avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... bonurile de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

bonurile de masa

bonurile de masa valoarea lor poate fii oprita din salariu
?
Valoare bonurilor de masa nu va poate fi retinuta din salariu. In conformitate cu prevederile legale in vigoare si ma refer aici la art. 164 din Legea nr.53/2003-Codul Muncii, nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Codul Muncii nu prevede o astfel de posibilitate si nici Legea nr 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă si normele de aplicare ale acestei legi nu prevad o astfel de posibilitate si nici nu au cum sa prevada o astfel de posibilitate.
In consecinta o atare retinere este ilegala.
si in cazul acesta unde ma pot adresa lucrez la firma de paza BGS
Sunt doua posibilitati:

Solutionarea pe cale amiabila
In acest caz ar fi indicat sa va adresati mai intai in scris printr-o adresa pe care sa o depuneti la departamentul de resurse umane prin care sa mentionati art. enuntat mai sus si sa mentionati ca masura dispusa nu este conforma cu prevedrile legale si sa solicitati corectarea acestei situatii. Adresa trebuie sa fie redactata in 2 exemplare si sa obtineti un nr. de inregistrare si o data. Ar trebui sa primiti un raspuns in scris din partea departamentului in maxim 30 de zile.

Solutionarea prin intermediul instantelor avand in vedere retinerea care nu s-a facut in conformitate cu prevedrile legale
Pe langa cele aratate de bogdan.ionita asi mai completa, tot ca o argumentare a lipsei bazei legale a retinerii tichetelor de masa din salariu si faptul ca aceste tichete au natura juridica a unei alocatii individuale de hrana suportata integral de persoana juridica angajatoare si nu sunt parte a salariului. Intr-adevar, toate normele legale enumerate, la care mai adaug numai dispozitiile H.G.nr.5/1999 privind normele de aplicare a Legii nr.142/1998, nu permit identitatea naturii juridice a salariului si tichetelor de masa si implicit nici retinerea acestora din salariu.
De adresat este indicat sa va adresati compartimentelor salarizare/resurse umane/ contabilitate din firma la care lucrati sau chiar directorului general/administratorului acesteia, in caz de solutionare nefavorabila.
In ultima instanta, daca nu puteti rezolva in interiorul firmei aceasta situatie, exista si alte cai legale. Eu va sfatuiesc insa, sa incercati rezolvarea situatiei prin adresarea catre compartimentel responsabile si factorii de conducere ai firmei dvs.
Ne puteti spune si de ce vi s-a oprit contravaloarea tichetelor?
Ati incetat contractul de munca , ati fost nemotivat etc.
Lege nr. 142/1998 - privind acordarea tichetelor de masa
Art. 6. - (1) Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile în care este prezent la lucru în unitate.
Art. 9. - Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la încetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate.
Nu este legala actiunea angajatorului dar.............

Alte discuții în legătură

Retineri din salariu awio awio In contractul de munca semnat si inregistrat la ITM este precizat un salariu negociat care ar trebui sa il primesc lunar.Daca la aproximativ un an mai tarziu ... (vezi toată discuția)
Bonurile de masa se scad din salariu? tudorstefan01 tudorstefan01 as dori sa aflu daca e legal ca bonurile de masa sa se scada din salariu (vezi toată discuția)
Tichete de masa retinute ptr abateri disciplinare user43 user43 Buna ziua, Compania la care lucrez a introdus o procedura [b]de sanctionare ptr abateri disciplinare prin retinerea tichetelor de masa.[/b] S-a intocmit ... (vezi toată discuția)