avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune pe fond funciar si Legea 10 cu cantec
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune pe fond funciar si Legea 10 cu cantec

II si ISnA au avut pe copii IS si IGR. IS decedeaza in 1941 . Se face succesiune sub beneficiul inventarului si mostenitori sant declarati doar parintii II si ISnA caci IGR nu accepta succesiunea de frica ca datoriile vor depasi valoarea bunurilor. La data deschiderii succesiunii parte din imobilele se gasesc pe teritoriul Romaniei parte pe teritoriul Ungariei(Dictatul de la Viena) . Se intocmeste inventar si se elibereaza un certificat de mostenitor doar pe numele parintilor doar ptr imobilele din Romania(1941) semnat de judecator. In 1946 se intocmeste inventar si se solicita extinderea certificatului de mostenitor si ptr imobilele foste la data deschiderii succesiunii pe teritoriul Ungariei revenit parte a teritoriului Romaniei dupa 1945. In 1947 Comisia de reforma agrara dispune expropierea in baza Legii 187/1945 pentru o mare parte din imobile . In 1948 ianuarie se elibereaza un certificat de mostenitor suplimentar(semnat tot de judecator) ptr imobilele respective dar nu se poate intabula dreptul de proprietate deoarece este notat in CF " faptul ca aceste imobile sant supuse exproprierii" . Statul ramane proprietar , o parte a imobilelor sant impartite indreptatitilor la Legea 187/1945 restul fac obiectul unor ferme IAS si unitati de stat . Decedeaza pe rand II in 1951 , ISnA in 1966 , IGR in 1976 necasatorit , fara descendenti directi recunoscuti si fara testament.
in 1991 - un var al lui IGR AN face cerere de reconstituire in temeiul Legii 18/91. Primeste 10 ha teren.
In 1997 doi copii ai unei verisoare a lui IGR decedate in 1986 CM si CG fara sa stie de faptul ca AN a cerut si a primit din succesiunea lui IGR , deschid o procedura succesorala notariala la BNP din raza ultimului domiciliu al lui IGR si primesc un certificat de calitate de mostenitor dupa II si ISnA in calitate de stranepoti de sora ai lui ISnA .
In 1998 alti doi colaterali respectiv o verisoara si un var (frati intre ei ) PCnB si BEV solicita la un alt BNP din raza aceluiasi ultim domiciliu al lui IGR(domiciliu fortat) eliberarea unor certificate de calitate de mostenitor si primesc doua certificate de calitate respectiv unul ptr succesiunea lui II in calitate de nepoti si altul ptr succesiunea lui IGR in calitate de veri in dosare diferite in aceasi zi la acelasi notar.
In perioada 1997-2000 PCnB si BEV , CM , CG si AN depun cereri de reconstituire asupra diferentei de pina la 50 ha la primarii . Primaria admite cererile si ii trec pe toti solicitantii impreuna pe trei titluri dupa def II , ISnA , IGR .
in 2001 CM , CG , sotia lui AN (decedat intre timp) , PCnB si BGI fiu a lui BEV(decedat intre timp) , BL , BLA fac unele notificari in baza Legii 10/2001 ptr anumite imobile.
Nu se inteleg intre ei cu privire la calea de urmat si costuri si CM si CG depun notificari ptr toate imobilele mai putin cele primite in baza Legii 1/2000 incluzand si terenurile din certificatul de mostenitor emis in 1948 . Se resping notificarile pe art 8.1 si se deschid actiuni in instanta pe Legea 10/2001.
In procedura de solutionarea notificarilor in 2002 din aceasi tulpina cu cei de mai sus (PC si BEV )alti doi respectiv sotia unui var al lui IGR - BS decedat in 1998 - BLnS si un fiu al altui var BL - BLA deschid procedura succesorala dupa BC nasc I (mama lui PCnB , BEV , BL , BS ) sora a lui II decedata in 1953 si obtin si ei la alt birou notarial din alta circumscriptie un certificat de calitate de mostenitor dupa II.
In baza Legii 247/2005 alti descendenti din veri o parte decedati ulterior lui IGR depun cereri ptr padure si in cursul anului 2006 deschid proceduri succesorale la alte BNP-uri extinzand succesiunea pina la II si primind si certificate de calitate de mostenitori ai lui II.
in 2007 PCnB cheama pe toti in judecata cerand constatarea nulitatii absolute a certificatelor de calitate pe motiv ca titularii sant rude de grad mai mare de 4 , ea este unica vara in viata (in 2005)si ei i se cuvine totul . Cere inclusiv anularea propriului certificat al sau facut impreuna cu fratele ei si excluderea nepotului sau de la succesiunea lui IGR.
Intrebari:
Fac sau nu obiectul Legii 10 imobilele cuprinse in extiderea certificatului emis in 1948 si care au fost supuse expropierii in 1947 ?
Sant sau nu nule absolut certificatele de calitate de mostenitor eliberate pe numele succesibililor in grad mai mare de 4 ?
Opereaza sau nu de drept prescriptia dreptului de optiune succesorala impotriva celorlalti succesibili cu exceptia primului acceptant AN din 1991 a lui IGR in cadrul prevazut de legea 18/1991 cu modif ulterioare prin L247/2005?
Este admisa repunerea in termenul de acceptare a succesiunii in favoarea si altor succesibili care nu au formulat cereri de reconstit in temeiul Legii 18 /91 initiale?


Cel mai recent răspuns: STANILANATALIA , utilizator 16:07, 7 Iunie 2023
am fost la cf si este o adeverinta a Sfatului Popular Regional in care scrie ca la cererea Directiei Silvice a Regiunii ..... se certifica ca imobilele inscrise in CF ...... sant in administrarea operativa a Ocolului Silvic fiind paduri . S-a eliberat prezenta pentru a folosi la cartea funciara .
si noi am fost expropiati in 1947-1948 cu nationalizarea si etatizarea bancilor, ni s-a nationalizat
fabrica si padurile-la mostenire au venit in ordine cei de gradu 1 daca nu erau cei de gradu 1
erau indreptatiti sa vina pe rand cei de gradu 2 gradu 3 gradu 4
stiu ca cei care nu au depus cereri de retrocedare in termen au atact in instanta
pentru repunerea in termen
poate gasiti ceva sa va foloseasca in
Hotararea Guvernului nr. 128/2008 privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a titlului VII - Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv - din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.095/2005.



certificatul de calitate de mostenitor este un act declarativ de drepturi eliberat de catre notarul public pe baza actelor de stare civila care atesta gradul de rudenie al solicitantului fata de autor. Acesta se elibereaza la cerere , si atesta doar calitatea de mostenitor , bunurile , numarul si calitatea celorlalti mostenitori nu sant evidentiate acestea urmeaza a fi stabilite odata cu identificarea bunurilor si a numarului celorlalti mostenitori acceptanti in termenele prevazute de Legea 18/1991 nemodificata . In cazul in care la eliberarea acestora exixta motive temeinice de constatare a nulitatii absolute aceste pot fi declarate ca fiind nule absolut daca beneficiarii acestora nu dovedesc prin actele de stare civila ca sant succesibilii defunctului autor .
buna ziua, as vrea sa va contactez la un nr de telefon...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a cere reconstituirea bunurilor care au fãcut obiectul dotei mimisarbu@yahoo.com mimisarbu@yahoo.com N.V.a avut 4 fiice Despina ,Elena ,Maria ,Ana .Decesul lui NV a avut loc in 12 aprilie 1945, la 23 aprilie s-a facut proces verbal de evaluare a averii ramase ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobiliara... din timpul razboiului ginberto ginberto Un imobil din Ardealul de Nord a fost vandut la licitatie la o persoana juridica din Ungaria in timpul ocupatiei maghiare din perioada razboiului si care si-a ... (vezi toată discuția)
Legea funciara 247/2005 - intre ce ani trebuie sã se încadreze actele doveditoare, 1945-1949? Balaurul Balaurul Buna ziua; Am 1 certificat fiscal din care reiese că strabunul meu avea in 1941 o suparafaţa de 42 HA. Am alt certificat fiscal si un Certificat de ... (vezi toată discuția)