In contractul de munca semnat si inregistrat la ITM este precizat un salariu negociat care ar trebui sa il primesc lunar.Daca la aproximativ un an mai tarziu am fost "fortata"sa semnez un act aditional in care se preciza ca voi lua salariul negociat numai daca voi atinge un anumit target al vanzarilor ,are dreptul sa imi retina din salariu?Precizez ca acel act aditional nu este inrgistrat la ITM ,el are numai semnatura mea si a angajatorului.
Daca "ati fost de acord" sa primiti salariul numai in acele conditii, ce sa zicem?daca puteti dovedi ca va fortat sa-l semnati si nu este inregistrat la ITM, puteti sa faceti o sesizare scrisa la acestia si credem ca problema se va rezolva.
De vreme ce respectivul act aditional nu este inregistrat la ITM nu este legal sa va retina din salariu. Sesizati ITM si solicitati sa va precizeze daca respectivul act aditional este inregistrat la ei.
In cadrul companiei in care lucrez acum, se acorda bonuri de masa anticipat ( conform legii 142/1998) in februarie pentru martie. Din propria mea experienta ca angajat, celelalte companii la care am mai lucrat plateau cu o luna in urma, in martie pentru februarie, tocmai pentru a evita situatiile neprevazute.
Cel mai grav lucru care se intampla aici unde lucrez este ca primesti 20 de bonuri pentru martie in februarie iar tu in martie ai o situatie neprevazuta in familie si lipsesti 5 zile de la servici; in acest moment ei iti opresc din salariu valoarea bonurilor.
Acum, din cunostintele mele este ilegal ce fac, dar va intreb si pe dumneavoastra cerandu-va parerea de experti: este legal ce fac ei oprind din salariu valoarea bonurilor?( tinand cont de Art. 164. din Codul Muncii si de statulele diferite ale salariului si ale bonurilor)
Si doi, in cazul in care este ilegal va rog sa imi transmiteti modalitatiile de ai actiona in judecata pentru ca sunt decis sa o fac!
Intradevar nu este tocmai ortodox ceea ce face angajatorul, dar sunt convins ca nu ar proceda asa daca dvs. ati respecta prevederile art. 9 din legea 142/1998 "Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate"
de asemenea art. 10 din aceeasi lege spune ca
" 1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
b) utilizarea de catre salariati a unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitate"
Contraventie care se sanctioneaza cu amenda intre 20 si 50 RON.
Prin urmare daca eu as fi angajatorul dat in judecata pt acest lucru, in primul rand nu sunt sigur ca as pierde procesul dar in mod sigur v-as restitui banii retinuti si as face cate o reclamatie la ministerul muncii pt incalcarea de catre dvs a prevederilor art. 9 din Legea 142/1998 pt fiecare luna pt care nu ati restituit tichetele de masa.