avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa primesc concediu de paternitate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa primesc concediu de paternitate?

Sotia sa nascut in ungaria ,si primeste de acolo concediu de maternitate,ea are dublu cetatenie romana-maghiara iar eu numai cetatenie romana si acum stam in romania si,eu lucrezi in romania . pot sa cer concediu de paternitate?
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 17:30, 11 Septembrie 2011
fiti mai explicit,din ce am inteles sotia d-voastra care este cetatean roman-maghiar,urmeaza sa primeasca concediu de maternitate in ungaria,si vreti sa cereti in acelasi timp si concediu paternal in romania?
Da ,asta intreb,pentru ca eu aici sunt angajat si ea in ungaria .
aveti grija,ca sotia are cetatenie romana-maghiara,riscati sa fiti acuzati de inselaciune ,poate ori sa ia numai ea in ungaria ori numai d-voastra in romania.
asta este parerea mea,poate va indruma si altcineva.
Lege nr. 210/1999 concediului paternal

Art. 1. - (1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Art. 2. - (1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
.......

Daca este vorba despre CCC atunci se schimba problema ...
Conform art. 4 alin. (1) din acelasi act normativ (Legea nr. 210/1999 concediului paternal), in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Ionescu123 Ionescu123 Buna ziua! Va mai deranjez cu o nelămurire. In cazul in care tatal dorește să intre in CCC, acesta trebuie să astepte ca mama sa termine concediul ... (vezi toată discuția)
Nastere copil simona.elisa simona.elisa la nasterea copilului care este perioada in care imi pot lua cele 5 zile? este o anumita perioada? multumesc (vezi toată discuția)