Va rog sa ma lamuriti intr-o mica problema legata de plata somajului.
In urma disponibilizarii se plateste o anumita suma de bani cu titlu de salarii compensatorii. Daca acea persoana se disponibilizeaza poate beneficia de somaj? Cat timp este minim necesar sa stea angajata dupa data disponibilizarii? Este necesar sa aiba continuitate, data dispon- data reangajarii, sau se face calculul pe ultimele 12 luni? Se iau in calcul si salariile compensatorii?
Din ce am citit, reiese ca somajul reprezinta 75% din 500ron, la care se adauga un procent intre 3-10% in functie de vechimea in munca. Mai sunt si alte procente care s-ar putea adauga, sau eventual scadea? Caci la noi orice este posibil, din pacate
-daca disponibilizarea este urmare a reorganizarii angajatorului (la initiativa lui) beneficiati de somaj, indiferent daca ati beneficiat de plati compensatorii sau nu.dar cu mare grija, pentru continuitate, trebuie sa depuneti dosarul la ajofm in termen de 10 zile lucratoare.
- nu este clara intrebarea:'Cat timp este minim necesar sa stea angajata dupa data disponibilizarii?'
- calculul indemnizatiei de somaj este:75% din indicatorul social de referinta=500 lei pentru 2011 la care se adauga procentul de 3-10% functie de nr. de ani de cotizare calculata la media salarului lunar brut pe ultimele 12 luni la care s-a platit cotizatia.La aceasta suma nu se mai adauga si nu se mai scade nimic.La acest calcul sunt incluse salariile compensatorii deoarece reprezinta venitul pe ultima luna lucrata.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj de la data concedierii trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la data concedierii.
2. Daca va inregistrati mai traziu, dar nu mai mult de 12 luni, veti primi indemnizatie de somaj de la data inregistrarii.
3. Contributia pentru somaj nu se retine din salariile compensatorii deci acestea nu se iau in calculul indemnizatiei de somaj.
4. Din Legea 76/2002: Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...
5. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
In primul rand vreau sa va multumesc pt timpul acordat.
Referitor la intrebarea -
'Cat timp este minim necesar sa stea angajata dupa data disponibilizarii?'- am enuntat-o ,deoarece stiam ca trebuie sa se angajeze din nou dupa disponibilizare ca sa poata beneficia de somaj. Dar am inteles de la dvs ca nu mai este cazul, atata timp cat
disponibilizarea este urmare a reorganizarii angajatorului,la initiativa lui.