avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare imobiliara... din timpul razboiului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare imobiliara... din timpul razboiului

Un imobil din Ardealul de Nord a fost vandut la licitatie la o persoana juridica din Ungaria in timpul ocupatiei maghiare din perioada razboiului si care si-a inscris dreptul de proprietate in favoarea acesteia si s-a inceput o noua coala C.F., vechea coala in care era mentionat proprietarul initial nemaigasindu-se. Totusi prin alte acte, indirect s-a stabilit proprietarul initial.
Dupa revenirea Ardealului de Nord Romaniei, fostii proprietari fiind romani si refugiati in Bucuresti au atacat in 1946 vanzarea la licitatie conform legii 645/1945 aratand modul fraudulos in care a obtinut persoana maghiara imobilul si ca urmare a situatiei de razboi, procesul fiind notat si in C.F. al imobilului, insa dosarele de licitatie in baza carora s-a facut notarea in favoarea persoanei juridice maghiare nu au fost gasite, lucru constatat chiar de autoritatile vremii din 1945.
Imobilele care au apartinut persoanelor din tarile inamice, precum imobilul in cauza, au fost preluate in custodia CASBI conform legii 91/1945.
Persoana juridica maghiara care a preluat imobilul nu a facut nici un demers dupa revenirea Ardealului de Nord Romaniei pentru a reintra in posesia imobilului.
Desi s-au gasit unele file din procesul din 1946 si a motivelor actiunii, nu s-a gasit vreo sentinta a procesului, doar o adresa a Prefecturii din 1948 din care ar rezulta ca inca in primavara 1948 procesul era pe rol, referire prin sintagma “proces care este in curs de judecare afirmative”.
Imobilul a fost nationalizat in toamna anului 1948, insa in procesul verbal de nationalizare nu s-a denumit explicit persoana de la care s-a preluat imobilul, ci intr-un formular tipizat de lichidare CASBI s-a mentionat ca in conformitate cu o adresa a autoritatilor de atunci, comisia de lichidare a CASBI a luat act de faptul ca imobilul a fost nationalizat.
O alta notare in C.F.-ul imobilului apare abia in 1958 cand se trece imobilul in favoarea statului roman conform decretului 511/1955, notare care prevede ca fost proprietar aceea persoana maghiara care este radiata cu aceasta ocazie din C.F. si tot atunci se radiaza si notarea procesului inceput de proprietarii initiali in 1946.
Descendentii proprietarilor initiali ai imobilului revendica in baza legii 10/2001 imobilul in cauza.
Ce solutie se va da intr-o asemenea situatie?
Cel mai recent răspuns: ginberto , utilizator 18:50, 20 Decembrie 2012
Daca mostenitorii au revendicat acel imobil in termenul prevazut de Legea nr.10/2001, atunci trebuie sa astepte rezultatul. Raspunsul il primiti pe baza datelor din mesajul postat!




Mda, am primit raspunsul (motivarea), dupa doi ani de la pronuntare.
Un rezumat al actiunii si motivarii aici: [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extras cf in extenso sau copie certificata dupa coala/fila cf dariad dariad Pentru a afla actele in baza carora s-a intabulat ulterior pe alte nume un imobil care a avut ca proprietari initiali pe bunicii mei, ce este indicat sa cer de ... (vezi toată discuția)
succesiune pe fond funciar si legea 10 cu cantec pamfila pamfila II si ISnA au avut pe copii IS si IGR. IS decedeaza in 1941 . Se face succesiune sub beneficiul inventarului si mostenitori sant declarati doar parintii II ... (vezi toată discuția)
Restituire imobil nationalizat lilli lilli Buna, familia noastra ar fi avut dreptul de a cere restituirea unui imobil nationalizat in 1948, care actualmente se mai afla in posesia statului roman, dar ... (vezi toată discuția)