avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune pe fond funciar si Legea 10 cu cantec
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune pe fond funciar si Legea 10 cu cantec

II si ISnA au avut pe copii IS si IGR. IS decedeaza in 1941 . Se face succesiune sub beneficiul inventarului si mostenitori sant declarati doar parintii II si ISnA caci IGR nu accepta succesiunea de frica ca datoriile vor depasi valoarea bunurilor. La data deschiderii succesiunii parte din imobilele se gasesc pe teritoriul Romaniei parte pe teritoriul Ungariei(Dictatul de la Viena) . Se intocmeste inventar si se elibereaza un certificat de mostenitor doar pe numele parintilor doar ptr imobilele din Romania(1941) semnat de judecator. In 1946 se intocmeste inventar si se solicita extinderea certificatului de mostenitor si ptr imobilele foste la data deschiderii succesiunii pe teritoriul Ungariei revenit parte a teritoriului Romaniei dupa 1945. In 1947 Comisia de reforma agrara dispune expropierea in baza Legii 187/1945 pentru o mare parte din imobile . In 1948 ianuarie se elibereaza un certificat de mostenitor suplimentar(semnat tot de judecator) ptr imobilele respective dar nu se poate intabula dreptul de proprietate deoarece este notat in CF " faptul ca aceste imobile sant supuse exproprierii" . Statul ramane proprietar , o parte a imobilelor sant impartite indreptatitilor la Legea 187/1945 restul fac obiectul unor ferme IAS si unitati de stat . Decedeaza pe rand II in 1951 , ISnA in 1966 , IGR in 1976 necasatorit , fara descendenti directi recunoscuti si fara testament.
in 1991 - un var al lui IGR AN face cerere de reconstituire in temeiul Legii 18/91. Primeste 10 ha teren.
In 1997 doi copii ai unei verisoare a lui IGR decedate in 1986 CM si CG fara sa stie de faptul ca AN a cerut si a primit din succesiunea lui IGR , deschid o procedura succesorala notariala la BNP din raza ultimului domiciliu al lui IGR si primesc un certificat de calitate de mostenitor dupa II si ISnA in calitate de stranepoti de sora ai lui ISnA .
In 1998 alti doi colaterali respectiv o verisoara si un var (frati intre ei ) PCnB si BEV solicita la un alt BNP din raza aceluiasi ultim domiciliu al lui IGR(domiciliu fortat) eliberarea unor certificate de calitate de mostenitor si primesc doua certificate de calitate respectiv unul ptr succesiunea lui II in calitate de nepoti si altul ptr succesiunea lui IGR in calitate de veri in dosare diferite in aceasi zi la acelasi notar.
In perioada 1997-2000 PCnB si BEV , CM , CG si AN depun cereri de reconstituire asupra diferentei de pina la 50 ha la primarii . Primaria admite cererile si ii trec pe toti solicitantii impreuna pe trei titluri dupa def II , ISnA , IGR .
in 2001 CM , CG , sotia lui AN (decedat intre timp) , PCnB si BGI fiu a lui BEV(decedat intre timp) , BL , BLA fac unele notificari in baza Legii 10/2001 ptr anumite imobile.
Nu se inteleg intre ei cu privire la calea de urmat si costuri si CM si CG depun notificari ptr toate imobilele mai putin cele primite in baza Legii 1/2000 incluzand si terenurile din certificatul de mostenitor emis in 1948 . Se resping notificarile pe art 8.1 si se deschid actiuni in instanta pe Legea 10/2001.
In procedura de solutionarea notificarilor in 2002 din aceasi tulpina cu cei de mai sus (PC si BEV )alti doi respectiv sotia unui var al lui IGR - BS decedat in 1998 - BLnS si un fiu al altui var BL - BLA deschid procedura succesorala dupa BC nasc I (mama lui PCnB , BEV , BL , BS ) sora a lui II decedata in 1953 si obtin si ei la alt birou notarial din alta circumscriptie un certificat de calitate de mostenitor dupa II.
In baza Legii 247/2005 alti descendenti din veri o parte decedati ulterior lui IGR depun cereri ptr padure si in cursul anului 2006 deschid proceduri succesorale la alte BNP-uri extinzand succesiunea pina la II si primind si certificate de calitate de mostenitori ai lui II.
in 2007 PCnB cheama pe toti in judecata cerand constatarea nulitatii absolute a certificatelor de calitate pe motiv ca titularii sant rude de grad mai mare de 4 , ea este unica vara in viata (in 2005)si ei i se cuvine totul . Cere inclusiv anularea propriului certificat al sau facut impreuna cu fratele ei si excluderea nepotului sau de la succesiunea lui IGR.
Intrebari:
Fac sau nu obiectul Legii 10 imobilele cuprinse in extiderea certificatului emis in 1948 si care au fost supuse expropierii in 1947 ?
Sant sau nu nule absolut certificatele de calitate de mostenitor eliberate pe numele succesibililor in grad mai mare de 4 ?
Opereaza sau nu de drept prescriptia dreptului de optiune succesorala impotriva celorlalti succesibili cu exceptia primului acceptant AN din 1991 a lui IGR in cadrul prevazut de legea 18/1991 cu modif ulterioare prin L247/2005?
Este admisa repunerea in termenul de acceptare a succesiunii in favoarea si altor succesibili care nu au formulat cereri de reconstit in temeiul Legii 18 /91 initiale?


Cel mai recent răspuns: STANILANATALIA , utilizator 16:07, 7 Iunie 2023
1. Depinde cum au fost preluate imobilele in proprietatea statului. Actele in baza carora s-a realizat preluarea abuziva sun determinante, precum si daca sunt in intravilan. Daca va referiti la imobilele din Ungaria, revendicarea acelora nu intra sub incidenta legilor romanesti.
2. Certificatele de mostenitor astfel obtinute nu sunt nule absolut, sunt anulabile.
3. Opereaza, sub conditia neintrvenirii unei cauze de suspendare sau intrerupere.
4. Este o posibilitate.
sa intelegem ca toate imobilele respective sant actual pe teritoriul Romaniei , si ca au fost preluate de stat in timpul dezbaterii succesiunii lui IS?
In CF este urmatoarea notare " intrat la data de 26 iunie 1947 cu nr 8869 - se noteaza dreptul de expropiere in favoarea Statului Roman in baza adresei cu nr 7756/20 mai 1947 a Comisiei ptr reforma Agrara Oradea asupra imobilelor de sub A I 1- 74 , A II 23- 46. Interesant este faptul ca unele au fost in intravilan respectiv A I 1-74 fiind inscrise ca si case cu nr de casa de la 6- 18 , curti , gradini , livezi , arabil si intravilan - practic a fost atunci un catun cuprinzand 12 case , curti , gradini , livezi si padure in care stateau niste muncitori forestieri si care au fost primite in urma unui schimb de teren cu Statul roman in 1928 finalizat in 1931. Astazi acolo se mai regaseste in teren doar fundatiile caselor , ceva pasune si totul inconjurat de padure . Ptr unele in CF este notat " intrat astazi 12 iulie 1974 cu nr 3894 - in baza adresei cu nr 6009/1966 eliberata de catre Sfatul Popular al orasului Marghita se noteaza ca imobilele de sub A I 74 - 104 , si A II 46 - 53 sant proprietatea Statului Roman .
Da toate imobilele sant astazi pe teritoriul Romaniei. In certificatul de Mostenitor dupa IS sant aratate ca facand parte din averea sa dar mostenirea nu este trecuta in CF si mai este notata o inscriere care tradusa din limba maghiara suna asa . Intrat la data de 15 octombrie 1941 cu nr 6673 - se respinge notarea dreptului de proprietate asupra imobilelor de sub A I 74- 104 , A II 46 - 53 cu titlu de mostenire in favoarea lui II si IS n A deoarece aceste sant proprietatea Trezoreriei Statului Maghiar in baza OM 1440/1941.
notatia din CF anterioara celor aratate este . "intrat astazi 5 ostombrie 1933 cu nr 3421 - Imobilele de sub A I 1-74 , A ii 23- 46 sant transferate aici din CF 70 de sub A I 142- 216 , si A III 217- 230 si se noteaza dreptul de proprietate asupra acestora cu titlu drept partaj si iesire din indiviziune in favoarea lui II si ISnA
Dreptul de expropriere in favoarea Statului nu este totuna cu trecerea in proprietatea statului cu titlu drept expropiere. Practic este notarea preemtiunii dreptului de expropiere in favoarea statului si nu reprezinta un titlu valid de proprietar al statului si deci imobilele respective au fost preluate fara titlu deci ar putea face obiectul legii 10/2001
in ceea ce priveste a doua notare - trebuie verificat dosarul incheierii CF . S-ar putea ca acolo sa ai surprize ..... fie sa fi fost considerate parasite , abandonate sau chiar cumparate de la fostul proprietar ceea ce schimba total datele problemei etc.
OM 1440/1941 cred ca a fost abrogata prin 1945 printr-un decret regal sau ceva lege ?! si se referea la trecerea in proprietatea trezoreriei maghiare a imobilelor persoanelor care nu au acceptat efectele dictatului de la viena si nu s-au declarat cetateni maghiari dupa 1939, precum si ceva cu bunurile evreiesti. Fata de astea trebuie facuta proba ca nu s-a cerut si nu s-a platit despagubiri
am sa merg la Cf
multumesc

Alte discuții în legătură

Dreptul de a cere reconstituirea bunurilor care au fãcut obiectul dotei mimisarbu@yahoo.com mimisarbu@yahoo.com N.V.a avut 4 fiice Despina ,Elena ,Maria ,Ana .Decesul lui NV a avut loc in 12 aprilie 1945, la 23 aprilie s-a facut proces verbal de evaluare a averii ramase ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobiliara... din timpul razboiului ginberto ginberto Un imobil din Ardealul de Nord a fost vandut la licitatie la o persoana juridica din Ungaria in timpul ocupatiei maghiare din perioada razboiului si care si-a ... (vezi toată discuția)
Legea funciara 247/2005 - intre ce ani trebuie sã se încadreze actele doveditoare, 1945-1949? Balaurul Balaurul Buna ziua; Am 1 certificat fiscal din care reiese că strabunul meu avea in 1941 o suparafaţa de 42 HA. Am alt certificat fiscal si un Certificat de ... (vezi toată discuția)