avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare !!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare !!

buna ziua. am o mare problema si am nevoie urgent de sfatul sau parerea cuiva.

in urma cu 1 an si ceva tataia, mi-a facut un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si abitatie viagera, pe apartamentul sau. dupa asta toate bune si frumoase, i-am platit in proportie de 90% utilitatile lunar, medicamentele si vreo 2 internari. oricum faceam lucrurile astea si inainte sa-mi fac acest contract - si pot dovedi cu acte. plus din cand in cand, mancare.

acum 2 luni eu mi-am dat lucrarea de licenta si cum am terminat s-au ivit diverse oportunitati, de master, de angajare, plus cateva probleme de familie care necesitau un sprijin financiar major. atunci tataia mi-a spus ca sa faca mama un credit ipotecar, si gireaza el cu apartamentul, ca are incredere pentru ca oricum stie ca mama va plati ratele ( mama lucreaza de peste 25 de ani la acelasi loc de munca, iar eu urmeaza sa ma angajez ). zis si facut, el a propus ca mama sa faca creditul si asa s-a si intamplat.

la dosarul creditului ipotecar facut de mama, banca insa a cerut ca tataia sa renunte la clauza de abitatie si intretinere viagera, astfel ca eu sa devin proprietar 100% si s-o pot gira pe mama.
am mers deci cu tataia si mama la un birou notarial, ca el sa dea o declaratie pe proprie raspundere, prin care se obliga sa renunte la clauza.
notara a stat putin de vorba cu el, cat sa se convinga ca nu e "pacalit" sau ceva de genul, apoi el a semnat actul respectiv.

banca insa nu a fost multumita, a spus ca devreme ce contractul initial dintre mine si tataia ( cel cu clauza de intretinere si abitatie viagera ) e bilateral, trebuie tot un act aditional bilateral la contract.
am mers deci din nou la notar, insa de aceasta data la altul, fix la cel la care cu 1 an si ceva in urma incheiasem acel contract. acolo s-a facut un "act aditional bilateral" la contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si abitatie viagera la contractul mai sus mentionat. inainte sa semneze tataia notarul la fel, a stat putin de vorba cu el, ca sa se asigure ca stie ce face. ulterior am semnat si eu.

banca a aprobat si contractul de ipoteca a fost semnat de mine si de banca.
acum mama asteapta banii.

problema este urmatoarea. azi ne-am trezit cu tataia la usa, zicand ca nu mai este de acord cu acest credit ipotecar si ca vrea sa strice actele incheiate la notar. i-am spus ca nu avem cum pentru ca totul e semnat si in al doilea rand, de ce s-a razgandit. a zis ca e treaba lui dar vrea sa anuleze totul.

ceea ce vreau eu sa stiu este: el ce poate face ? eu acum, bazandu-ma pe acest credit ipotecar mi-am asumat niste obligatii financiare, cum ar fi un master l-a care m-am inscris, si altele, ( plus toate taxele notariale care se ridica la vreo 35 de mil de lei vechi de care mama s-a imprumutat pt a le putea plati ) si efectiv nu avem cum sa mai renuntam la aceasta ipoteca. acum ma gandesc sa nu ne trezim dati in judecata, ipoteca sa se anuleze + contractul de vanzare-cumparare dintre mine si tataial anulat si el, si deci eu sa raman fara casa pe care aveam acte iar mama sa ramana cu un credit ipotecar de platit pe 20 de ani.

mentionez ca eu am de gand in continuare sa ma port ca si cum acea "clauza de intretinere si abitatie viagera" nici nu s-a ridicat, platindu-i in continuare utilitatile, medicamentele, etc. pur si simplu nu stiu de ce s-a razgandit si nici nu vrea sa spuna.

deci, va rog frumos, spune-ti-mi si mie, el ce poate face ? sau ce-ar putea face ? daca o da pe mama in judecata se anuleaza acest credit ipotecar ? declaratia pe propria raspundere prin care el renunta la clauza si actul aditional prin care din nou renunta la clauza, pot fi anulate ? se anuleaza contractul de vanzare-cumparare ? ce se poate intampla cel mai rau ?

multumesc si as aprecia niste raspunsuri, e o situatie foarte neplacuta.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2008
claudlu, utilizator
Cel mai recent răspuns: claudlu , utilizator 21:24, 1 Septembrie 2008
Bunicul nu mai poate face nimic în ceea ce priveşte consimţământul său la renunţarea întreţinerii şi uzufructului viager.
Acesta însă poate ataca actul printr-o acţiune în justiţie de anulare a actului adiţional bilateral pe motiv că a fost indus în eroare în ceea ce priveşte obiectul actului respectiv etc. dar, este foarte puţin probabil că bunicul poate dovedi acest aspect sau altele ce constituie cauze de nulitate ale oricărei convenţii, atâta timp cât actul a fost autentificat de notar, notar care i-a luat consimţământul neviciat. De asemenea, este greu de crezut că bunicul îşi va permite angajarea unui avocat şi va putea suporta derularea unui proces de câţiva ani.
Eu vă recomand să staţi liniştit că lucrurile nu sunt atât de negre precum par...urmând a vă face griji numai după ce problemele vor exista...Până atunci, viaţa este frumoasă şi trebuie trăită... :D
multumesc frumos. am fost putin speriat pentru ca este o situatie tare ciudata. nici prin cap nu mi-a trecut vreodata, mie sau mamei mele, ca s-ar putea intampla asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare act aditional ionmircea ionmircea Acum cativa ani, am facut un credit ipotecar, iar ipoteca a fost pusa pe un imobil al fiicei mele, care l-a cumparat de la o matusa, aceasta rezervandu-si ... (vezi toată discuția)
Cesionare ipoteca !!! tootsy88 tootsy88 Buna ziua. Am un credit ipotecar pe un apartament in care nu locuiesc, cumparat in urma cu un an. In decursul urmatoarei saptamani este posibil sa cesionez ... (vezi toată discuția)
Acte de proprietate imobil- ce pot face in aceasta situatie? mihaioro mihaioro Buna ziua, am cumparat acum 3 ani o casa ,de bani am facut rost prin vanzarea unui ap plus diferenta,in acest contract de vanzare pe casa eu sunt trecut ... (vezi toată discuția)