Intrebare :
Sotia se afla in concediu de crestere a copilului, concediu care expira in NOV.2012 si este beneficiara a indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Conform legii trebuie sa revina la locul de munca, dar conducatorul institutiei (private) i-a precizat verbal ca dupa aceasta data postul respectiv nu mai este disponibil, adik nu mai are nevoie de serviciile ei.
Dar, sotia este din nou insarcinata, iar la data prezentarii la locul de munca sarcina ar avea aproximativ 3 luni.
In aceasta situatie, este legala decizia conducatorului de a intrerupe contractul de munca incheiat pe perioada nedeterminata?
Este nevoie reangajarea la alt loc de munca pentru ca la momentul nasterii celui de-al doilea copil sotia sa beneficieze de o noua indemnizatie pentru cresterea copilului, tinand cont de faptul ca intre momentul incetarii concediului pentru cresterea primului copil si nasterea celui de al doilea este o perioada de aprox. 5 luni?
Va multumesc !
La prima intrebare: daca angajatorul desfinteaza postul, atunci intreruperea cim este legal, ar fi fost ilegala o concediere.
A doua intrebare: pt ca sotia dvs sa beneficieze de un nou CCC trebuie sa indeplineasca stagiu de cotizare de 12 luni. Recomand insa ca sotia dvs sa intre in somaj pana cand va naste ulterior sa-si ia CCC. Somaj echivaleaza stagiu de cotizare de 12 luni.
Multumesc.
Singura nelamurire este faptul ca postul respectiv nu dispare din organigrama.
Conducatorul institutiei (gradinita privata) doreste de fapt o transformare/reorganizare a postului respectiv, mai exact din PROFESOR (pe care sotia a fost angajata pana sa intre in CCC) in INSTITUTOR (pe care momentan este angajata pe perioada determinata o alta persoana pana la expirarea CCC al sotiei, persoana pe care doreste sa o pastreze in continuare).
Nu ar fi fost normal ca sotia sa fie intrebata daca e de acord sau nu, ca la revenirea din CCC sa ocupe un post inferior ? Si sa ramana la latitudinea ei daca accepta sau nu aceasta varianta?
1. - In perioada cat a fost in CCC a avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica era tot salariata acelui angajator numai ca nu presta munca si nu primea salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa o reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - La data cand trebuie sa reia activitatea (in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani) se prezinta la serviciu si prezinta si o scrisoare in care anunta ca este gravida si ataseaza si o adeverinta de la medicul de familie care confirma aceasta stare.
- Angajatorul ii poate oferi si un alt post dar salariata nu este obligata sa fie de acord cu acest post.
4. Conform Codului muncii nu poate fi concediata in perioada in care este gravida:
Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
...
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
5. Daca se intampla altfel decat spune legea faceti imediat o sesizare la ITM care va verifica cele sesizate si va lua masurile corespunzatoare de aplicare a legii.