avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren Legea 18/1191
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren Legea 18/1191

am cumparat de la tatal meu un teren in 1994 undeva in judetul Olt, neintabulat in CF
in anul 2002 s-a reconstituit dreptul de proprietate in baza legii nr.18/1991 asupra terenului in favoarea tatalui meu. la mostenirea dupa tatal meu intra si terenul sau e bunul meu prin cumparare
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 18:40, 10 Martie 2010
Daca e contract de vanzare cumparare fara clauze si incheiat prin notariat, e bunul dvs. E greu de dovedit ca bunul a fost scos din masa succesorala printr-o vanzare fictiva.
Daca terenul a fost vandut de o persoana care nu avea calitatea de proprietar la aceea data, atunci e o problema. Intrebarea este cum ati incheiat contractul de vanzare cumparare ?
Daca ati finalizat vanzarea dupa obtinerea titlului de proprietate , intabulati-va proprietatea.
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
Silvia Renate Mihai , Avocat
Am o vaga banuiala ca terenul in cauza a fost vandut pe baza de proces verbal de punere in posesie si adeverinta de la primarie, ca mai toate vanzarile din perioada respectiva. In acest caz, vanzarea este legala, chiar daca TP a aparut cu intreaga suprafata pe numele tatalui (TP trebuia emis conform anexei la legea 18; in mod normal, se emitea odata cu PV, insa sunt cazuri in care PV s-a emis in 1993 si titlul in 2000). Mergeti la OCPI pentru a va face cadastru cu copie a TP, contractul dvs de v-c (doar daca este incheiat la notariat) si cu asta basta... Terenul in cauza nu intra in masa succesorala daca eventualii mostenitori rezervatari ai tatalui dvs (sotia si copiii) nu contesta actul de v-c, ca incalcandu-le rezerva succesorala.
actul este autentic la fostul notariat de stat.
titlul de proprietate bineinteles ca nu era emis şi s-a s-a facut vanzarea pe baza procesului verbal
titlul anuleaza contractul pentru teren?

In principiu, actul este valabil. Insa, trebuie tinut cont de situatia speciala a contractelor de v-c incheiate intre parinti si copii: daca mai aveti frati, acestia pot cere anularea contractului dvs. dupa decesul tatalui, pe motiv ca le incalca rezerva succesorala (presupunand ca la decesul tatalui dvs, in patrimoniul sau nu se vor mai gasi si alte bunuri care sa faca obiectul mostenirii)....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare titlu de proprietate gigelas gigelas Buna ziua, Daca doresc sa solicit anularea unui Titlu de Proprietate,carei instante trebuie sa ma adresez ? Care ar fi legislatia aplicabila ? Ce taxe ... (vezi toată discuția)
Teren care are la baza un proces verbal de punere in posesie si o adeverinta de proprietate, fara titlu de proprietate coppermine coppermine Buna ziua, Am semnat un antecontract pentru un teren care a fost achizitionat de persoana de la care cumpar printr-un contract v-c (cu fiul proprietarului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt posesoarea unui certificat de mostenitor, emis ... Roxi6 Roxi6 Buna ziua. Sunt posesoarea unui certificat de mostenitor, emis de un notar, act lovit de nulitate.Mostenesc un bun imobil care de fapt este vandut din ... (vezi toată discuția)