avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere dupa revenirea din CCC, fiind gravida din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere dupa revenirea din CCC, fiind gravida din nou...

Buna ziua. As vrea sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie: sotia este in CCC (pe o perioada de 2 ani) si trebuie sa se reintoarca la serviciu peste o jumatate de an. Dupa cum am vazut nu mai este nici o restrictie impusa angajatorului in ceea ce priveste concedierea dupa reantoarcerea la munca. Noi mai vrem un copil si ne gandeam ca daca ramane insarcinata inainte de intoarcere si se va vedea ca este gravida cand se duce in prima zi la serviciu, sa nu cumva sa o dea afara inainte sa ii instiinteze oficial ca este gravida. Din cate am mai citit, CIM este suspendat pe perioada CCC si trebuie facuta cerere de revenire. Intrebarea mea este cum trebuie procedat intr-o astfel de situatie, pentru a fi siguri ca nu este concediata? Sa faca cererea de reantoarcere si sa-i instiinteze ca e gravida in aceeasi zi?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: danstoicastefan , utilizator 15:26, 5 Septembrie 2011
sotia dvs poate fi concediata chiar daca anunta ca este insarcinata, daca concedierea survine ca urmare a desfiintarii postului.
1. La terminarea CCC face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in bza aceluiasi CIM.
2. Daca la data reluarii activitatii este gravida atunci va preciza aceasta in cerere si va depune si o adeverinta de la medicul de familie din care sa reiasa ca este gravida.
3. In acest fel nu va mai putea fi concediata pe perioada graviditatii, conform Codului muncii:
Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
...
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Multumesc pentru raspuns domnule Tudor Valeriu. Prompt ca intotdeauna!
Este insa posibil ca angajatorul sa nu dea curs cererii de reluare a activitatii daca vede ca este gravida? Poate sa o concedieze inainte sa ii redeschida contractul?
1. Angajatorul este obligat sa aprobe reluarea activitatii deoarece trebuie sa respecte obligatiile din CIM.
2. Nu o poate concedia pe timpul cat este in CCC sau pe timpul graviditatii.
3. Daca are probleme cu angajatorul atunci sa faca urgent sesizare la ITM.
4. Daca stiti ca veti avea necazuri cu angajatorul atunci cu doua saptamani inainte de terminarea CCC cererea si adeverinta medicala le puneti prin posta cu confirmare de primire si cu valoare declarata (adica scrieti si ce contine plicul: cerere reluare activitate si adeverinta de graviditate).
Va multumesc mult domnule Tudor Valeriu. Multa sanatate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu cresterea copilului maoricyo maoricyo Intrebare : Sotia se afla in concediu de crestere a copilului, concediu care expira in NOV.2012 si este beneficiara a indemnizatiei pentru cresterea ... (vezi toată discuția)
Continuitate cic jonelinio jonelinio Buna ziua, Sotia mea termina primul cic in data de 25.07.2010. Tot la aceasta data ea o sa aiba 6 luni cu a doua sarcina. Cum trebuie sa procedeze ca sa ... (vezi toată discuția)