Buna ziua. Am un credit ipotecar pe un apartament in care nu locuiesc, cumparat in urma cu un an. In decursul urmatoarei saptamani este posibil sa cesionez aceasta ipoteca altei persoane.
Intrebarea mea este: am aflat, ca fostul proprietar al apartamentului ipotecat, ar vrea sa-mi deschida proces pentru anularea contractului de vanzare cumparare, a imobilului pe care am facut ipoteca.
Daca face acest lucru, in aceste conditii, voi mai putea cesiona ipoteca ?
In primul rand dumneavoastra nu puteti cesiona ipoteca, in contractul de ipoteca sunteti debitor ipotecar, avand numai obligatii, iar obligatiile nu pot fi cesionate in dreptul romanesc. Poate banca sa faca o novatie cu schimbare de debitor pentru credit, si dumneavoastra o vanzare cumparare pe imobil.
Un eventual litigiu ar putea bloca o astfel de tranzactie, mai ales daca el va fi inscris in cartea Funciara a imobilului
De ce sa va actioneze in instanta fostul proprietar? Nu ati platit pretul? Fiind contract ipotecar ati platit pretul din credit, deci nu cred ca asta ar putea fi motivul.
Avand credit ipotecar banca este interesata in aceasta speta. Luati legatura cu ei si solicitatile sa se implice in litigiul cu fostul proprietar, pentru ca daca dumneavoastra pierdeti imobilul, cel mai probabil va fi desfiintata si ipoteca lor.
Daca aveti nevoie de consultatii nu ezitati sa mi le solicitati. Succes!
Buna ziua. Da este cum ati spus dumneavoastra: se schimba debitorul si se face un contract de vanzare-cumparare pe imobil.
Fostul proprietar nu stiu exact de ce vrea sa ma actioneze in instanta dar va pot spune povestea: Cand am cumparat apartamentul l-am lasat sa stea acolo pe el, intai a fost o clauza de intretinere si abitatie iar dupa 1 an aceasta s-a ridicat, adica am devenit proprietar 100%. Insa am lasat proprietarul sa stea acolo in continuare din cauza ca imi este ruda si eu oricum am unde sta. Pe urma am facut un credit ipotecar pe apartament iar dupa 6 luni am decis sa vand apartamentul ( sa cer un avans de la un posibil cumparator, cu avansul sa achit ipoteca, banca s-o ridice, iar apartamentul sa se poata vinde ). Fostul proprietar a fost de acord intai sa se mute, apoi s-a razgandit. Astfel i-am facut o notificare de evacuare fara intentia reala de a-l da in judecata intrucat am mizat pe faptul ca isi va baga mintile in cap si va pleca. Insa el nu a plecat si din cate am inteles vrea sa atace actul in instanta.
1. Ce ma sfatuiti sa fac ?
2. Daca el castiga in instanta care sunt urmarile concrete, se desfiinteaza ipoteca si ce se intampla, banca ma pune sa le dau inapoi banii sau sa girez cu alta proprietate, sau ?
3. Daca eu ma duc sa spun bancii ce vrea sa faca fostul proprietar, nu imi vor da vreo amenda, sau ceva de genul ? Cum sa fac sa rezolv situatia asta, aproape am gasit pe cineva care vrea sa preia aceasta ipoteca...
Fostul proprietar nu pare sa aiba otive sa va actioneze in isntanta, iar daca o face nu are prea mari sorti de izbanda, daca lucrurile stau asa cum spuneti.
Banca nu va poate "amenda". Banca e cointeresata alaturi de dumneavoastra in aceasta speta si poate sa va ajute in Instanta pentru a obtine o solutie favorabila dumneavoastra in acest dosar. Pentru a se desfiinta contractul de ipoteca banca va trebui si ea citata in acest dosar, deci va fi parte si va face aparari in favoarea dumneavoastra. Mergeti la banca, fara sa aveti rezerve si spunetile exact situatia.
cat despre preluarea obligatiilor din contractul de credit, este absolut necesar ca banca sa si doreasca asta si ca acea persoana sa indeplineasca conditiile pentru a prmi un credit ipotecar.
Cred ca m-ati lamurit dar mai am o singura intrebare:
Sa zicem ca imi preia cineva creditul ipotecar + locuinta iar fostul proprietar nu ma da in acest timp in judecata, ci sa zicem, la doua saptamani dupa ce eu cedez altcuiva.
Mai are vreo relevanta actiunea? Sau va trebui sa se ia de "noul proprietar".
Una dintre obligatiile dumneavoastra, pe care vi le asumati prin contractul de vanzare-cumparare, este garantie pentru evictiune. Daca vanzatorul castiga procesul, cumparatorul dvs se va intoarce impotriva dumneavoastra, sau va poate chema in garantie in proces. Deci nu veti "scapa" .