Roxi6 a scris:
raluk 0207
Am specificat ca am atasat la dosar procura pe care o aveam, si actele cerute de notar. Nu mi s a cerut niciun certificat de atestare fiscala, si de altfel cred ca era datoria notarului sa verifice actele, cred ca de aceea se platesc si niste taxe catre notar.
Am atentionat notarul, ca a adaugat inscrisuri, care e posibil sa nu corespunda cu realitatea.
Intrebarea mea era alta, nu sa ma judecati pe mine, ca sa se reflecte ca e greseala mea si nu a notarului.
Nu va faceți ca nu înțelegeți. Lăsați notarul deocamdată. Răspundeți la ce v-am întrebat.
1. Procura aia nu dovedește nimic. Dacă e fost o procura pentru vânzare, nu înseamnă că vanzarea s-a și încheiat. Dacă bunul a fost vândut, dovada asta trebuia sa o faceți dvs, respectiv sa procurați o copie după contractul de vânzare și sa o prezentați. Ați spus că "e posibil" că imobilul sa fi fost vândut, fără sa prezentați dovezi clare în acest sens.
2. Notarul v-a cerut actele de stare civila (certificat de deces, certificate de naștere, de căsătorie etc.), plus titlul de proprietate a defunctului. De unde ar fi putut reiesi din astea ca terenul nu mai e? Tocmai ca a verificat actele prezentate de dvs. Și bunul era pe certificatul de atestare fiscala emis pe numele defunctului. Probabil si la rolul agricol. Asta înseamnă că fie vânzare nu s-a mai încheiat, fie cumpărătorul nu si-a înregistrat contractul de vânzare la Primarie.
Certificatul de atestare fiscala este obligatoriu la orice dezbatere succesorala. Garantat, v-a fost cerut.
Mergeți și solicitați dosarul succesoral din arhiva. Veți avea surpriza sa îl găsiți acolo.
3. Aveați posibilitatea sa dezbateti succesiunea doar parțial (pe ce știați sigur ca aveti) pana la clarificarea situației cu acel teren, dacă a fost într-adevăr vândut sau nu.
Sau puteați sa mai amânați cu totul procedura succesorala.
Nu v-a pus nimeni pistolul la tâmplă sa semnați încheierea finala. Ati citit-o, ați semnat-o și v-ați asumat astfel existenta acelui teren în masa succesorala. În plus, ați mai și completat o cerere cu descrierea masei succesorale, incluzând și terenul respectiv.
4. Este extrem de dubios ca după dezbatere brusc vi s-a pus pata ca v-a luat notarul banii pentru ceva ce nu mai exista. De ce nu ați rezolvat problema atunci, în următoarele săptămâni?
Ati atentionat notarul...Lucrurile nu funcționează asa, pe baza de atentionari. "E posibil sa am un teren, e posibil sa nu îl am", "poate ca îl am, poate ca nu".
Ori îl aveți, ori nu îl mai aveți (sens în care prezentați actul de înstrăinare)