avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariata gravida

buna ziua,
am o salariata gravida care toata luna iulie 2013 a absentat nemotivat de la serviciu. S-a reintors la serviciu pe 01.08 si de pe 06.08 a absentat iarasi fara motiv. Este convocata ptr. comisia de cercetare disciplinara ptr ca nu poate fi concediata. Daca nu se prezinta in ziua convocarii pe care a semnat-o i se poate incheia contractul de munca?
multumesc
Cel mai recent răspuns: 01oana78 , utilizator 09:06, 9 August 2013
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...

Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sã dispunã încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevãzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legãturã directã cu starea sa;
...

Art. 22. - (1) Salariatele prevãzute la art. 21 alin. (1), ale cãror raporturi de muncã sau raporturi de serviciu au încetat din motive pe care le considerã ca fiind legate de starea lor, au dreptul sã conteste decizia angajatorului la instanţa judecãtoreascã competentã, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii acesteia, conform legii.
(2) Acţiunea în justiţie a salariatei prevãzute la alin. (1) este scutitã de taxa judiciarã de timbru şi de timbru judiciar.

Art. 23. - În cazul în care o salariatã contestã o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sã depunã dovezile în apãrarea sa pânã la prima zi de înfãţişare.


2. Asadar salariata respectiva poate fi sanctionata pana la concediere daca motivul concedierii nu are legatura cu starea sa de graviditate ci cu nerespectarea prevederilor Regulamentului intern.

3. - Tineti cont insa ca va poate actiona in instanta si s-ar putea sa aiba castig de cauza.
- Trebuia sa o sanctionati de prima data cand a lipsit cu o sanctiune mai blanda, apoi, adoua oara cu o sanctiune mai aspra si apoi sa o concediati disciplinar (asa aveati multe sanse de castig).
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, nu se poate concedia o salariata gravida daca angajatorul i s-a adus la cunostinta de salariata respectiva ca este gravida.

Singurele exceptii de la regula sunt in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Pentru absente nemotivate , contractul individual de munca poate fi suspendat - art.51 alin.2 C.mun.

multumesc mult.
nu stiu inca daca se va decide incetarea CIM-ului, dar daca se va intimpla acest lucru nu are legatura cu faptul ca este gravida( a "anuntat" firma printr-un concediu medical cu cod boala 754=complicatii specifice unei sarcini, in luna iunie 2013 , din care nu rezulta , sincer, ca mai este inca gravida). Se va lua aceasta decizie pentru nerespectarea multor puncte din ROI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea gravidelor erikanamaria erikanamaria Buna seara.De cateva zile ma confrunt cu o problema ce tine de sistemul de sanatate in primul rand si de concedierea mea ca gravida ,in al doilea rand.Lucrez ... (vezi toată discuția)
Concedierea insarcinatei ContSters242138 ContSters242138 Buna ziua. Cand poate fi concediata o persoana care a anuntat ca este insarcinata? Care sunt artificiiile? (vezi toată discuția)