avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelamurire

Buna ziua, am o nelamurire, pe care va rog sa mi-o elucidati.
In anul 2006, m-am judecat si dupa 2 ani, nu mi s-a dat dreptate. Intre timp s-a inceput executarea si anul acesta am facut contestatie la executare in vederea lamuririi dispozitivului sentintei din 2008. S-a terminat si dosarul acesta, tot cu respingere. Acum am inaintat recurs.
Nelamurirea mea consta ca atat in solutionarea si pronuntarea din primul dosar, cat si din cel de acum, a participat acelasi judecator. Am observat, acum cand am primit sentinta si am inceput sa fac recursul.
Poate acelasi judecator sa judece intr-o astfel de situatie doua dosare cu acelasi parti, in conditiile in care in acest dosar am facut referire la primul, respectiv am solicitat lamurirea dispozitivului sentintei?!
Pot cere casarea si rejudecarea dosarului din motiv ca acelasi judecator care a judecat initial, acum a judecat din nou, lamurirea propriului dispozitiv?!
Pe ce art ma bazez?
P.S. E vorba de un judecator de la aceasi instanta (sectorul 3 - atat in 2008, cat si in 2011).

Multumesc, Georgian I.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
Georgian2all, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 12 Septembrie 2011
ar fi trebuit sa-si decline competenta singur
Ei bine, nu si-a declinat-o. A judecat ca si cum ar fi fost pentru prima data. Pe langa asta, eu am cerut lamurirea dispozitivului, si el mi-a dat solutie ce o motiveaza prin faptul ca eu as fi cerut de fapt rediscutarea fondului. Aiurea. Acum incerc sa-i fac recurs, dar nu stiu cum...
cu regret, dar sanse mici...
Cine poate lamuri mai bine intelesul unei hotarari decat judecatorul care s-a pronuntat?
Din punctul asta nu ai dreptate(judecarea de catre acelasi judecator) dar recursul ar fi intemeiat pentru alte motive, nu a lamurit ceea ce s-a cerut...etc.(era bine de aratat cazul...)
Oricum, bafta!
Cererea de lamurire a dispozitivului se judeca tot de acelasi complet de judecata care a si pronuntat hotararea ...

Un judecator nu-si declina competenta , el poate declara ca se abtine de la judecarea acelui litigiu daca stie ca exista un motiv de recuzare in privinta sa .
Ca o completare, judecatorul isi mai declina competenta si in situatia cand dupa admiterea recursului cu "rejudecarea'' cauzei..Ok?

Alte discuții în legătură

Casare si rejudecare elfu21 elfu21 daca am o sentinta pierduta la fond iar in recurs am obtinut \"caseaza sentinta si trimite la rejudecare aceleiasi instante\" iar dosarul mi-a fost repartizat ... (vezi toată discuția)
Aceiasi judecatori s-au pronuntat in dosar dupa rejudecare bitzik bitzik Buna ziua, Apelez la dumneavoasta in speranta unor lamuriri ce le am legate de procedura instantelor. Tatal meu a avut proces (nu cred ca e cazul sa va ... (vezi toată discuția)
Contencios administrativ - casare cu retinere spre rejudecare alexandru_dinu691 alexandru_dinu691 In calitate de reclamant, am cerut in instanta, penalitati de intirziere si plata indemnizatiilor de preaviz (potrivit clauzelor din contratul de prestari ... (vezi toată discuția)