avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu gri, dovada in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu gri, dovada in instanta

De doi ani lucrez la o societate, pe cim si statul de plata este inscris salariul minim pe economie, restul de bani ii primesc in plic. Cum pot dovedi in instanta? Am niste fluturasi redactati la calculator, fara semnatura, numai stampilati, iar pe ei sunt specificate orele lucrate ( cele reale). Am si doua copii dupa pontajele reale, in care se regasesc nr. de ore specificate in fluturasii de care vorbesc. Nu cred ca pot obtine marturii ale colegilor. E suficient din punctul dumneavoastra de vedere? Ce alte dovezi ar fi valide in instanta? Vreau sa solicit trecerea integrala a sumelor de bani in statele de plata retroactiv.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 6 Septembrie 2011
teoretic il puteti dovedi prin orice mijloc de proba, practic nu aveti nici o sansa in lipsa unor acte probatorii puternice - de exemplu un pv de control emis de GF sau ANAF care confirma plata la negru a salariatilor. la care adaugati martori care sa confirme salariul real primit.

zpavel_alia a scris:

De doi ani lucrez la o societate, pe cim si statul de plata este inscris salariul minim pe economie, restul de bani ii primesc in plic. Cum pot dovedi in instanta? Am niste fluturasi redactati la calculator, fara semnatura, numai stampilati, iar pe ei sunt specificate orele lucrate ( cele reale). Am si doua copii dupa pontajele reale, in care se regasesc nr. de ore specificate in fluturasii de care vorbesc. Nu cred ca pot obtine marturii ale colegilor. E suficient din punctul dumneavoastra de vedere? Ce alte dovezi ar fi valide in instanta? Vreau sa solicit trecerea integrala a sumelor de bani in statele de plata retroactiv.

De ce nu ati sesizat ITM ul , Fiscul,Garda,in decursul acestor 2 ani?Ma gandesc ca poate fi interpretat acum drept o "complicitate" cu angajatorul ,din partea dvs. Practic a existat un acord tacit atata timp cat timp de 2 ani nu ati facut niciun demers legal pt. a stopa ilegalitatea.
Si inca ceva,atata timp cat exista un cim semnat de dvs. cu un sa;lariu minim,un stat de plata la fel ,si colegi care nu vor depune marturie,se intelege, va fi f. greu sa demonstrati ca angajatorul nu a fost in regula.Nu stim cum a justificat platile in contabilitate,dar banuiesc ca a stiut cum sa se acopere si acolo.
Daca sesizam ITM ul , Fiscul,Garda tot imi trebuiau dovezi. Chiar nu se poate demonstra in Romania evaziunea fiscala si munca la gri? Astept si alte pareri. mentionez ca pe fluturasii stampiati apar sumele reale incasate.
zpavel_alia a scris:

Este foarte greu de dovedit in instanta asa ceva ... o problema pe care se poate pune ar fi de ce ati stat timp de doi ani fara sa faceti ceva in acest sens - chiar astazi am auzit o asemenea intrebare retorica din partea unui complet de judecata - ... Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.

Semnarea fluturasului de catre salariat este o dovada a platii salariului.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
ContSters47405, utilizator

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala??? atanasoaie atanasoaie Un angajat ce a fost platit cu salariul minim pe economie pe cartea de munca ,dar care lua un salariu de aproximativ 2000 ron in mana se decide sa reclame ... (vezi toată discuția)
Firma suspecta m1ha1.blogs m1ha1.blogs suspectez ca o firma: - face evaziune fiscala neplatind tva-ul pe comenzile pe care le executa, - are angajati la negru si executa/lucreaza ilegal ... (vezi toată discuția)
Modificarea abuziva a salariului MariusAdrian MariusAdrian Contractul de munca este incheiat abuziv, fara a se evidentia salariul normal pe care il primesc ca plata, luna-de-luna, ci in acesta este trecut un salariu ... (vezi toată discuția)