De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Reges-Online: Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților
Iata ce spune HG 890/2005 - regulamentul de aplicare a legii 247/2005:
Art. 9. - (1) Lucrările privind stabilirea dreptului de proprietate pentru foştii membri ai cooperativelor agricole de producţie şi pentru celelalte persoane prevăzute de lege se desfăşoară de comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale, după caz, luându-se în considerare suprafaţa terenurilor aduse în cooperative, preluate de acestea în baza unor legi speciale, sau în orice alt mod de la membrii cooperatori. Suprafaţa adusă în cooperativă este cea care rezultă din actele de proprietate, cartea funciară, cadastru, cererile de înscriere în cooperativă, registrul agricol de la data intrării în cooperativă, evidenţele cooperativei sau din orice alte probe, inclusiv declaraţii ale martorilor.
(2) În baza prevederilor art. 23 şi 24 din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, terenurile atribuite din intravilanul localităţilor pentru construcţia de locuinţe şi anexe gospodăreşti, se înscriu în proprietatea deţinătorilor actuali, în limita suprafeţelor primite în acest scop de la fostele cooperative agricole de producţie sau de la fostele consilii populare.
(3) Foştii proprietari sau moştenitorii acestora vor fi compensaţi cu o suprafaţă de teren echivalentă valoric din terenurile intravilane sau, în lipsă, extravilane, ce au aparţinut deţinătorilor prevăzuţi la alin. (1) sau ascendenţilor acestora, din rezerva comisiei locale sau, după caz, din terenul proprietate privată a comunei, oraşului sau a municipiului, acceptată de foştii proprietari sau de moştenitorii acestora.
Doar legea 10/2001 prevedea perioada 1945-1989, legile fondului funciar nu au facut niciodata aceasta distinctie. Este vorba de suprafetele de teren preluate de cooperative - CAP (ceea ce s-a intamplat intre 1959-1963). Dvs. trebuie sa dovediti ca terenul detinut de antecesorul dvs. a fost preluat de CAP, intrucat din 1941-1945 pana in 1959, terenul putea fi si instrainat, sub o forma oarecare. Nu toate terenurile pentru care Arhivele nationale/evidentele fiscale elibereaza dovada detinerii la un moment dat au fost preluate obligatoriu de stat (asa ceva ar fi realmente imposibil).
De asemenea, se va tine cont de faptul ca prima mare nationalizare a terenurilor a avut loc dupa recensamantul general agricol din 1948 (prin 1949-1950).