As dori sa stiu mai multe in legatura cu restructurarea de post la locul de munca :
Daca se restrucureaza postul de la locul de munca , eu ca angaja ce drepturi am ?
pot sa inaintez cerere de somaj cu decizia respectiv ?
am dreptul la salarii compesatorii?:">
1. Inseamna ca este vorba de desfiintarea postului si concedierea dvs. cu art.65 din Codul muncii.
2. - In aceasta situatie puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
3. Salarii compensatorii primiti daca ele sunt prevazute in CCM aplicabil unitatii dvs., in Regulamentul intern sau in CIM.
Buna ziua ,
Va multumesc pentru raspuns dar vreau sa va mai intreb ceva : daca sunt in preaviz in urma deciziei de restructurarea postului si descopar ca sunt insarcinata , mai pot fi data afara ?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns .
O zi buna
1. Conform OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã trebuie sa-l anuntati pe angajtor, in scris ca sunteti gravida (anexati o adeverinta de la medic care sa confirme aceasta):
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
... Art. 3. - (1) Salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sã le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevãzutã la alin. (1) şi nu informeazã în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia celor prevãzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.
Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
2. Din Codul muncii: Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
3. Asadar puteti sa-l instiintati pe angajator de starea dvs. inainte de a emite decizia de concediere.
Multumesc!
Eu am primit o notificare prin care sunt anuntata ca se desfiinteaza postul . si ca sunt in preaviz 20 de zile . inca nu am dus adeverinta de la medic pentru ca am aflat de cateva zile ca sunt insarcinata si in momentul de fata sunt in concediu medical . Daca in urmatoarele zile duc adeverinta de la medic este in regula ?
Multumesc inca o data si ma scuzati ca insist dar vreau sa fiu sigura . Am vorbit la servici , am anuntat dar nu imi spun nimic as vrea sa fiu sigura de tot ce spun . de aceea apelez la dv.
1. Anuntati in scis pe angajator ca sunteti gravida inainte de a emite decizia de concediere altfel nu aveti sanse de reusita.
2. Faceti o scrisoare catre angajator prin care il anuntati ca sunteti gravida si anexati adeverinta de la medic.
Salariata gravida
01oana78
buna ziua,
am o salariata gravida care toata luna iulie 2013 a absentat nemotivat de la serviciu. S-a reintors la serviciu pe 01.08 si de pe 06.08 a absentat ... (vezi toată discuția)
Post vacant
ganca
sunt angajata pe un post vacant in spital pana in martie 2010
sunt insarcinata insa pana acuma nu am depus la runos o adeverinta care sa precizeze acest ... (vezi toată discuția)