avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozite ºi taxe datorate de o întreprindere ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozite ºi taxe datorate de o întreprindere individualã, contracte, drepturi de autor

Buna ziua.
Am o problemă şi am nevoie de lămuriri, căci nu vreau să mă trezesc că muncesc 16 ore pe zi şi pe urmă mi se iau banii sub formă de penalităţi şi amenzi fiindcă nu am înţeles tot felul de legi interpretabile.
Am o întreprindere individuală care are ca activităţi traducerile (altele decât cele autorizate de Ministerul Justiţiei, deci literare şi aşa mai departe ) şi serviciile foto.
Nu înţeleg ce şi cum am de plătit.
Pentru traduceri am deocamdată un contract pe perioadă nedeterminată, de unde obţin venituri lunare, dar activitatea o desfăşor la domiciliu. Aici nu înţeleg clar dacă după Ordonanţa 82/2010 acesta e considerat contract de muncă sau convenţie civilă, fiindcă înţeleg că la convenţiile civile şi drepturile de autor ai de plătit mai multe taxe decât în mod normal.
Pentru partea foto am contracte ocazionale cu persoanele cărora le prestez aceste servicii.
Acum mi s-a oferit să traduc o carte pentru o editură şi presupun că îmi vor face un contract de drepturi de autor, deci situaţia se complică, fiindcă nu înţeleg dacă ei îmi dau toţi banii şi eu plătesc ce trebuie la stat sau, după 82/2010, îmi reţin şi ei ceva. În plus, dacă întreprinderea individual are, aşadar, şi un contract de drepturi de autor, 82/2010 se aplică doar la suma obţinută de pe urma acestuia, sau automat se „contaminează” tot ce prestează întreprinderea individuală şi totul trece sub incidenţa 82/2010

Aş dori să mi se răspundă apoi, separat, cum se schimbă situaţia de mai sus dacă mă angajez şi la stat cu jumătate de normă, adică ce anume din taxele datorate în situaţia de mai sus dispar.

Probabil e nevoie de un răspuns elaborat. Mulţumesc anticipat celor de specialitate care vor găsi timpul necesar să răspundă. Sincer, am încercat să mă lămuresc singur, dar totul e confuz şi ajung de la o lege la alta, încât până la urmă ar trebui să nu-mi mai fac meseria mea şi să stau să studiez legi.

Alte discuții în legătură

P.f.a.contributii mateilivia1968 mateilivia1968 Buna seara,spuneti-mi va rog daca sunt angajata cu carte de munca si sunt si P.F.A mai trebuie sa cotizez CASS si CAS sau doar cei ce sunt doar ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru traducatori Laura Ciobeica Laura Ciobeica Am incercat să găsesc în forum subiectul care să-mi ofere eventuale răspunsuri la o situaţie nouă pentru mine: [i]Drepturile de autor ale ... (vezi toată discuția)
Subiect: venituri din drepturi conexe dreptului de autor adriana64 adriana64 Buna ziua! 1. Ca angajator, am lunar colaboratori pe care pana acum ii plateam conform Legii 8/1996 cu un onorariu impozitat. De obicei acestia nu- si ... (vezi toată discuția)