avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fluturasi salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fluturasi salariu

Va rog sa-mi spuneti daca salariatii sunt indreptatiti sa primeasca la primirea drepturilor salariale, fluturasii de salariu, si care este Legea care indreptateste acest lucru, si daca o societate comerciala, a acordat tichete de masa dar nu cu respectarea prevederilor legale, iar cand s-a ajuns in instanta, printre altele, aceasta a motivat ca nu era obligata sa acorde aceste tichete ( fara sa fac proba bineinteles ), insa cele care au fost acordate au fost acordate ca `` prima ``. este sau nu corect si legal, pentru ca in lege se spune cu totul altceva. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:38, 10 Noiembrie 2009
Lege nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa la art.1 prevede ca , salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.
Prin urmare, nu este obligatoriu sa se acorde tichete de masa de catre angajatori. Acordarea lor este lasata la dispozitia angajatorilor, legea nu obliga acordarea lor. Textul de lege contine o norma dispozitiva de la care se poate deroga.
Angajatorul trebuie sa va elibereze fluturasul de salariu atunci cand va da salariul.
Nu este obligat sa acorda bonuri de masa, dar in cazul in care acorda aceste bonuri de masa trebuie sa acorde cate un bon pentru fiecare zi lucrata din luna de catre salariat.
nu exista din partea societatii nici o obligatie de a emite fluturas de salariu. salariul se incaseaza pe stat de plata, care se poate copia si verifica.
nikol.ilea a scris:

Angajatorul trebuie sa va elibereze fluturasul de salariu atunci cand va da salariul.
Nu este obligat sa acorda bonuri de masa, dar in cazul in care acorda aceste bonuri de masa trebuie sa acorde cate un bon pentru fiecare zi lucrata din luna de catre salariat.

Se acorda MAXIM 1 bon pentru fiecare zi lucrata, dar se pot acorda si mai putine, ateta cat se hotaraste prin decizie de catre conducere, adica si 1 BON PENTRU INTREAGA LUNA sau chiar deloc;)
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Prevederile legale le cunosc , dar in care afirmi ca nu se acorda, trebuie sa faci dovada faptului ca aceasta decizie a fost luata de comun acord cu sindicatul sau cu repreyentantii acestora, si trecut expres in cadrul CCM sau iprintr/o decizie emisa. In momentul in care totusi ai dat tichete de masa, automat inseamna ca ai acceptat prevederile Legii 142 din 1998, actualiyata, care prevede clar care este modalitatea de acordare, 1 tichet pentru o yi lucrata. Insa s-a venit cu o varianta potusi penibila, sustinandu/se motivatia de acordare a 15 tichete pe luna , drept `` PRIMA `` ceea ce contravine prevederrilor legale, aici punandu/se sub semnul intrebarii daca nu cumva este vorba de savarsirea unei infractiuni de evaziune fiscala, caci stim cum se procedeaza pentru ocolirea platii impozitelor. Si mai ales ca in instanta nu a facut proba declaratiei ca societatea nu acorda aceste tichete. Mai mult la negocierea salariului, s-a luat in calcul si Valoarea estimata a acestor tichete, pentru inducerea in eroare a viitorilor angajati. Mai ales ca pentru tichetele luate, s-a acordat un ne de 15 buc si o suma de 35 lei, pentru care s-a semnat pe un stat de plata. DECI, LEGALITATE sau INFRACTIUNE? Cine poate raspunde Avcordarea celor 15 tichete reprezentau de fapt nr de ture de 12 ore efctuate lunar, iar in asa zisa compensare la tura de zi primeam un sandwich cu branza sarat, ca de la cazarma de recruti. CUM ESTE? astept raspunsuri mai veridice..... Multumesc...
Iar vizavi de copierea Statelor de plata, cine a pomenit sa se intample asa ceva, cand se stie foarte clar ca softurile de salarizare au prevazut direct calculul si tiparirea atat a statelor de plata cat si a fluturasilor de salariu, iar salariatul are dreptul sa cunoasca la momentul incasarii drepturilor lunare cuvenite, veniturile incasate, retineriile legale, si alte popriri. Acesta este de fapt scopul acelui `` banal si nevinovat fluturas de .... salariu, nu de primavara. `` Va multumesc.

Data post: Marti, 2 Septembrie 2008, 02:40
Subiect: RE: Fluturasi salariu

Cum poti ca societate sa obtii in numele salariatilor respectivele tichete de masa pe care afirma conducerea ca au fost acordate ca prime, cand exista clar o procedura de comanda si obtinere a acestora, cu tabele a salariatilor, si tot tacamul posibil.?????

Data post: Marti, 2 Septembrie 2008, 02:43
Subiect: RE: Fluturasi salariu

Poti sa-mi spui si ie un paragraf din Legea 142 in care se prevede ca se poate acorda si un bon pentru intreaga lun[ ? Poate eu nu am citit si rastamacit acesta lege. Angajatorii sunt inventivi si se folosesc de un cuvant simplu, ``` pot ``` care hai sa fim seriosi nu avea ce cauta in legea asta, caci dupa cum se vede se lasa loc la interpretari, cum de fapt se intampla cu majoritatea actelor legislative facute de dragii nostrii alesi, si care da peste cap o tara intreaga, pentru ca nu s eprevede, ori alba ori neagra.

Data post: Marti, 2 Septembrie 2008, 02:52
Subiect: RE: Fluturasi salariu

Daca nu ai fluturasi de salariu, care practic este actul salariatului prin care se pot demonstra veniturile incasate, si de care te poti folosi in anumite actiuni in instanta, etc, salariatul nu are nici o posibilitate de a dovedi ce a incasat, si este la mana angajatorului asa cum s-a intampalt in situatia mea, cand dupa ce am dat in judecata societatea, a u disparut documentele din societate, acvestea REPROCESANDU-SE, insa acestea nu mai corespund realitatii, iar eu nu am cum dovedii drepturile invcasate ( mai mic decat normal), angajatorul manjind expertul, si asa mai departe. un lant de infractiuni... dac nu ai aci flururasi cum te poti apara sau demonstra intr-o anumita situatie, poate ai popriri, etc. pe care tre sa le monitorizezi.
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Tichete de masa vs salar net Adrian2684 Adrian2684 Buna ziua , lucrez la o companie care recent dupa majorarea tichetelor de masa , au aplicat urmatoarea procedura interna pentru ca salariile sa nu fie marite ... (vezi toată discuția)
Retineri din salariu awio awio In contractul de munca semnat si inregistrat la ITM este precizat un salariu negociat care ar trebui sa il primesc lunar.Daca la aproximativ un an mai tarziu ... (vezi toată discuția)
Problema tichetelor de masa dia_cj2005 dia_cj2005 Am o mare problema...sunt angajata la o firma,avand functia de vanzatoare.Am semnat un contract de munca in care nu se specifica faptul ca noi angajatele luam ... (vezi toată discuția)