avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general depunere si plata trimestriala D112
Discuție deschisă în Contabilitate în general

depunere si plata trimestriala D112

Buna ziua,
Prin Ordonanta 30/2011 pentru modificarea si completarea codului fiscal
incepand cu luna oct.2011 , se introduce optiunea de a depune si plati trimestrial impozitele declarate prin D112.
Neclaritati:
1) sa inteleg ca nu este obligatoriu
2)pentru cei care modifica vectorul fiscal, care este documentul atasat pentru justificarea incadrarii in conditiile specificate de ordonanta.
3)societatile infiintate in cursul anului 2011, pot beneficia de aceasta prevedere?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 11:31, 13 Septembrie 2011
1) nu este obligatoriu, este o optiune a agentului economic;
2)nu se modifica vectorul fiscal, pentru ca declaratiile se vor transmite pentru fiecare luna in parte si nu cumulat pentru un trimestru ( este un punct de vedere).
3) pot beneficia si societatile infiintate in 2011.
ATENTIE!!!

Trecerea la sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe salarii si a contributiilor nu este optionala.

Optionala este trecerea sau mentinerea sistemului lunar de declarare si plata a impozitului pe salarii si a contributiilor de catre firmele care indeplinesc conditiile pentru trecerea la sistemul trimestrial.

Pentru ca o firma care indeplineste conditiile de trecere la sistemul trimestrial sa mentina sistemul lunar de declarare si plata trebuie sa depuna declaratia de optiuni:
- pana pe data de 25.09.2011 pentru a mentine sistemul lunar de plata pentru trimestrul IV/2011
- pana pe data de 31.01.2012 pentru a trece (sau mentine) sistemul lunar de plata pentru anul 2012.

Temei legal:

Codul Fiscal

Art. 58
alin. 1 - Plătitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia de a calcula şi de a reţine impozitul aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plăţii acestor venituri, precum şi de a-l vira la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.
alin. 2 - Prin excepţie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat şi reţinut la data efectuării plăţii acestor venituri, se virează, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, de către următorii plătitori de venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor:
a) asociaţii, fundaţii sau alte entităţi fără scop patrimonial, persoane juridice, cu excepţia instituţiilor publice, care în anul anterior au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;
b) persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;
c) persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;
d) persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, precum şi persoanele fizice care exercită profesii libere şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.

Art. 296^19 –
alin. 1 - Persoanele fizice şi juridice prevăzute la art. 296^3 lit. e), la care îşi desfăşoară activitatea sau se află în concediu medical persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), şi entităţile prevăzute la art. 296^3 lit. f) şi g) sunt obligate să depună lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţiile, Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
alin. 1^1 - Prin excepţie de la prevederile alin. 1, plătitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor prevăzuţi la art. 58 alin. 2 (firmele cu nr. mediu de salariati <3 si venituri totale < 100.000 euro, asociatiile si fundatiile cu nr. mediu de salariati < 3, P.F.A.-urile care au calitatea de angajator etc.), în calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate aferentă fiecărei luni a trimestrului, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului.
Alin. 1^5 - Persoanele şi entităţile prevăzute la alin. 1^1 (firmele cu nr. mediu de salariati <3 si venituri totale < 100.000 euro, asociatiile si fundatiile cu nr. mediu de salariati < 3, P.F.A.-urile care au calitatea de angajator etc.) pot opta pentru depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate în condiţiile alin. 1 (sistem lunar de declarare si plata), dacă depun declaraţia privind opţiunea până la data de 31 ianuarie inclusiv.


O.U.G. 30/2011
Art. II alin. 5 - Persoanele şi entităţile prevăzute la art. 296^19 alin. 1^1 (firmele cu nr. mediu de salariati <3 si venituri totale < 100.000 euro, asociatiile si fundatiile cu nr. mediu de salariati < 3, P.F.A.-urile care au calitatea de angajator etc.[/i]) pot opta pentru depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate în condiţiile art. 296^19 alin. 1 (sistem lunar de declarare si plata), dacă depun declaraţia privind opţiunea până la data de 25 septembrie 2011 inclusiv.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Rectificare: este vorba de O.G. 30/2011, nu de O.U.G. 30/2011
Multumesc mult.
deci, firmele care cf bilantului contabil la 31.12.2010, au avut o cifra de afaceri <de 100000 de euro si < de 3 salariati, se conformeaza noilor modificari privind declararea si plata taxelor de la salarii , si incepind cu oct 2011 vor declara si vor plati la trim. Din cei care se incadreaza in acesti indicatori, pot opta sa ramina in starea actuala, adica cu declararea si plata lunara a taxelor pina la data de 25.09.2011 .Pentru aceasta se foloseste 010 actual ?, ce documente se ataseaza declaratiei de mentiuni?
stelach a scris:

Pentru aceasta se foloseste 010 actual ?, ce documente se ataseaza declaratiei de mentiuni?



Pentru raspunsul la aceste intrebari... cred ca ar trebui sa mai asteptam niste precizari...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

D112 lunar stelach stelach Buna ziua, Conform Ordonantei 30/2011, in situatia in care o firma care in anul fiscal 2012 a optat pentru declararea si plata lunara a impozitelor la ... (vezi toată discuția)
Angajatori cu 2 salariati (conventii ) sanda65 sanda65 In anu 2011 s-a trecut la plata impozitului si taxele sociale trimestrial pentru angajatori cu pana la 2 angajati, tot asa si declaratia 112. Asa am procedat ... (vezi toată discuția)
Plata contributii salariati katleen katleen buna ziua, as dori si eu sa stiu daca contriibutiile salariatilor catre stat se platesc lunar su pot fi platite si trimestrial. eu am platit pana acum la 3 ... (vezi toată discuția)