avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scoaterea repartitoarelor de caldura !
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scoaterea repartitoarelor de caldura !

Mai mult de jumatate dintre locuitori unui bloc au hotarat sa renunte la repartitoarele de caldura, in urma acestei solicitari la societatea care a montat repartitoarele s-a raspuns ca este nevoie de semnatura a jumatate+1 dintre locatari blocului in cauza. S-au obtinut mai mult de jumatate dintre semnaturile locatarilor deci am crede ca situatia este clara , insa Presedintele de asociatie nu vrea sa stampileze si sa semneze fisa de semnaturi prin care solicitam firmei ISTA demontarea repartitoarelor pe motivul ca este nevoie de semnatura tuturor locatarilor din bloc, fara nici o exceptie. Va rog indrumati-ma incotro pot sa ma indrept sa gasesc o solutie pentru demontarea acestor repartitoare si spuneti-mi daca presedintele asociatiei procedeaza corect in momentul de fata , sau doar urmareste sa isi pastreze mita pe care o primeste periodic.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 09:29, 26 Septembrie 2014
Pai nu trebuie sa faceti nimic. Pur si simplu "locuitorii" blocului care nu mai doresc calculul caldurii nu mai dau citirea indcsilor.
Vi se va calcula caldura la pausal.
Si incercati, la prima adunare generala, sa alegeti alt presedinte care sa tina cont de hotararile luate de majoritatea membrilor asociatiei.
Va multumesc pentru raspunsuri, insa cea ce as dori sa stiu este temeiul legal in baza careia el este sau nu obligat sa semneze ceva ce au votat mai mult de jumatate dintre locatari si in cazul in care el se opune unde ne putem adresa cu reclamatii sau pe ce baza legala putem actiona
In primul rand temeiul legal al oricui este sa respecte un contract, acela intre asociatie si firma respectiva. Contractul este legea partilor, acesta este un principiu in drept pe care ar trebui sa-l stie oricine si sa-l respecte, iar daca vrea sa nu-l mai respecte, atunci trebuie sa demonstreze ca are morive intemeiate sa denunte acel contract. Unde sa demonstreze acest lucru? In instanta.
Deci comportamentul presedintelui este unul normal. Probabil ca stie ca nu are motive sa invoce denuntarea unilaterala a contractului.

Daca majoritatea proprietarilor doresc sa denuntati acest contract, desi va spun ca o faceti cu probabile costuri viitoare de actionare in judecata, dar si gratuit intrucat daca nu dati consumul la calcul nu platiti comision si va costa caldura ca si cum nu ati avea repartitoare, trebuie sa va asumati in cunostinta de cauza aceste costuri (de actionare in judecata).

Probabil ca locatarii nu stiu ca aici este vorba de rezilierea unui contract si ca trebuie sa aiba motive intemeiate legate de produsul livrat de firma (calculul sa fie eronat), nu ca este caldura prea scumpa. Costul caldurii nu depinde de firma al carei contract vreti sa-l reziliati, ci de furnizorul de caldura.

Asadar cei 50% + 1 din locatari vor sa-l omoare pe mesagerul unei vesti proaste, dar risca, ca in acest caz, sa porneasca un razboi (in instanta) cu tabara adversa, razboi despre care cred ca nu au fost incunostiintati atunci cand au decis rezilierea contractului.

Daca firma v-a spus ca va trebuie 50% + 1 de semnaturi, drept sa va spun nu stiu cui i-a spus asta, cine i-a spus si in ce context i-a spus asta.
Faptul ca presedintele nu accepta o asemenea actiune poate fi ceea ce v-am spus mai sus, dar si gandul la toate consecintele decontorizarii. Ca pierde comisionul de la firma poate fi un motiv, dar la cat se ridica acesta m-as mira sa conteze foarte mult. Mai degraba cred ca personal a fost multumit de repartitoare.

Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
elga50, moderator
@elga50 a scris
acesta este un principiu in drept pe care ar trebui sa-l stie oricine si sa-l respecte, iar daca vrea sa nu-l mai respecte, atunci trebuie sa demonstreze ca are morive intemeiate sa denunte acel contract. Unde sa demonstreze acest lucru? In instanta.

Cand vreti sa renuntati la contractul enel ma voi oferi sa sa va ajut ca sa demonstrati in instanta ca aveti motive intemeiate sa faceti acest lucru =D>. La fel si in cazul contractului de chirie, de imprumut bancar, cablu tv, etc

Chiar vorbiti serios ? Eu o s-o iau ca pe o gluma; nu pot sa cred ca puteti face asemenea afirmatii.


Contractul este legea partilor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fi captiv in el. E un contract ca oricare altul, iar consumatorul il poate denunta oricand. Ce intelegeti dvs prin motiv intemeiat de a renunta la contract, de unde ati mai scos-o si pe asta. Pot sa renunte la contract oricand, doar ca asa au ei chef.

Trebuie subliniat faptul ca repartitoarele nu sunt contoare individuale.Ele nu inregistreaza consumul de caldura. Acest sistemul de repartizare a costurilor este imperfect, toata lumea stie. Insa cu cat scade procentul celor ce au repartitoare instalate, imperfectiunea lui creste. Nu e pusa deanboulea acea limita de 80% pentru montarea lor!!!


Acum sa revenim la problema.
Din punct de vedere individual, puteti renunta la repartitoare oricand, le dati jos chiar dvs si ati scapat de ele. Nimeni si absolut nimeni nu va poate obliga sa le pastrati. Daca sunteti si binevoitor puteti sa instiinati si asociatia de proprietari si firma de repartizare dar nu e musai.

Insa, cei care renunta la repartitoare au dorinta ca intreg sistemul sa revina la forma initiala si repartitoarele sa nu mai fie luate deloc in calcul in calculul cheltuielilor, in intreg blocul.

Desi in legislatie n-am gasit se fie specificat acest lucru. In foarte multe localitati exista hotarari ale consiliului local care precizeaza concret ca in asociatiile in care procentul celor cu repartitoare este mai mic de 80% nu se vor mai tine cont de acestea. Deasemenea exista sanctiuni atat pentru firmele de repartitoare cat si pentru asociatiile de proprietari care nu respecta acest lucru.

Deasemenea cred si afirm cu incredere ca o simpla actiune in instanta a unui proprietar dintr-o asociatie, sa zicem cu 50% proprietari cu repatitoare, va avea ca rezultat o hotarare favorabila, care obliga asociatia la renuntarea completa la sistemul de repartitoare.


@PS
D-na elga, am vazut in mai multe posturi atentionand cu privire la garvele repercursiuni ce le va avea asociatia daca renunta la contract. Va spun de pe acum sa uitati de asa ceva. Orice fel de clauza cu privire la despagubiri in caz de denunt, captivitate -minim 10 ani ca altfel s intampla nu stiu ce,, bla bla, toate sunt abuzive si deci prin urmare NULE.
Deci uitati de ele si nu mai speriati lumea.
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata incalzire Maiana12 Maiana12 La blocul in care locuiesc, acum 2 ani s-au montat repartitoare de caldura. Dupa un an, asociatia de proprietari a renuntat la contractul cu firma care a ... (vezi toată discuția)
Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri pentru caldura katrin katrin Au fost montate repartitoare pentru caldura pentru toate apartamentele sau spatiile cu alta destinatie inca de la construirea condominiului. Este normal ca ... (vezi toată discuția)