avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... poate lua cei 85% indemnizatie de crestere a copilului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

poate lua cei 85% indemnizatie de crestere a copilului?

buna ziua... Va rog sa ma ajutati... Eu nu mai lucrez si nu pot beneficia de concediul de crestere a copilului si implicit de indemnizatia de crestere a copilului. Intrebarea mea este daca sotul meu poate lua aceasta indemnizatie, si daca valoarea ei poate fi stabilita prin cei 85% din salariul pe care il are. Mentionez ca salariul lui pe cartea de munca este in jurul a 1200 lei.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 19:19, 24 Aprilie 2010
Daca a lucrat 12 luni consecutiv inainte de nastere si vrea sa stea acasa cu copilul ,da.Femeile si barbatii sunt egali in drepturi.
De concediu crestere copil pana la doi ani si implicit de indemnizatie beneficiaza optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului, in situatia in care acesta, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, a realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal.

Conform prevederilor OUG 148/2005, drepturile reprezentand indemnizatia se cuvin si se platesc:
- Incepind cu ziua urmatoare celei in care inceteaza conform legii concediul si indemnizatia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data nasterii copilului), daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
- Incepand cu data nasterii copilului, in cazul in care mama n-a beneficiat de concediu de sarcina si lauzie si implicit de indemnizatie, daca cererea este depusa in termen de 60 zile lucratoare de la acea data.

Daca ati depasit termenul de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de sarcina si lauzie sau de la data nasterii copilului (depinde de situatia in care va incadrati), se ia in calcul data depunerii cererii.

Da, beneficiaza de 85% din media veniturilor nete relizate in ultimile 12 luni anterioare datei nasterii copilului. La data depunerii dosarului sa intrebe daca trebuie sa faca cerere pentru a beneficia de 85% sau se calculeaza automat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Aprilie 2010
Elena Savciuc, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate / indemnizatie de ingrijire si crestere copil biasro biasro Buna ziua, Sunt insarcinata in 7 luni si as dori sa ma ajutati cu informatii referitoare la concediu de maternitate si la indemnizatia de ingrijire si ... (vezi toată discuția)
Buna C.Rita C.Rita Lucrez 6 ore pe zi incurand urmeaza sa nasc nu mi-am scos concediu neavand nevoie pot spune ca am o sarcina usaora si ma-am gandit ca nu am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc MisuMiha MisuMiha Buna ziua. Nelamuririle mele sunt legate de concediul prenatal/postnatal si indemnizatia de crestere a copilului. Povestea mea pe scurt este ... (vezi toată discuția)