avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... dreptul si mediul ?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

dreptul si mediul ?

Am urmarit destul de mult acest forum, si as dori sa va cer o parere, deoarece am constatat ca aici sunt oameni foarte pregatiti in multe domenii.Eu sunt specializata in protectia mediului, si lucrez de 5 ani in domeniu.De 2 ani tot cochetez cu gandul sa fac si facultatea de drept, dar inca nu m-a lamurit nimeni daca exista o posibilitate reala de a face cariera in dreptul mediului.Mi s-a spus mai demult ca ar exista posturi in magistratura pe probleme de mediu, dar eu nu am auzit concret ceva legat de acest aspect.Din experienta mea pot spune ca este foarte mare nevoie de persoane care sa cunoasca legislatia de mediu in amanunt si mai ales sa stie sa o interpreteze si sa o aplice. De aceea as dori sa va intreb: din ceea ce cunosteti dumneavoastra ar merita sa incerc sa fac si facultatea de drept?Exista vreo specializare in dreptul mediului, si exista practica in acest domeniu in Romania, sau e doar teorie inca?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 21:43, 3 Septembrie 2008
in ziua de azi cu cat ai mai multe diplome cu atat mai bine MERITA
In romania e teorie cam pestetot dar mai exista si viitor si oricum dreptul iti deschidesi alteprespective
diala a scris:
Din experienta mea pot spune ca este foarte mare nevoie de persoane care sa cunoasca legislatia de mediu in amanunt si mai ales sa stie sa o interpreteze si sa o aplice. De aceea as dori sa va intreb: din ceea ce cunosteti dumneavoastra ar merita sa incerc sa fac si facultatea de drept?Exista vreo specializare in dreptul mediului, si exista practica in acest domeniu in Romania, sau e doar teorie inca?
Va multumesc.


Ca avocat (sau orice alta meserie ce are tangenta cu dreptul) se presupune ca stii sa interpretezi si sa aplici legea indiferent de domeniu... daca te ai asa bine cu legislatia mediului merita sa faci si dreptul... specializarea o alege fiecare cum doreste dar o anume specializare in domeniul dreptului nu spune ca nu stii altceva ci doar ajuta la clientela, daca tu crezi ca o sa ai clienti in acest domeniu merita mai ales ca in general doar firmele au probleme in acest domeniu si tot firmele platesc cel mai bine :) dar daca vei lucra cu firme va trebui sa inveti si putin drept comercial, dreptul muncii, dreptul fiscal-bancar, drept contraventional (o gramada de firme iau amenzi chiar pe tema dreptului mediului) etc. (se subintelege dreptul civil care e baza :) ).
Si in cazul firmelor, ele clar atunci cand vine vorba de legislatia mediului o incalca...depinde de care parte a baricadei vrei sa fii. Mai exista si posibilitatea sa poti profesa ca si consilier juridic in cadrul Ministerului Mediului sau al vreunei directii judetene.
Ca judecator, ca sa existe complete specializate pe dreptul mediului ar trebui sa fie intai un volum mare si constant de cauze din acest domeniu, si deocamdata nu sunt decat f. putine, mai mult aspecte contraventionale.
In nici una din perspective simpla cunoastere a legislatiei mediului nu-ti va fi nici de departe suficienta.
Un specialist in domeniul mediului poate sa cunoasca legislatia acestuia mai bine decat 99% din juristi, dar asta nu-l va face un specialist in dreptul mediului...asa cum nici instructorii de la scolile de soferi sau coordonatorii de transport, desi cunosc foarte bine legislatia rutiera, nu vor fi pentru acest motiv specialisti in dreptul transporturilor.

Exista peste tot multe persoane care stiu si sa interpreteze si sa aplice regulile din domeniul respectiv - pana la urma sa lucrezi corect e cel mai simplu - dar ceea ce lipseste este interesul de a respecta regulile.

Un exemplu de notorietate in Timisoara este firma de anvelope Continental, care functioneaza bine mersi fara autorizatie de mediu, in ditamai orasul. Oamenii care locuiesc in zona fabricii, deranjati de mirosul care nu mai dispare, fac petitii si strang semnaturi, presa scrie despre caz incercand sa faca autoritatile sa-si faca treaba pentru care sunt platite, dar nimic nu se intampla.:((

Credeti ca nu sunt, printre cei implicati in acest caz, multime de specialisti in reglementarile de mediu?:stunned:
Si ce daca?#-o


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa stie un avocat it? Admin Admin Care credeti ca sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie un avocat care face consultanta pentru firmele din industria IT? A. Trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Procuror criminalist myryam myryam Doresc sa devin procuror criminalist,dar nu stiu ce studii sa urmez,este clar ca facultatea de drept dar ce specializare si masterul in ce domeniu si daca ... (vezi toată discuția)
Colaborare societate avocatura - studenti an terminal, avocati stagiari George George Daca esti student(a) sau avocat si te intereseaza sa inveti ce inseamna consultanta dedicata companiilor IT, da-ne un email la av[at]avocatnet.ro. Spune-ne ... (vezi toată discuția)