Buna ziua,
Anul viitor ma voi casatori cu prietenul meu care are un copil dintr-o casatorie anterioara.
Parintii mei au o casa ,in care locuim momentan si vom locui si dupa casatorie ,ei sunt la acest moment proprietarii .
Pana acum am investit in modernizarea acestei case doar eu dar dupa ce ne vom casatori investitia va fi comuna si a mea si a viitorului sot .
Va rog sa imi spuneti in cazul in care parintii mei imi vor vinde casa dupa casatoria mea , copilul sotului meu va putea cere parte din aceasta casa ?
In cazul in care nu intocmim acte si casa ramane in proprietatea parintilor mei pana la decesul lor,odata cu mostenirea situatia este aceasi ca in cazul vanzarii?
In cazul donatiei se schimba ceva ?
Intreb toate aceste lucruri pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza,deoarece ne dorim copiii nostri si nu as vrea sa se confrunte cu probleme peste ani
avmata a scris:
''
In toate cazurile specificate de dvs. copilul sotului ar putea face parte la respectiva casa.
Astfel, indiferent daca parintii va vand casa inainte de casatorie, sau dupa casatorie ,in cazul in care sotul va supravietuieste , acesta, in baza dreptului la mostenirea sotiei va avea drept la o parte din casa si , implicit copilul acestuia ( in baza dreptului la mostenirea tatalui ) .
O precizare, chiar daca parintii va vand casa in timpul satoriei , aceasta nu e obligatoriu sa intre in comunitatea de bunuri. Daca dvs. cumparati casa din castiguri financiare realizate anterior casatoriei atunci casa va fi considerata ca fiind bun propriu dvs. ''
Dar daca mostenesc aceasta casa de la parinti , se mentine eventualul drept al copilului sotului ?
Cam aceasi problema o am si eu: Anul viitor ma voi casatori cu prietenul meu care are un copil major dintr-o casatorie anterioara, dupa care am dori sa ne cumparam impreuna o casa.
Va rog sa i-mi spuneti in cazul acesta copilul din casatoria anterioara are dreptul asupra casei in cazul decesului sotului? si daca da ar putea sotul sa mentioneze in contractul de casa un paragraf ceva in care copilul sa nu aiba nici un drept?? sau care ar fi cea mai buna solutie astfel incat casa sa fie pe numele nostru dar in caz de deces copilul sa nu aiba nici un drept?
Stimata doamna, ce inseamna pentru dumneavoastra pretentii nejustificate? Copilul sotului dumneavoastra are dreptul la mostenire de pe urma tatal sau.
Din perspectiva unui copil intr-o situatie similara pot sa va spun ca nu puneti problema corect. Dumneavoastra vreti sa faceti abstractie de existenta copilului din casnicia anterioara, ei bine, nu se poate pentru ca acesta are un tata iar pretentiile sale sunt la fel de justificate cum sunt ale dumneavoastra privind mostenirea parintilor.