avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii angajare absolventi
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

angajare absolventi

Buna-ziua, va rog sa imi acordati cateva sfaturi.
Am o firma si vreau sa angajez un proaspat absolvent de facultate- pana acum nu aveam nici un angajat pe firma. Acest absolvent a depus luna trecuta la AJOFM un dosar cu copie de pe act de studii universitare, de pe act de identitate si adeverinta medicala, si i s-a spus sa vina dupa 1 septembrie cu actele in original pentru somaj.
Eu vreau sa agajez aceasta persoana, ce acte imi trebuie afara de copii de pe actele de identitate, cazier, analize medicale si act de studii?
Pentru a beneficia de subventia de la stat stiu ca trebuie sa semnez o conventie cu AJOFM, dar cand fac acest lucru - trebuie sa inregistrez mai intai contractul de munca la ITM?
Ca eu sa nu platesc impozite la stat pe acest salariu, ce suma maxima pot scrie in contractul de munca, caci am inteles ca asa vin banii de la stat, prin decontarea impozitelor?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: narcisa21 , utilizator 15:13, 5 Mai 2010
feel a scris:

Buna-ziua, va rog sa imi acordati cateva sfaturi.
Am o firma si vreau sa angajez un proaspat absolvent de facultate- pana acum nu aveam nici un angajat pe firma. Acest absolvent a depus luna trecuta la AJOFM un dosar cu copie de pe act de studii universitare, de pe act de identitate si adeverinta medicala, si i s-a spus sa vina dupa 1 septembrie cu actele in original pentru somaj.
Eu vreau sa agajez aceasta persoana, ce acte imi trebuie afara de copii de pe actele de identitate, cazier, analize medicale si act de studii?
Pentru a beneficia de subventia de la stat stiu ca trebuie sa semnez o conventie cu AJOFM, dar cand fac acest lucru - trebuie sa inregistrez mai intai contractul de munca la ITM?
Ca eu sa nu platesc impozite la stat pe acest salariu, ce suma maxima pot scrie in contractul de munca, caci am inteles ca asa vin banii de la stat, prin decontarea impozitelor?
Va multumesc.


De regula, angajatorul solicita la angajare, viitorului salariat urmatoarele inscrisuri:
- cererea de angajare;
- buletinul de identitate/cartea de identitate;
- carnetul de munca sau declaratie ca nu detine carnet de munca
- actele de studii;
- adeverinta de salariat/de vechime in munca de la angajatorul precedent;
- avize, autorizatii, atestari necesare exercitarii meseriei/profesie;
- certificatul medical;
- certificatul de cazier judiciar;
- nota de lichidare.

Pentru a obtine subventia de la AJOFM este necesar sa:
- declarati locul de munca vacant;
- încheiati o conventie cu agentia, pentru care, aveti nevoie de urmatoarele documente:
a) tabel nominal cu absolventii institutiilor de învatamânt încadrati în munca (conform modelului pus la dispozitie de agentie);
b) certificate eliberate de organul competent potrivit dispozitiilor legale, care sa dovedeasca handicapul pentru absolventii din rândul persoanelor cu handicap;
c) actul de identitate al absolventului, în copie;
d) actul (contractul individual de munca) în baza caruia au fost încadrati în munca, în copie;
e) actul de absolvire a institutiei de învatamânt, în copie;
f) declaratia pe proprie raspundere a absolventului ca la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de munca sau de serviciu;
g) declaratie pe proprie raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca posturile pe care au fost încadrati absolventii nu sunt posturi de munca reînfiintate în mai putin de 6 luni de la desfiintarea acestora.

Prin urmare, trebuie sa inregistrati mai intai c.i.m.
Indiferent de salariul pe care il treceti pe carnetul de munca dvs., ca angajator, veti primi de la AJOFM (Somaj), timp de un an de zile, o suma egala cu salariul minim pe economie inmultit cu 1.5, pentru ca absolventul are studii superioare. Dar vedeti ca aveti si obligatii, una dintre ele fiind aceea ca trebuie sa-l tineti pe angajat timp de trei ani cu contract individual de munca.
De asemenea, din suma pe care o primiti intr-un cont deschis special la Trezoreria din localitate, nu puteti sa platiti decat darile catre stat. Deci veti plati impozitele catre stat, dar din aceasta suma platita de AJOFM.
Va sfatuiesc sa cititi Legea nr.76/2002 din care va redau un extras pentru a intelege mai bine care va sunt drepturile dar si obligatiile. Mai sunt si alte drepturi de care puteti beneficia.
Trebuie sa luati legatura cu AJOFM unde veti primi toate lamuririle si documentele pe care trebuie sa le completati.
Succes!

Art. 80. - (1) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut de tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
(2) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute la alin. (1) pe o perioada de 18 luni.
(3) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2) angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, pentru absolventii din aceasta categorie.
Art. 81. - Masurile de stimulare prevazute la art. 80 nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.
Art. 82. - In sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
Art. 83. - (1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
(2) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin. (1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) si f) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 84 alin. (1) lit. b), alin. (2) lit. e) si alin. (4) lit. c) din Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile ulterioare.
(3) Abrogat.
(4) Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
Art. 84. - (1) In perioada celor 3 ani, prevazuta la art. 83 alin. (1), absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii.
(2) Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala prevazuta la alin. (1) vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Art. 84.1. - (1) Angajatorii care, dupa indeplinirea obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1), mentin raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii incadrati in conditiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii.
(2) Ajutorul financiar prevazut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1).
(3) Prin contributii sociale datorate de angajatori se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari pentru somaj.
(4) Ajutorul financiar prevazut la alin. (1) se vireaza, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorilor care nu inregistreaza debite provenind din neplata contributiilor sociale, prin plata acestei sume, in termen de 90 de zile de la data aprobarii cererii.

Art. 84.2. - Procedura pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 84.1 se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei.
Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.
As avea si eu o intrebare. Datorita conditiilor de la locul de munca si a refuxului de a mi se mari salariul desi responsabilitati mi se adaugau periodic, mi-am dat demisia. Nelamurirea mea e daca angajatorul trebuie sa returneze banii primiti de la stat( specific ca am fost angajat cu conventia pt absolventii de studii superioare si acesta a fost primul loc de munca)? In acest caz se mai aplica returnarea banilor? Cum pot demonstra ca am fost presata sa imi dau demisia? Si ce pot face in acest sens? DE ce doar angajatorul are drepturi si angajatul nu?
Daca ati demisionat dvs. angajatorul nu mai returneaza banii primiti.
In cazul incheierii de conventii cu AJOFM angajatorul are mai mult obligatii pentru banii pe care ii primeste.
V-a obligat cineva sa demisionati? Ati facut-o de buna voie si nesilit de nimeni (chiar daca spuneti ca ati fost presata sa faceti acest gest). E greu de demonstrat contrariul.
Dar de ce va intereseaza asa de tare returnarea banilor de catre angajator? Care ar fi castigul dvs.?

Alte discuții în legătură

Incadrarea in munca marialb marialb Ași vrea să aflu care sunt facilitățile unei firme,în situația angajări unui somer cu diplomă de bacalaureat și studi superioare în ... (vezi toată discuția)
Angajare absolventi Vioreld Vioreld salutare. imi puteti spune si mie pashii care trebuiesc urmatzi daca firma vrea sa angajeze absolventi, in cazul carora Somajul contribuie cu un procent la ... (vezi toată discuția)
Dati-mi un sfat! bobo2010 bobo2010 Buna ziua! M-am angajat acum 1 an si 10 luni la o firma, printr-o conventie de 3 ani pentru tinerii absolventi.Pe scurt contractul semnat intre firma si ... (vezi toată discuția)