avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutati un absolvent sa se lamureasca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutati un absolvent sa se lamureasca


Sunt absolventa de facultate si in cateva zile ma voi angaja.Am terminat teatru si voi fi actrita intr-un teatru de provincie.Am auzit de o prima de instalare daca-ti schimbi domiciliul si daca te angajezi dupa absolvire.Cei de la somaj mi-au spus ca nu pot beneficia de aceata prima deoarece nu sunt somera cu indemnizatie.Mentionez ca m-am inscris la somaj dar sunt colaboratoarea unui teatru si nu beneficiez de ajutor de somaj.De la somaj am primit o hartie pe care directorul teatrului trebuie s-o trimita la somaj cu ce posturi vacante are,iar ei sa ne trimita pe noi.Legea nu este clara deloc.nu stiu cum sa procedez.va multumescanticipat
nu-mi spuneti sa caut in codul munci ca nu se specifica nimic clar
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 1 Septembrie 2008
Nu e vorba de Codul muncii ci de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca (actualizata la 01/01/2008).
Angajatorul trebuie sa anunte la ALOFM (agentia locala de ocupare a fortei de munca) postul vacant, iar ALOFM va da repartitie pentru locul de munca respectiv.
Din aceasta lege va redau cateva articole referitoare la speta dvs.:

Art. 73.1. - (1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii.
(2) Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in conditiile prevazute la alin. (1), beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevazute la alin. (2) se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, avut in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data angajarii.
(5) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2):
a) absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;
b) absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
c) absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
d) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
e) absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).
6. Stimularea mobilitatii fortei de munca
Art. 74. - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara in vigoare la data acordarii.
Art. 75. - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii.
Art. 76. - (1) Angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite conform art. 731, 74 si 75, in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul urmatoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) si i), art. 61 lit. a) si art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au fost condamnati prin hotarare judecatoreasca definitiva;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) si e), alin. (2) lit. f) si g) si alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile ulterioare.
(2) In situatia nerespectarii prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevazute la art. 731, 74 si 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.

Pentru a intelege cele de mai sus ar fi bine sa cititi si celelalte articole la care se face referire.
Va doresc succes!
:rtfm: Interventie moderator
Nu adresati aceeasi întrebare pe mai multe sectiuni ale forumului si nu deschideti acelasi topic de mai multe ori. In acest caz topic-urile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori, utilizatorul urmand a fi avertizat, iar ulterior, in caz de nerespectare a avertismentului, va fi banat temporar sau defintiv.
:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stie cineva daca exista " prima de locatie"? sau legea 72 din codul munci? adrian_huned adrian_huned am inteles ca dupa ce termini facultatea primesti de la stat o prima de locatie e adevarat? stie cienva despre aceasta prima? sau legea 72? va multumes (vezi toată discuția)
Prima de incadrare ContSters160754 ContSters160754 buna seara!. care sunt conditiile pentru prima de incadrare?.nu cea de instalare. va multumesc. (vezi toată discuția)
Angajare in timpul somajului gabrielabastea gabrielabastea daca te angajezi in timpul somajului mai beneficiezi de vreo facilitate? ms (vezi toată discuția)