avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire copil din alta casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire copil din alta casatorie

Buna ziua,
Anul viitor ma voi casatori cu prietenul meu care are un copil dintr-o casatorie anterioara.
Parintii mei au o casa ,in care locuim momentan si vom locui si dupa casatorie ,ei sunt la acest moment proprietarii .
Pana acum am investit in modernizarea acestei case doar eu dar dupa ce ne vom casatori investitia va fi comuna si a mea si a viitorului sot .
Va rog sa imi spuneti in cazul in care parintii mei imi vor vinde casa dupa casatoria mea , copilul sotului meu va putea cere parte din aceasta casa ?
In cazul in care nu intocmim acte si casa ramane in proprietatea parintilor mei pana la decesul lor,odata cu mostenirea situatia este aceasi ca in cazul vanzarii?
In cazul donatiei se schimba ceva ?
Intreb toate aceste lucruri pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza,deoarece ne dorim copiii nostri si nu as vrea sa se confrunte cu probleme peste ani

Va multumesc ,
CarlaM
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
carla78, utilizator
daca va vinde dupa casatorie,devine bun comun si are dreptul si celalalt copil
daca va vinde inainte de casatorie nu aveti dreptul decat d-voastra cu copiii d-voastra
daca va doneaza acum sau dupa casatorie nu aveti dreptul decat d-voastra cu copiii d-voastra

deci faceti orice act dar nu vanzare in timpul casatoriei.
succes
Va multumesc pentru raspuns .
Daca la moartea unuia dintre parinti se face succesiunea , casa dobandita in acest fel va fi considerat bun comun ,deci va putea avea drept si copilul sotului?
Bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii, chiar daca se mostenesc in timpul casatoriei.
De asemenea, as completa ca copilul sotului nu va poate mosteni pe Dvs. decat daca il infiati. In caz contrar, acesta il mosteneste doar pe sot, care la randul sau are dreptul la o cota din bunurile Dvs. proprii (in cazul in care decedati inainte lui), in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs (copiii Dvs., parinti, frati etc.)
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
Happyend, utilizator
Multumesc ,
Deci sfatul ar fi sa nu fac nimic cat timp traiesc parintii ? In acest fel nu s-ar simti nici viitorul sot lezat cu nimic,copilul lui nu are nici o vina dar nici nu vreau sa emita anumite pretentii nejustificate peste ani
In toate cazurile specificate de dvs. copilul sotului ar putea face parte la respectiva casa.
Astfel, indiferent daca parintii va vand casa inainte de casatorie, sau dupa casatorie ,in cazul in care sotul va supravietuieste , acesta, in baza dreptului la mostenirea sotiei va avea drept la o parte din casa si , implicit copilul acestuia ( in baza dreptului la mostenirea tatalui ) .
O precizare, chiar daca parintii va vand casa in timpul satoriei , aceasta nu e obligatoriu sa intre in comunitatea de bunuri. Daca dvs. cumparati casa din castiguri financiare realizate anterior casatoriei atunci casa va fi considerata ca fiind bun propriu dvs.

Alte discuții în legătură

Contract de casatorie.....dupa casatorie...mostenitorii ili47 ili47 Buna,suntem casatoriti de mult .Eu am bunuri mostenite ,avem copii din casatorii anterioare .Daca incheiem contract de casatorie ,si separam bunurile dupa ... (vezi toată discuția)
Sfaturi in legatura cu mostenire dupa casatorie si altele. twilight2k3 twilight2k3 Buna ziua, O sa incerc sa fiu cat se poate de scurta. M-am casatorit recent (¬acum 15 zile). Noul meu sot s-a mutat la mine.Mi-am schimbat ... (vezi toată discuția)
Bună seara! vând o casă. din vânzarea ei, cumpăr cotă 1/2 ... Mwei Mwei Bună seara! Vând o casă. Din vânzarea ei, cumpăr cotă 1/2 dintr-o altă locuință. Cealaltă cotă de 1/2 este deținută de alt proprietar( viitor ... (vezi toată discuția)