avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... statut asociatie cu sistem propriu de penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

statut asociatie cu sistem propriu de penalizari

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in lamurirea unei probleme:
Situatia de fapt: in statut asociatia are prevazut un sistem propriu de penalizari: 3 % aplicat numai la cotele de intretinere prin cumul, neincluzandu-se alte fonduri (fonduri de rulment, fond reparatii, alte fonduri). In cazul in care fondul de rulment nu poate acoperi cheltuielile curente pentru intretinerea la nivelul unei luni calendaristice, procentul se aplica la intreaga suma.
Intrebari:
1. Se incalca art 49 din L 230/2007?
2. Sunt legale aceste prevederi?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:30, 9 Septembrie 2011
florentza a scris:
... eu inteleg ca se aplica acel procent la cota de intretinere (care este lunara) deci pe luna...

Penalizarile se aplica la sumele restante si nu asupra cotei lunare de intretinere si aceasta este clar prevazut de lege:
Art. 49. -
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.

Este o diferenta, nu!?

Eu am inteles ce-a inteles utilizatoarea, ... adica se aplica la o cota de intretinere lunara ramasa in restanta, iar procentul se aplica pe o luna intreaga, in loc de a face calculul inmultind suma cu 30 zile si cu 0,1%, o fac inmultind suma cu 3% direct.
Intre timp a existat o AG in care s-a stabilit ca penlizarile sa fie conform art 49 din L230; Insa statutul nu s-a modificat (ca si format, redactare etc). Este suficient acel proces-verbal al AG pentru a sustine calculul penalizarii cu 0,2 % /zi ? Sau trebuie facut act aditional, modificare in statut?
Se cheama ca modificati statutul. Atunci ar fi normal sa faceti aditional si impreuna cu statutul sa-l prezentati la judecatorie.
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari zice:
Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)