Am semnat un antecontract pentru un teren care a fost achizitionat de persoana de la care cumpar printr-un contract v-c (cu fiul proprietarului de drept care la randul lui a avut la baza un alt contract v-c(de la tata(proprietar de drept prin legea 18/91) la fiu) si care a avut la baza ca acte de proprietate o adeverinta de proprietate si un proces verbal de punere in posesie.
Atunci nu erau emise titluri de proprietate(94-95).
Terenul a fost obtinut pe legea 18/91 astfel obtinandu-se adeverinta si procesul verbal.
Notarul la care am semnat antecontractul insista sa-i aducem o copie dupa titlul de proprietate de la primarie insa la primarie ni s-a spus ca nu a fost emis titlul de proprietate pe motiv ca terenul a fost instrainat deja la momentul respectiv ( de fiului autorului de drept si dupa aia celui de la care cumpar).Am obtinut si o adeverinta in acest sens.
Ce acoperire juridica are explicatia primariei fiindca eu stiu ca orice punere in posesie trebuie urmata de emiterea unui titlu.
Va rog sa-mi dati un sfat daca sa continui procesul de cumparare si sa semnez contractul final de v-c considerand ca terenul are la baza o adeverinta si proces-verbal de punere in posesie(cu amplasament) .. dar fara titlu de proprietate.
Notarul imi spune ca pot sa continui procesul dar nu imi garanteaza ca pe viitor terenul nu ar putea avea probleme juridice in sensul ca cineva sa vina sa conteste toate contractele de v-c existente.
Se poate ca presupunand ca semnez contractul v-c sa continui eu cumva procesul de emitere a unui titlu de proprietate pentru terenul in fapt?
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Cred ca asa am sa fac cu notarul :)
Dar ar exista minima posibilitate ca la origine sa fi fost mai multe adeverinte si p-v de punere in posesie pe mai multe persoane pt acelasi teren..astfel contractele noastre devenind atacabile?Sau sa fi fost emis un titlu si la primarie sa nu ne fi zis adevarul?
Considerand ca ar fi un titlu de proprietate poate pe mostenitor(fiuld autorului de drept) emis si de care nu ni s-a zis la primarie.. primeaza [adeverinta+proces verbal + contractul de vanzare al fiului ] fatza de titlu de proprietate?
Eu personal consider ca daca in 16 ani(din 95) nu a atacat nimeni contractul existent.. nu cred ca mai exista sanse :).
Daca terenul in cauza are efectuate cadastrul si intabularea (si asa banuiesc ca trebuie sa fie, din moment ce s-au incheiat atatea contracte de v-c pentru el), chiar nu vad ce probleme ar putea exista, Solicitarea TP in original putea fi facuta, eventual, doar la prima vanzare; pentru proprietarii subsecventi, actul de proprietate al fiecaruia, in baza caruia pot si vine, este propriul contract de v-c. Deci: daca persoana de la care cumparati are terenul intabulat pe numele sau, are un contract de v-c valabil incheiat la notar, chiar nu prea vad ce surprize ar mai putea apare. Incercati si la alt notar.
Totusi, va spun din experienta, ca primaria merge pe langa drum: comisia locala de ff era obligata sa propuna si comisia judeteana sa emita titlul de proprietate, chiar daca terenul respectiv era vandut la data emiterii TP (nu prea pricep eu cum s-a facut intabularea fara TP, dar asta-i alta poveste).
Da terenul are cadastru si intabulare si un contract de v-c din 1995 incheiat la notariatul de stat.Am reusit sa obtin de la notar si contractul anterior (cel la baza caruia este procesul verbal de punere in posesie) si care a fost si el semnat la fel in fatza unui notar.
Acum deja incep sa fiu un pic paranoic si tot caut pe net.
Am citit ca procesul de reconstituire a dreptului de proprietate se termina prin emiterea titlului de proprietate si orice instrainare fara emiterea acestuia este doar o promisiune (proprietatea nefiind confirmata prin titlu) a instrainarii proprietatii.
Singura chestie de care mi-e frica ar fi sa nu vina cineva sa conteste procesul-verbal de punere in posesie printr-un titlu.
Ma gandesc sa ma duc maine la primarie din nou sa caute in arhiva daca nu cumva titlul a fost emis pe numele mostenitorilor(daca e posibil asa ceva)
Ce sanse am sa demarez singur demersurile pentru emiterea unui titlu de proprietate dupa ce semnez contractul de v-c?
Titlul de proprietate trebuia emis, asta e clar. Doar ca emiterea lui se face pe numele presoanei care a formulat cererea in 1991. De aceea am spus ca nu inteleg pozitia primariei cand spune ca daca s-a vandut terenul nu mai emite TP. Mai puteti verifica la OCPI judetean daca pe numele primului proprietar s-a emis vreun TP (detin toate cotoarele titlurilor de proprietate emise in judetul respectiv).
Cu atatea intabulari si contracte de vanzare-cumparare, nu cred ca se mai poate intampla ceva, dar cum Romania este tara tuturor posibilitatilor, un TP in original, pe numele primului proprietar, n-ar strica sa existe.
Teren legea 18/1191
mihai09
am cumparat de la tatal meu un teren in 1994 undeva in judetul Olt, neintabulat in CF
in anul 2002 s-a reconstituit dreptul de proprietate in baza legii ... (vezi toată discuția)