara veniturile din meditatii sau majoritatea veniturilor provenite din acestea la fisc.
Parintii , astfel cum am aratat au vini importante ,din nou nu generalizez , si am sa va dau ultimul exemplu care a facut valva si care dupa mine este o tragedie oribila cauzata probabil si datorita unei probabile culpe evidente a parintilor.
Este vorba despre baiatul care s-a spanzurat la Arad , un copil nevinovat , care facut marea greseala ca nu a promovat un examen.
Dupa cum se arata de catre jurnalisti , copilul acesta , cu o seara inainte de examen a fost la o discoteca sa isi serbeze ziua intr-un cerc de prieteni.
Credeti ca nu a consumat nimic ?
Credeti ca nu parintii i-au dat bani de bunzunar pentru discoteca in loc sa il roage sa amane participarea la o petrecere , pentru ca doua zi mergea la un examen de care depindea , mai mult sau mai putin , viitorul sau.
Parintii din diferite medii (dar mai ales cei cu dare de mana , proveniti din "clasele de jos") care si-au ajutat copiii prin sponsorizari si nu numai , sa obtina diplome de "bac" si de facultati nu au nicio vina ?
Paintii care nu accepta ca odraslele lor sa munceasca , cei care le intretin viciile si le fac toate hachitele , indiferent de rezultate nu au nicio vina ?
Discutia mea a pornit de la un cumul de factori raportat la o situatie data si astfel cum am aratat nu se vrea a fi un "diagnostic" al unui specialist .
Imi cer scuze celor doua distinse doamne , daca parerile mele le-au creat vreun dizagreement.



Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Emininke! Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu. [/b]Expresia \\"emininke\\" ii apartine domnului Caragiale (o mica observatie: d-voastra ati observat obiceiul suparator de a nu-i mai prenumi domn ori ... (vezi toată discuția)
Învățământ -profesor cu probleme SimoCI SimoCI Bună ziua. Fiul meu a terminat clasa a7-a si este corigent la matematica, la fel ca inca 15, numai din clasa lui. In numeroase randuri parintii au incercat sa ... (vezi toată discuția)
Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de ... cherub cherub Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de liceu... Legea zice ca beneficiaza de ajutor de somaj absolventii care depun dosarul in tremen de ... (vezi toată discuția)