avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru tata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru tata

Ma numesc Manea Georgiana si am m-ai apelat la dumneavoastra si ma-ti ajutat de aceea sper sa ma puteti lamurii si de data aceasta. am intrat in cresterea copilului in februarie 2008 si am renuntat la acest drept intorcandu-ma la munca in iulie 2008 intre timp sotul meu a plecat din armata unde lucra si s-a angajat ca sofer la un patron de unde nu este multumit si nici carte de munca nu i-a facut .As vrea sa stiu daca poate el cere sa ia indemnizatia pana face fata 2 ani ca tot sta acasa avand in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului venituri supuse impozitului si daca este asa ce acte ii trebuiesc si de unde?problema este ca el acum nu mai lucreaza si de unde pune la dosar actul aditional de suspendare ca el nu mai are contract cu nimeni macar pana isi gaseste ceva mai bun si isi termina studiile sa stea in cic daca se poate.Va multumesc si sper ca ma puteti ajuta.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 08:23, 30 Iunie 2009
Doamna , ambii parinti au dreptul la concediul pentru cresterea copilului, mama , s-au tata ,cu conditia ca ce-l care se hotaraste dintre parinti, sa fie angajat cu forme legale ,altfel nu se poate.
mariiky a scris:

Doamna , ambii parinti au dreptul la concediul pentru cresterea copilului, mama , s-au tata ,cu conditia ca ce-l care se hotaraste dintre parinti, sa fie angajat cu forme legale ,altfel nu se poate.

Eronat.
Pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului este necesar ca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri supuse impozitului pe venit de natura profesionala

ORDONANTA DE URGENTA nr.148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
Art. 1.

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).
(2) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Luand in calcul lunile anterioare nasterii copilului se incadreaza pentru ca a lucrat nu 12 luni ci 7 ani fara intrerupere pe cartea de munca problema era daca are dreptul sa ia el indemnizatia daca eu am luat-o timp de 5 luni dupa care am renuntat intorcandu-ma la serviciu .De cand avea fata 7 luni nu a mai lucrat cu carte de munca nu pentru ca nu a vrut nu i-a inregistrat patronul contractul de aceea vrea sa plece si sa ia indemnizatia.
Beneficiaza de CIC persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Poate sa nu fie angajat la o societate comerciala, dar daca realizeaza venituri profesionale impozabile atunci beneficiaza de prevederile OUG nr.148/2005.
Buna ziua ! V-as fi recunoscator daca mi-ati putea raspunde la urmatoarea intrebare : Tatal copilului poate ramane in concediu crestere copil inca de la nasterea copilului sau este obligatoriu sa treaca mai intai cele 42 de zile de concediu de lauzie al mamei si abia apoi poate intra in concediul de crestere copil ? Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Poate lua cei 85% indemnizatie de crestere a copilului? cosmi24 cosmi24 buna ziua... Va rog sa ma ajutati... Eu nu mai lucrez si nu pot beneficia de concediul de crestere a copilului si implicit de indemnizatia de crestere a ... (vezi toată discuția)
Al 2-lea concediu de maternitate pufi22 pufi22 buna am si eu o intrebare legata de legislatia in vigoare cu privire la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului. concediul de maternitate este de 24 ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie pentru crestere copil dilema8 dilema8 As dori sa stiu daca, in situatia in care mama primeste indemnizatie pentru crestere copil, aceasta se poate intrerupe si si tatal poate primi ... (vezi toată discuția)