avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi in caz de demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi in caz de demisie

Buna ziua, am o mare problema cu cei de la munca unde lucrez in present

Am contract pe perioade nedeterminata, semnat in data de 16 04.2008. domeniul in care ectivezi acum este in call center…

Acesta au motiv de a ma da afara insa dorinta lor este de a-mi da eu demisia…

Nu imi cunost drepturile asa cum trebuie si as avea nevoie de ajutorul DVS.

stiu ca ma pot baga in somaj si am dreptul si la salarii compensatorii.

Conducerea mizeaza pe informatii vage atunci cand discutam si imi recomanda ca este mai bine pe cale amiabila… la care imi poate da ceva bani (ce si cat nu stiu pt ca vb foarte vag cu mine) imi zic ca daca ma concediaza o sa imi dea un salariu… si ma sfatuieste ca nu ma avantajeaza demisia pt ca som e mic…In contract am un sal brut de 1600, nu stiu cum se calculeaza perioada de somaj si nici cat pot lua la acest salariu cu vechimea de la ei + ca mai am 2 ani si inainte de a lucra la ei…

Am luat copie de pe contractul de munca insa nu pot sa imi dau seama care este situatia clara si in avantajul meu…informatia ma duce legea nr 53 / 2003 sunt 298 de articole la legea aceasta si nu pot deduce exact care imi sunt adevaratele drepturi

Din sursele care le mai am am auzit cazuti de 10 salarii… acestea fiind primate dup ace firma a fost data in judecata… daca se poate pot sa ajung si acolo dar nu stiu cum sa procedez si ce replica sa le dau.

intrebarile directe sunt


pana la cate salari compensatorii mi se poat da in caz de demisie?
cat este somojul aferent venitului si vechimi mele?
ce perioada pot primi somaj?


multumesc anticipat,
o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:29, 31 Iulie 2013
1. Salariile compensatorii se pot acorda numai in cazul concedierii din motive care nu tin de persoana salariatului si numai daca sunt prevazute in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

2. Incetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, având în vedere că demisia este un motiv imputabil salariatului.
1. Care este motivul pe care ei il au pentru a va da afara?
2. Daca ati savarsit o abatere, iar aceasta abatere este prevazuta cu desfacerea contractului de munca, mai bine va dati dv demisia. Nu veti beneficia insa de somaj si nici de salarii compensatorii
3. Daca motivul pentru care va vor plecata din firma nu tine de persoana dv, atunci nu va dati demisia, ci asteptati disponibilizarea. Veti avea dreptul de a benaficia de indemnizatia de somaj, iar daca firma are contract colectiv de munca in care sunt prevazute salariile compensatorii in cazul disponibilizarii, va trebui sa vi le dea. Numarul salariilor compensatorii este cel prevazut in contractul colectiv de munca al firmei. Daca nu sunt prevazute aceste salarii, nu le veti primi.
4. Indemnizatia de somaj e 75 % din salariul minim pe economie, la care se mai adauga un procent din media veniturilor pe ultimele 12 luni, procent ce variaza in functie de vechimea in munca. Perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj variaza tot in funcite de vechimea in munca
m_ella2005 a scris:

.....
4. Indemnizatia de somaj e 75 % din salariul minim pe economie, la care se mai adauga un procent din media veniturilor pe ultimele 12 luni, procent ce variaza in functie de vechimea in munca. Perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj variaza tot in funcite de vechimea in munca



Legea nr.76/2002 prevede:
art. 39
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...
1



Ultima modificare: Marți, 30 Iulie 2013
allina_ab, utilizator
Este o modalitate a unor angajatori sa faca presiuni asupra salariatilor pentru a-i determina sa-si dea demisia.

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am daca postul de munca s-a desfintat . AlexVil AlexVil Buna ziua , ieri 01.09.2015 am fost instiintat ca s-a desfintat postul de munca si am fost dat afara impreuna cu un coleg in baza unei decizii , in temeiul ... (vezi toată discuția)
Demisie sau preaviz de la angajator? Linda Linda Care este varianta cea mai buna? De vreo o luna ma gandeam temeinic sa imi dau demisia (in conditiile in care nu imi gasisem inca alt loc de munca), cand ma ... (vezi toată discuția)
Somaj - disponibilizare colectiva crisn crisn Buna ziua, De la 1 iulie ma va da in somaj,prin disponibilizare colectiva,la care in contractul colectiv se mentioneaza de salarii compensatorii. Intrebare ... (vezi toată discuția)