avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli intretinere

Buna ziua,

As dori si cateva nelamuriri, legat de consumul de apa de la mine din bloc. Eu am apometre, declar corect consumul de apa, dar pe scara diferenta dintre declarati si consumati este cam mare, este normal ca sa se treaca ca si pierdere si sa platim aceasta diferenta.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: IIC , utilizator 11:02, 14 Septembrie 2011
Se plateste si pierderea. In unele asociatii proprietarii nu declara chiar suma exacta de plata si cu cativa metri cubi mai putin.
Este normal ca proprietarii sa plateasca intreaga factura emisa de furnizor in urma masurarii corecte a consumului la bransament.
Tot ce trece prin apometrul montat la intrarea in scara se plateste de catre proprietarii scarii respective.
Modul de gestionare si repartizare a consumului se stabileste de catre comitetul executiv.
In mod firesc fiecare proprietar trebuie sa plateasca lunar consumul masurat conform apometrelor individuale. Dar, in conditiile existentei unor diferente intre consumul masurat de apometrul de bransament si suma consumurilor date de apometrele individuale, comitetul executiv poate decide ca aceste diferente sa se repartizeze conform unor criterii. Cele mai folosite metode de repartizare a acestor diferente sunt: pe numar de persoane, proportional cu consumul individual, pe cota indiviza sau pe cei vinovati de aceste diferente sau pierderi daca acestia sunt cunoscuti, depistati...
Eu cred ca cel mai normal ar fi sa se imparta pierderea de apa pe fiecare apartament, in loc sa creasca pretul metrului cub. daca ar fi o reglementare legat de acest lucru...dar se pare ca nu... si singurul lucru ar fi ca sa ma trec separat si cu apa rece.

Va multumesc pentru sfaturi.
Includerea pierderilor in pret, desi folosita la unele asociatii este o practica ilegala, este clar. S-a mai discutat aici pe forum acest aspect. Daca nu reusiti sa puneti in aplicare cele spuse de @adriantot, da, bine ar fi daca v-ati putea separa complet de ceilalti proprietari - prin contract separat, desi banuiesc ca nu va fi prea usor... Succes!
Impartirea diferentelor sau pierderilor pe apartamente nu este corecta.
De exemplu pe o scara pot fi 10 garsoniere, 8 apartamente cu 2 camere , 10 apartamente cu cate 3 camere si 5 apartamente cu 4 camere. In acestea locuiesc in unele cate 5 persoane, in altele cate 4, altele 3, altele 2, in altele 1 persoana iar in altele zero persoane.
Pai cum sa imparti diferenta de 100 metri cubi, in mod egal pe fiecare apartament cand este aceasta diversitate prezentata mai sus!?
Este corect si legal ca membrii comitetului executiv sa adopte un regulament de gestionare a consumului de apa si gasiti un asemene exemplu aici pe forum. Intr-un asemenea regulament se poate tine cont de mai multe elemente asa cum am mai precizat, repartizarea diferentelor putandu-se face in functie de numar de persoane, cota indiviza, consumul declarat...

Separarea de asociatie a instalatiei de apa pentru un apartament deocamdata nu este posibila din punct de vedere al acceptului furnizorului dar si nici din punct de vedere tehnic, chiar daca furnizorul ar accepta.

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Nedeclarare apa rece mirusaby mirusaby Buna ziua, as dori sa ma ajutati si pe mine intr-o problema: cum se mai poate imparti apa rece, diferenta intre citit in ap. si citit de cei de la apa canal , ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia dani..mih dani..mih Buna ziua, De cand m-am mutat in blocul in care locuiesc (3 ani)am mereu nentelegeri cu asociatia de proprietari.problema mea consta in; -Aproape la 2 -3 ... (vezi toată discuția)