avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea si noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea si noul cod civil

Buna ziua,

Este cineva la curent cu noul cod civil?
Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: canna , utilizator 11:45, 7 Decembrie 2011
ela76 a scris:

Nepoatele de frate ale decedatului au dreptul fiecare la 1/4 din averea persoanei decedate(unchiul decedat).Atentie! in masa succesorala a decedatului vor fi cuprinse bunurile proprii ale acestuia(daca este cazul) si doar 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei dintre decedat si sotia supravietuitoare(matusa nepoatelor), cealalta 1/2 din bunurile comune revenind sotiei supravietuitoare ca cota-parte din bunurile devalmase obtinute in timpul casatoriei.
Cele 2 nepoate au dreptul fiecare la 1/4 din averea decedatului, pe care o pot revendica oricand, deci nu doar in termen de 2 ani de la decesul unchiului. Nepoatele de frate vor vorbi cu matusa si vor face succesiunea dupa unchiul lor decedat.
In ce priveste pretentia matusii la intretinere, aceasta nu exista conform legii, pentru ca, asa cum corect ati aratat, singurul mostenitor dupa matusa va fi fratele acesteia sau nepotii din partea fratelui, care sunt rude colaterale cu matusa.
Nepoatele de frate ale decedatului nu o vor putea mosteni pe matusa, deoarece aceasta este doar afina(ruda prin alianta) si nu ruda colaterala in sensul dreptului civil.
Totusi, in cazul in care matusa doreste ca nepoatele sotului sau decedat sa o intretina, poate sa faca un testament in favoarea nepoatelor prin care le instituie ca mostenitoare, iar nepoatele se obliga sa o intretina pana la moartea acesteia.Atentie insa! Testamentul este revocabil, deci matusa poate sa se razgandeasca.Probabil ca mai sanatos ar fi un contract de intretinere intre cele 3.Oricum, in aceasta privinta, pentru cea mai buna solutie mai bine consultati un avocat.



Daca se poate oricand, atunci cele 6 luni de care se discuta in paginile anterioare..? Poate un mostenitor legal sa fie indepartat de la mostenire doar ca nu si-a exprimat intentia in cele 6 luni?

Poate intrebarile mele sunt tampite, dar nu sunt de specialitate si vreau sa ma asigur ca nu voi avea surprize din cauza unor "nuante" care pot fi interpretatte.
Termenul de 6 luni este termenul de prescriptie a acceptarii mostenirii. Daca un succesibil nu accepta mostenirea in termenul legal el devine strain de succesiune si nu mai are nici un drept legal fata de mostenire.
Daca devine strain de mostenire, de ce in practica notarii publici dezbat succesiunea si dupa termenul de 6 luni prevazut de lege?
Dezbaterea succesiunii nu are un termen legal, este imprescriptibila. In legatura cu acceptarea succesiunii, daca ceilalti mostenitori nu ii contesta calitatea el poate participa la mostenire.
Alex_Munteanu a scris:

Dezbaterea succesiunii nu are un termen legal, este imprescriptibila. In legatura cu acceptarea succesiunii, daca ceilalti mostenitori nu ii contesta calitatea el poate participa la mostenire.


Calitatea de mostenitor nu este un statut dat de gradul de rudenie, de legaturile de sange in cazul meu? Calitatea de mostenitor poate fi contestata doar pentru ca nu m-am exprimat expres intentiile in termen de 6 luni?

Daca unchiul meu vitreg (fiu adoptiv al bunicii) nu dezbate succesiunea in termenul de 6 luni, sa inteleg ca si eu ii pot contesta calitatea de mostenitor (nu ca eu as avea aceasta intentie)?

Multumesc mult pentru raspunsuri si scuze cu insistenta pe acest subiect, dar acestea imi sunt "nuante" neclare...

Alte discuții în legătură

Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)