avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... statut asociatie cu sistem propriu de penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

statut asociatie cu sistem propriu de penalizari

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in lamurirea unei probleme:
Situatia de fapt: in statut asociatia are prevazut un sistem propriu de penalizari: 3 % aplicat numai la cotele de intretinere prin cumul, neincluzandu-se alte fonduri (fonduri de rulment, fond reparatii, alte fonduri). In cazul in care fondul de rulment nu poate acoperi cheltuielile curente pentru intretinerea la nivelul unei luni calendaristice, procentul se aplica la intreaga suma.
Intrebari:
1. Se incalca art 49 din L 230/2007?
2. Sunt legale aceste prevederi?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:30, 9 Septembrie 2011
Se aplica penalizarea exact asa cum scrie la statut. Nu va abateti de la litera lui deoarece daca ajungeti in instanta trebuie sa prezentati exact statutul, iar ceea ce aplicati in liste trebuie sa fie in conformitate cu statutul, dar sa nu depaseasca legea (ceea ce nu e cazul la dv.).

Daca vreti sa modificati sistemul de penalizare si sa-l aduceti la limita maxima prevazuta de lege, atunci trebuie sa schimbati statutul cu acceptul a 2/3 din proprietari si prezentat la judecatorie.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
elga50, moderator
Multumesc!
Sa nuantam un pic. Legea limiteaza procentul de penalizari la 0,2%/zi. In statutul in discutie se prevede 3% dar nu spuneti daca acest procent se aplica pe zi sau pe luna de intarziere.
Daca este 3% pe luna inseamna de fapt 0,1% pe zi ceea ce corespunde legii 230/2007.
Asa ca in ce priveste procentul, se poate aplica prevederea din statut.
Dar daca 3% este pe zi de intarziere, nu se mai incadreaza in procentul maxim prevazut de lege. De obicei intr-un sistem de penalizari se specifica porocentul de penalizari pe zi si nu pe luna pentru ca intarzierea poate fi oricand de 5 zile, 18 zile..., si nu fix de o luna de fiecare data.
Asa ca daca procentul pe zi stabilit in statut este mai mare decat 0,2% pe zi, este nelegal sa se aplice intr-o asociatie de proprietari.
Dar asociatia poate adopata un nou sistem de penalizari, conform legii 230/2007 fara a fi oprita de prevederile statutului pentru ca legea in vigoare are prioritate astazi.
Daca, de exemplu in statut se prevedea ca impozitul pe salarii este de 5%, asociatia ar trebui sa incalce legislatia actuala si sa nu retina 16% impozit ci doar 5% pentru ca asa scrie in statut.
Apoi este la indemana asociatiei ca aceasta sa-si modifice, sa-si adapteze statutul la prevederile legii si nu poate asociatia sa modifice legea conform statutului.
Am incercat cateva argumente pentru a sustine ca legea are prioritate in fata statutului, dar acest lucru este, de fapt, prevazut in legea 230/2007 la modul foarte explicit:
Art. 61. - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă: art. 35 alin. 3, art. 351, art. 36, art. 64, art. 69 şi anexa nr. 2 din Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţa Guvernului nr. 85/2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 554 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 234/2002, precum şi orice alte dispoziţii contrare.




Eu v-am citat din statut; asa cum este redactat, eu inteleg ca se aplica acel procent la cota de intretinere (care este lunara) deci pe luna, asadar se incadreaza in procentul legal; insa in paragraful urmator se precizeaza ca se aplica la intreaga suma (cota de intretinere + fonduri) daca fondul de rulment nu poate acoperi cheltuielile curente pentru intretinerea la nivelul unei luni calendaristice. Asadar penalizarea se va aplica - tot in procent de 3% (pe luna) dar la o suma mai mare (cota + fonduri).
1. Rationamentul meu este gresit?
2. Este legal sa se aplice penalizari si sumelor aferente fondurilor?
3. Cum se verifica faptul ca fondul de rulment nu a acoperit cheltuielile?
3. Sa scade din cota de intretinere, fondul de rulment.
2. Legal este ... daca zice "cote + fonduri";
1. Penalizarea se aplica la diferenta intre cota si fondul de rulment;

Alte discuții în legătură

Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)