avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmostenire

buna ziua..am si eu o pb cu viitoarea mea soacra care il ameninta pe logodnicul meu ca daq se insoara cu mine il dezmosteneste cand va face 25 de ani ca legea ii da dreptul..poate face asa ceva sau e pur santaj ca sa-l sperie sa renunte la planurile noastre de viitor?de asemenea i-a spus ca il poate dezmosteni si pe motiv ca are un viciu:pune detectivi sa-l fileze pana il prind intrand in cazinou (uneori se mai duce sa piarda vremea cam1data la2sapt) ...nu stie ce sa mai scorneasca pentru a-l speria..desi in codul civil am citit ca nu poate decat in situatii penale de atentare la viata ei sau complicitate totusi imi fac griji...ei sunt 2 frati, si la fel spune ca pe fata (pe care a crescut-o fostul sot si cu care e de un an jumatate in proces pentru ca vrea de la fata sa-i dea inapoi pensia alim care i-a platit-o in timpul facultatii si ea renuntase la studii fara sa o anunte) o va dezmosteni la25 ani si ca exista o lege, culmea in codul familiei, care spune ca poate face asta..va rog mult daq se poate sa ma lamuriti si pe mine daca poate face ceva din tot ce ne ameninta pe toti..va multumesc
viitoarea ta soacra poate sa faca ce vrea cu bunurile pe care le are:casa,masina,lucruri,sau ce o mai avea DAR..baiatului si fratilor baiatului ii va ramane averea tatalui daca se are bine cu el
nu poate sa l desmosteneasca decat daca aduce dovezi ca avrut sa o omoare sau ca a calomniat o,dar poate sa vanda ce e al ei
Daca viitoarea soacra si-a propus sa moara cand copilul ei implineste 25 de ani, atunci poate ca ar trebui sa va faceti griji, pentru ca despre mosteniri/"dezmosteniri" putem vorbi doar la moartea celui despre a carui mostenire e vorba.

Daca vrea sa moara saracă (adica sa-si vanda toata averea si sa pape banii) nu o puteti opri. Pentru ca nimeni nu e obligat sa lase mostenire. Dar ma indoiesc ca genul acesta de om (care cere restituirea unei pensii alimentare) e in stare de asa ceva.
Si un capat de ata daca-i ramane nevandut, iar pe acesta il doneaza ori il lasa prin testament unei alte peroane, atunci copii ei pot cere reductiunea liberalitatilor. Adica, dupa legislatia noatra copiii nu pot fi dezmosteniti. Legea le pastreaza celor 2 copii o rezerva de 2/3 din mostenire (adica din ce ar fi putut sa ramana dupa mort daca nu dadea pe gratis).

Eu mi-as face alte griji. Aceea ca o casatorie care incepe sub aceste auspicii (cu un barbat speriecios care nu s-ar dovedi a fi in stare sa iasa din tarcul pe care i l-a creat mama-sa) n-are sa dureze atat de mult cat poate trai soacra.

Daca va vreti unul pe altul si daca puteti trai si fara sa va uitati in si la gradina soacrei s-ar putea ca finalul sa fie ca-n basm ... si au trait fericiti...
Daca nu, puneti deoparte telefonul unui avocat ca s-ar putea sa aveti nevoie de el mai devreme decat va imaginati.
Ha-ha-ha! (scuze!) Soacra d-voastra invoca norme abrogate de cca. 70 de ani. In dreptul cutumiar maghiar (care s-a aplicat in unele zone din Transilvania pana in anul 1943) si in dreptul austriac (aplicat tot in Transilvania in zonele unde nu s-a aplicat dr. cutumiar maghiar) exista posibilitatea dezmostenirii "prodigiilor" din latina prodigium = ceva nenatural, adica a minorilor sau tinerilor (intr-adevar pana la 25 de ani !) pentru vicii considerate nenaturale pentru varsta lor, si care puneau in pericol averea familiei (aici sunt multe de spus despre conceptul de avere familiala, insa nu cred ca va intereseaza), adica pierderea unor sume mari de bani la jocuri de noroc, alcoolism, homosexualitate, etc. Este de fapt o institutie mostenita din vechiul drept roman (unde si pater familias putea face acelasi lucru).
E interesant cum supravietuiesc in constiinta populara astfel de norme muuuult dupa ce si-au incetat activitatea, mai ales ca soacra d-voastra nu poate fi atat de in varsta.
In rest subscriu in totalitate la ceea ce a scris Nicoleta. Faceti-va griji pentru eventuala d-voastra casnicie nu pentru eventuala mostenire. Soacra d-voastra o sa plece dintre noi (cand o sa-i vina vremea) tot cu atat cu cat a sosit.
O simpla curiozitate personala: soacra d-voastra este din Transilvania (in sens larg) sau se trage de acolo ?
buna seara..e din tg jiu..dar pb cu ea credca e cam dereglata psihic dupa cate procese a avut toata viata (asta alt hobby pt ea ca o tine lant de vreo20 de ani numai prin tribunale:12 cu fostul sot , apoi diversi vecini si acum fiica ei care a crescut-o sotul pt niste amarati de banuti de pensie alim ca sunt sigura ca mai mult o costa procesul cand se va termina).ea de mult ii promite la al meu ca atunci cand fata face 25 de ani o decade din drepturi si ca ii lasa tot lui ca asa zice in codul familiei (probabil editie publicata de ea..)si pana zilele trecute cand mi-a zis al meu ca i-a zis sa nu se mai ia dupa proasta (adiq eu)care il invata aiurea ca nu-l poate dezmosteni cand are ea chef ca eu nu cunosc legea nu m-a interesat subiectul...dar dupa chestia asta m-a ambitionat sa citesc si codul civil si al fam si nu am gasit nimik de dezm la25 ani sau pt vicii ci doar pt atentat la viata ei..si i-a si zis vasy dar ea o tine una si buna ca ea are legile notate acasa si sa se duca sa-i arate..eu nu am nev de ap ei cu care nici o gars nu ne luam aici in buc..vreau doar sa ne lase in pace cu santajele si amenintarile ca suntem de2ani impreuna si nu-si are sensul..ar fi treb s-o faca de la inceput acum e prea tarziu..oricum ea mereu l-a santajat cu bani ca nu-l mai aj cu facultatea etc cand o deranja vreun prieten de-al lui sau ca sa se lase de tigari sau ca sa nu-si mai ia haine de firma etc..numai ca de vreo2-3luni a trecut la variante mai agresive ca-l dezm daq nu termina rel cu mine ..apoi il dezm daq mai joaca la cazinouri..si dupa ce l-am pus sa-i zica ce am citit in c civil si ca minte a trecut la promisiuni ca ii desh firma ca sa se intoarca de urgenta inapoi in tg jiu sa nu mai stea in buc ca-i gaseste ea o fata de acolo si le da ap etc..numai ca el n-are inclinatii spre ea desi oarecum e agitat ca poate are dreptate si l-ar putea dezm ca pana zilele trecute se considera mostenitor unic si spera si el sa ne luam ceva aici fara credit daq vinde ap....
multumesc pt r..din partea mea poate sa-si ia ap cu ea in groapa cand o muri ca eu n-am nev de nimik de la ea..vreau doar sa ne lase in pace cu santajele ei pline de rautate si nefondate..dar care in mintea ei se bazeaza pe niste articole din codul familiei care numai ea le are....editie ce nu mai exista in ro decat in biblioteca ei...eu oricum sper sa o fi lamurit al meu si sa inceteze..desi nu -mi fac mari sperante pt ca de mai bine de 2 luni zilnic il suna si-l dispera cu amenintari si se cearta cu ea intr-una ca e perseverenta femeia numai ca suntem aceeasi zodie si nu are succes cu mine ca eu nu renunt la o rel f frumoasa de2ani pt ca e ea bolnava psihic si se crede dzeu sa dicteze viata noastra....

Alte discuții în legătură

Dreptul la o proprietate in caz de decesul unui parinte. vroni vroni As dori sa adresez o intrebare: in cazul in care un parinte moare si raman in urma sotia si cei doi copii, daca unul dintre copii isi cerul dreptul la ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire Cornelisaila Cornelisaila Cum se împarte mostenirea rămasă in urma morții unui cuplu cu copii din casatorii anterioare? (bărbatul are 4 copii adulti si a lucrat in campul ... (vezi toată discuția)
Mostenire LILI24 LILI24 Cat are dreptul la mostenire sotul meu daca tatal a decedat, daca o sa isi intretina mama supravietuitoare. Sotul meu mai are un frate. Doresc sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)