avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Erori in certificatul de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Erori in certificatul de succesiune

Buna ziua, problema mea este urmatoarea si este in legatura cu certificatul de mostenitor. S-a realizat succesiunea, am platit impozit la stat ( au trecut 2 ani de la deces ) plus taxele notariale pentru 8ha de teren. 5 ha sunt vandute inainte de decesul defunctului ( teren intabulat, pe extrasul de carte funciara apar noii proprietari ). Notarului i-am prezentat certificat fiscal de la primarie doar pentru cele 3 ha ramase. in timp ce masa succesorala trecuta in certificat este de 8 ha, Nu mi-au fost cerute alte acte doveditoare iar explicatia a fost ca nu se poate face nimic in legatura cu asta. Dupa ce am platit si am reusit sa inteleg ce se intampla, mi s-a spus ca e greseala mea si nu se mai poate face nimic

Ce se poate face in acest caz?

Actul notarial este valabil avand in vedere asemenea greseli?

Situatie finala explicata pe scurt:
Certificat de mostenitor pentru 8 ha, din care 5 sunt vandute ( proprietari in cartea funciara )
In certificat este scris ca terenul este neintabulat ( cele 5 ha au fost intabulate in urma cu mai mult de 4-5 ani de la intocmirea certificatului de mostenitor )

Evident, stiu, a fost greseala mea, nefiind familiarizat cu procedura, am mers doar pe increderea in notar,
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:54, 19 Ianuarie 2021
Incredere ca incredere, dar nici notarul nu citeste gândurile.
Certificatul de atestare fiscală nu a fost o dovada suficientă a vânzării celor 5 ha, știut fiind faptul că e o practică în rândul cetățenilor să declare la Primarie suprafețe mai mici de teren, decât cele pe care le dețin în realitate in actele de proprietate, tocmai pentru a plăti un impozit mai mic.
Trebuia să prezentati copii ale contractelor de vanzare, plus incheierile de intabulare pe numele cumparatorului/cumpărătorilor celor 5 ha, daca spuneti ca intabularea a fost făcută cu câțiva ani înainte de dezbaterea succesiunii.
Notarul nu stie ce acte aveti dvs acasă. Si el merge tot pe buna credinta a clienților săi. Presupun ca ati citit încheierea pe care ati semnat-o la dezbaterea succesiunii. Si mai presupun ca a fost completată o cerere pentru deschiderea procedurii succesorale, unde ati menționat masa succesorala.
Eroarea nu stiu care e. In momentul de fata dvs aveti un act de proprietate pe o suprafață mai mare, decât mai dețineți de fapt, care nu inteleg la ce va încurca.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2021
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune sorineldobre sorineldobre Respectele mele tuturor ! Vreau sa fac o succesiune in urma decesului mamei mele in 30.08.2023 . Am succesiunea de pe urma decesului tatalui meu in care masa ... (vezi toată discuția)
Succesiune costelmacovei costelmacovei buna ziua va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pentru a face succesiunea a 6 ha de pamant mentionez ca parintii nu mai sunt in viata de multi ani iar ... (vezi toată discuția)
Apartament in indiviziune dariad dariad Situatia este urmatoarea: eu si fratele meu mostenim in indiviziune un apartament cumparat acum 10 ani de tatal nostru. La sfarsitul Certificatului de ... (vezi toată discuția)