avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Emininke!
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Emininke!

Unu. Expresia "emininke" ii apartine domnului Caragiale (o mica observatie: d-voastra ati observat obiceiul suparator de a nu-i mai prenumi domn ori doamna pe cei decedati? zicem sau scriem "Eminescu" sau "Caragiale" de parca am fi fost colegi iar eu ma tot intreb care o fi ratiunea acestei impoliteti) care prin 1893 o punea in gura distinsului pedagog absolut Mariu Chicos Rostogan. Va amintiti probabil cum il examina distinsul pedagog pe scolarul Popescu (chiar fiul onorabilului domn ministru Popescu!):
Profesorul: Acela care mai face asta, lasă-l apoi doară... Popăscule... dacă cineva ke-ntreabă să-i spui numai câke operațiuni avem în aritmekică, cum vei răspunghe?
Popescu: Trei, dom'le.
Profesorul: Nu-s mai mulke?
Popescu: Cinci.
Profesorul: Nu-s mai puține?
...
Popăscu doară-i un școler emininke.

Doi. Domnul Mircea Eliade povestea in cartea sa de memorii despre un cosmar care il chinuia chiar si dupa ce ajunsese un savant respectat si profesor la Chicago. Imi amintesc, dar memoria imi joaca mereu feste, ca visul urat al d-lui Eliade era cam asa: din motive misterioase diploma sa de bacalaureat nu mai era valabila iar doctorul in istoria religiilor Mircea Eliade trebuia sa mearga din nou la Bucuresti unde sa dea din nou examenul de bacalaureat din toate cele 14 materii la care fusese examinat de profesorii de la colegiul Sf. Sava. Dl. Eliade scria ca acest cosmar ii dadea o stare de panica teribila pentru ca dificultatea si seriozitatea examenului de bacalaureat ii ramasese in amintire.
Trei. Va intrebati probabil ce legatura exista intre Unu si Doi? Ei bine, nu e niciun secret: Am vazut subiectele la examenul de istorie de la bacalaureatul din acest an si am constatat ca tinerii de 18-19 ani, dupa 12 sau mai multi ani de scoala trebuie sa raspunda unor intrebari care-mi par facute pentru elevii de clasa III-IV.

[Mai făgăduim] că nu vom înstrăina niciun [teritoriu al Moldovei] fără voinţa regelui, prin niciun mijloc; dimpotrivă, dacă vreunul din acestea s-ar fi înstrăinat, pe acela vrem să-l câştigăm înapoi şi îl vom câştiga.”
(Tratatul dintre ªtefan cel Marc şi Cazimir al IV-lea, 1462)
...
Intrebare: Precizaţi, din sursa A, o obligaţie asumată de ªtefan cel Mare în privinta teritoriului statului pe care-l conducea. 2 p

Ma intreb cum am ajuns ca de la examene de bacalaureat atat de serioase incat il speriau pana si pe dl. Mircea Eliade sa ne batem joc de tineri punandu-le intrebari cam la fel cum il chestiona Mariu Chicos Rostogan pe emininkele scoler Popescu.
Are careva dintre d-voastra un raspuns?
Oare, subiectele de anul acesta sa aiba legatura cu "dezastrul" anilor trecuti de la bac? Ar fi o problema daca elevii n-ar promova la bac intr-o proportie prea mare pentru ca n-ar avea cine sa se "bata" la admiterea de la universitate (iar facultatile ar pierde multi bani )
Asa-i ca Pamantu-i rotund? Asa-i! Sau poate nu. Cei de la NASA zic ca tinde spre forma bobului de fasole.
[ link extern ]

La “dezastrul” din anii trecuti m-a dus gandul si pe mine…

Raspunsuri posibile sau probabile (?!)
Voiau sa scoata istoria ca materie de bacalaureat… si daca n-au apucat (ca n-au avut cu ce) s-o scoata, au ales subiecte la care sa stie raspunsul toti elevii? Cati n-or fi stiut raspunsul? Si ajung la urmatorul raspuns posibil sau probabil (?)
Profesorii stiu ca elevii sunt foarte bine pregatiti la alte materii si au ales intrebari simple pentru istorie, in ideea - des vehiculata - ca… e mai bine sa uiti trecutul si sa ierti… Lasa trecutul si vezi de prezent - sub variate forme - nu circula prin lume?

De ce nu le spunem “domnule” celor decedati?
Poate pentru ca… sunt in mintea noastra de atata timp incat deja ne sunt prieteni?
Poate pentru ca respectul nu sta in formulele de politete?
Poate pentru ca unui domn nu trebuie sa-i spui “domn” deoarece si el si toti ceilalti stiu ca este? Uratului nu-i spui ca-i urat; schiopului nu-i spui ca-i schiop… poate asa o fi si cu “domnitul”?
Zic si eu, iar de-o fi rau… :tomato:

Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2013
trope_doi, utilizator
Pai, simplu! Cum poti sa dai un examen extrem de greu daca nivelul de pregatire al liceenilor este in mare parte dezastruos.
Cred ca problema in sine exista dinainte de sustinerea BAC-ului. Probabil de prin generala. Nu stiu de ce elevii sunt din ce in ce mai slabi pregatiti si nu au cultura generala.
Admiterea la liceu ar trebui sa fie mai drastica.
Întrebarea este mai dificilă decît pare la prima vedere. Se pune problema de a şti dacă obligaţia asumată de domnia sa ªtefan este una de mijloace sau una de rezultat.

Cum, în ziua de azi, întîlnirea cu obligaţia de rezultat este una rarissimă, bietul şcoler, chiar apsolvent (sic!) de liceu fiind el, nu prea are exemple la îndemînă despre ce ar însemna o astfel de obligaţie, de unde şi dificultatea întrebării în raport cu practica, aceea de toate zilele, cea care ne omoară.

Întrebarea este una de istorie tot aşa precum sunt eu creştin practicant. Sau avocat practicant, că tot se pune problema de a şti cine este sau nu este avocat, reşpective (vorba preadistinsului Rostogan) de a şti cine poate şi cine nu poate, fără ca asta să însemne că ar fi vorba despre vreo obligaţie potestativă, darămite pur potestativă.

În concluzie, nepricepîndu-mă eu la logică (nici formală, nici de altă natură), nu pot trage nicio concluzie. Sau, nu pot trage altă concluzie decît aceea care s-ar desprinde de la sine: vai de capul care stă pe un trunchi fără picioare. Sau vai de picioarele care atîrnă de un trunchi fără cap? Nu mai ştiu. Probabil, o fi de vină vîrsta. De la o vreme, uitarea e în firea omului. ªi în folosul lui. De ce să porţi cu tine atîtea probleme fără soluţie? Cui prodest?

" - Închipuiește-ți, zice mama emoționată. Să-l persecute pe băiat ! să-i zdrobească băiatului cariera !... Cum este el simțitor, e în stare să se prăpădească... Știi ce mi-a zis ? „Mămițo, dacă pierz un an, mă omor !..." E în stare, cum e el ambițios... Închipuiește-ți, să-i dea nota 3, și lui îi trebuie 6... Și la ce ? tocmai la Morală... Acu, dumneata îl cunoști pe Ovidiu de când era mic... Știi ce creștere i-am dat !...
- Ei ! bravo !"

"BACALAUREAT" - I L Caragiale

Doamna Ica, Doamna Nutzi, Doamna Mimoza, Domnu' Leonard si copiii, copiii, copiii

Alte discuții în legătură

Scandalul cu bac-ul la liceul bolintineanu.... Tarzan2012 Tarzan2012 Stimati forumisti,deschid acest subiect cu concluzia ca fiecare sa ne exprimam parerile cu privire la examenele de bacalaureat. Asa cum stiti,zilele trecute ... (vezi toată discuția)
Camere de filmat bac doar intr-un judet andrei12345 andrei12345 Buna ziua! In ultima perioada au fost nenumarate discutii privind bacalaureatul din acest an. In judetul Botosani, Inspectoratul Scolar Judetean a hotarat ... (vezi toată discuția)
Un cetatean :legatura dintre rezultatele execrabile ale examenelor de bacalaureat si viata de zi cu zi Radu Gabrian Radu Gabrian Probabil ca lumea are sentimente contradictorii in legatura cu rezultatele execrabile ale celor doua sesiuni ale examenelor de bacalaureat. Probabil ca unii ... (vezi toată discuția)