Buna ziua!
Doresc sa-mi reiau activitatea. Pe perioada cat am fost in ccc, angajatorul a angajat rand pe rand alte cateva persoane pt a-mi indeplini atributiile, apoi a decis externalizarea serviciilor.
Daca odata cu intentia revenirii din ccc ii aduc la cunostinta (anexand acte doveditoare) faptul ca sunt din nou insarcinata, care vor fi obligatiile angajatorului, respectiv drepturile mele?
Cf Codului Muncii
Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Atata timp cat nu intra in reorganizare judiciara sau faliment, ce se intampla dat fiind ca postul meu nu-si mai are rostul?
Potrivit Art. 21 alin. (1) din OUG 96/2003 lit. a), „este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;”
Cine sunt salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e)? Urmatoarele:
- salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
- salariata care a născut recent este femeia care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie şi solicită angajatorului în scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut;
- salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lăuzie, îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens.
Drept urmare, angajatorul nu are voie sa va concedieze in cazul in care sunteti salariata gravida, iar concedierea are legatura directa cu starea dvs.
Cum veti face dovada in instanta ca motivul concedierii dvs este ca sunteti gravida, din moment ce chiar dvs sustineti ca s-a hotarat externalizarea?
Dupa parerea mea, din pacate, nu prea aveti sanse.
E o situatie mai delicata.
Postul s-a desfiintat, deci contractul dvs ar rtebui sa inceteze prin concediere.
Daca il instiintati de starea de graviditate, ar trebui sa va ofere alt loc de munca daca are posturi disponibilie in pregatirea dvs.
Dac nu are alte posturi, consider ca va poate concedia legal, deoerce acesat concediere nu este motivata de starea dvs de graviditate.
Daca se intampla asa si va concediaza cu art 65, dvs veti ave adrept de somaj, depuneti dosarul in maxim 30 de zile de la data incetarii contractului.
aveti drept la somaj anul acesta minim 9 luni sau mai mult in functie de vechimea dvs in munca.
In timpul somajului , acesta se va putea intrerupe cu concediul medical pre si postnatal, urmand sa puteti intra in CIC din somaj, deorecer somajul este considerat stagiu pentru acordarea CIC.
Cu toate ca despre aceasta situatie s-a mai scris pe forum ... asa cum am mai spus , exista posibilitatea ca instanta sa exceada in aprecierea notiunii de reorganizare judiciara si sa nu va dea castig de cauza in conditiile in care doriti sa contestati decizia de concediere.
Indiferent de ce se va intampla , veti beneficia de indemnizatie.
Insa atentie....daca va concediaza sa depuneti actele de somaj cum a precizat grace_r.